KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mart 2026 Çarşamba
°C

Pkk'nın son bingöl saldırısının analizi

Millet Blog’da yer alan bir yazıda, PKK’nın Bingöl’deki 10 askerin şehit olduğu saldırısıyla ilgili çarpıcı görüşler yer aldı. Saldırıların amacı “PKK, destek bulamadığı Bingöl’de şiddetle gücüne boyun eğdirmek istiyor. Ayrıca Bu saldırılar Yeni Anayasa çalışmalarına sekte vurmak içindir” sözleriyle özetlenirken, Bingöl’ün kritik konumuna da dikkat çekildi.

Pkk`nın son bingöl saldırısının analizi
20 EYLÜL 2012 PERŞEMBE 00:22
0
1958
0
AA aa

İşte Milliyet Blog'daki o yazı…

Daha yeni Bingöl halkı ve tutumuyla ilgili yazı yazmıştım. Bingöl halkı Hatice Belgin'in cesur tavrıyla kendine geldi diye. Zira Zazaların yoğun yaşadığı bu kentte PKK istediği oranda desteği bulamıyor. Bu desteği bulamamasından dolayı da bu kentin halkına gücünü göstermek istiyor. Yapmış olduğu hesap Bingöl halkının Batı'da yaşayan çoğu insanımız gibi güçlüden yana olacağını sanmanın üzerinde.

Batı'da oy verdiği Menderes'e ve Erbakan'a bir darbede sessiz kalan güce tapan yığınlar gibi Bingöl halkının da PKK'nın bölgedeki gücüne boyun eğeceğini sanmakta onu yönetenler.

BİNGÖL NEDEN ÖNEMLİ?

Bingöl stratejik bir noktada. Zira PKK, özellikle daha önce tespitini yaptığım bir gerçek olan, 28 Şubat darbesinde Sünni Kürtlerin PKK'ya itilmesi akabinde ciddi oranda Hakkâri'de, Diyarbakır'da, Siirt'in kırsallarına desteğini arttırması önemli bir konuydu. Bu destek yer yer Bingöl ve Elazığ'da da olsa da istenen sonuç olmadı. Bunda en önemli neden bu iki ilin 12 Eylül Ergenekonsu Gladio oyununa ve 28 Şubat hıyanetine rağmen onların istediği oranda destek gelmedi. Gelen destekte en son Hatice Belgin'in cesur çıkışı ile Bingöl İslamcı Zaza aslına döndü.

PKK, kendi yoğun destek alanından(Diyarbakır'dan kendi tabiriyle Botan'dan) Tunceli'ye köprü oluşturabilmesi için Bingöl ve Elazığ koridorunu sağlama almak istiyor.

Bunu sağlamak yâda en azından mevcut Bingöl kazanımlarını yitirmemek için bu kartları oynuyor…

Diğer yandan bu saldırının altında AK Parti'nin yeni anayasa sürecini iyice zora sokmak ve kıstırmakta var.

Allah'tan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen yıl Ergenekon tezgâhı çatışmada 13 Askerin şehit edildiği olaydan sonra bir kez kullandığı yangına körükle giden "İntikam" sözlerini dile getirmiyor.

Yeni Demokratik Anayasa'da Kürtçe'nin vurgusunun yapılması MHP'den daha çok PKK'yı rahatsız ediyor. Çünkü bu saatten sonra savaşmak için klasik söyleme göre neden kalmıyordu.

Şu gösterdi 2003'e kadar ki "Verin bizim kimliğimizi savaş bitsin" söylemi yerini 2003'ten sonra "verin bizim özerkliğimizi savaş bitsin"e döndü.

Demokratik özerklik verilse bu sefer gelen cenazelerle artan kinle bölünmüş yürekler zaten birbirini istemezken "Verin bizim bağımsızlığımızı savaş bitsin" söylemine döneceği aşikâr.

Belki de AK Parti, Kürt sorununun çözümünde ümidini yitirdiği için bu Ergenekon (Gladio adı her neyse) ve PKK tuzağına düştü.

Oysa yapılması gereken HÜKÜMET kanadına göre şu;

Bir yandan halkın demokratik yaşam koşullarını iyileştirmek için siyasal alanda mücadele ederken, PKK ister savaşa devam etsin ister etmesin Yeni Anayasa'yı cesaretle ayak sürümeden, işi bilen insanlara faşist çizgiye kaydırmadan yapmaktır. Bu Anayasa ülkede yaşayan ve inançsal özgürlüklerini bekleyen Müslümanlar, Ortodoks Rumlar ve Ermeniler için hatta PKK'nın bel kemiğini oluşturan Yezidiler içinde çok önemlidir. Çatışmaların meşruiyet alanını yok edecek bu Anayasa Bülent Arınç'ın söylediği “size iyi anayasa yapacağız buda zaman alıyor” söylemini geçersiz kılıyor. Bu konuda acele edilmesi gerek. Çünkü PKK ve BDP'yi alttan sıkıştıran genç Kürtçü kesimde eylemlerin sıklaştırılması konusunda partiyi ve Örgütü sıkıştırmaktadır.

AK Parti Yeni Anayasa'nın oluşturulması konusunda geciktikçe aslında kendi boynundaki ipin farkına varacak ve sonunda o ip AK Parti'yi boğduğu zaman AK Parti kendinden başka suçlu aramasın. Siyaseti okuyamayan danışmanları suçu kendinde arasın.

Zira bu gecikmenin stratejik bir hata olduğunu Ak Parti görecek. Şimdi soruyorum şu an Başbakan Şiir okudu diye hapiste olsaydı Anaysa için hala biraz daha bekleyelim der miydi?

Umarım bu yazdığım yazılar iyi anlaşılır ve okunur.

Zira önceki yazılarıma bakarak beni Kürt, Alevi veya şii zannedenlere bunu ima edenlere sesleniyorum.

Klavyem Adalet için vardır. Birini ya da birilerini memnun etmek için değil. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.03.2026
03:18
Bingöl`de APP Plaka Yoğunluğu!
Bingöl'de APP Plaka Yoğunluğu!
Bingöl'de APP plaka kullanan araç sahipleri, cezai uygulamalar öncesinde plakalarını değiştirmek için Şoförler ve Otomobilciler Odası'na akın ediyor. Günlük sınırlı sayıda plaka basılırken yoğunluk nedeniyle randevu sistemi uygulanıyor.
11.03.2026
03:17
Bingöl Belediyesi`nin Gazze iftarları başladı
Bingöl Belediyesi'nin Gazze iftarları başladı
Bingöl Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla Gazze'de ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik iftar hizmeti başlattı. Kurulan aşevinde her gün yaklaşık 1.000 kişiye sıcak yemek ikram ediliyor.
11.03.2026
03:14
Akaryakıta Zam Üstüne Zam!
Akaryakıta Zam Üstüne Zam!
İran savaşıyla birlikte yükselen petrol fiyatları akaryakıta zam olarak yansımaya devam ediyor. Dün gece benzin ve motorine zam gelirken, bu gece yarısı benzinin litre fiyatı bir kez daha arttı. Bingöl'de akaryakıt fiyatları yeniden yükseldi. İşte güncel tablo…!
11.03.2026
03:13
Kırsalda Bereket Projesi Başlıyor
Kırsalda Bereket Projesi Başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsalda üretimi artırmak amacıyla 'Kırsalda Bereket Küçükbaş Hayvancılığa Destek Projesi'ni hayata geçiriyor. 2026–2028 yıllarını kapsayan proje kapsamında Türkiye genelinde 150 bin baş küçükbaş hayvan üreticilere dağıtılacak.
11.03.2026
03:12
Van`da Bingöllüler İftar Sofrasında Buluştu
Van'da Bingöllüler İftar Sofrasında Buluştu
Van Bingöl Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen iftar programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. İş insanları, akademisyenler, kamu personelleri ve üniversite öğrencileri iftar sofrasında buluştu.
11.03.2026
03:11
Maliye Sendikası Bingöl üyeleri iftarda buluştu
Maliye Sendikası Bingöl üyeleri iftarda buluştu
Maliye Sendikası Bingöl İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında maliye çalışanları Ramazan ayının manevi atmosferinde bir araya geldi. Programda birlik, dayanışma ve mesleki dayanışma vurgusu yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın