KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Poşet parçalanıp bal dökülürse tazminat isteyin

Poşet ücretli ama hangi poşete kaç lira vereceğimiz belli değil. Üstelik poşetin yırtılıp içindeki ürünün zarar görmesi hâlinde tüketicinin maddi ve manevi tazminat hakkı doğuyor...

Poşet parçalanıp bal dökülürse tazminat isteyin
05 OCAK 2019 CUMARTESİ 02:46
2
2311
1
AA aa

Plastik poşet 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli oldu. Bu tarihten itibaren iş yerlerinde ücretsiz poşet vermek yasak. Şarküteri, unlu mamuller ve sebze-meyve reyonları dışındaki bütün poşetler ücretli satılmak zorunda. İlk günden itibaren marketlere gidip ücretli poşetle karşılaşan vatandaşlar kasiyerler ve mağaza yöneticileriyle tartıştı, sonra poşete para vermemek için kendi çözümünü buldu. Son 3 gündür sosyal medyanın en çok konuşulan konularından olan poşetin kullanımı yüzde 70 oranında düşerken, pazar arabasıyla markete gidenlerin yanı sıra el arabasıyla gidip gülümseten görüntü verenler de oldu. Bütün bunların yanı sıra en çok tartışılan konulardan biri de poşetin ebat ve kalitesi üzerinden sürdü. Bir vatandaş hediye paketi yaptırıp poşet almaktan kurtulurken, bir diğeri “2 kilodan fazla bir şey koyarsam bu poşet yırtılır” derken, dünkü gazetemizde dile getirdiğimiz gibi “Para vereceksem marketin reklamını yapmam” diye isyan etti.


Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, ücrete tabi olan poşette standardın yeterince açık olarak belirlenmediğini, tüketicilerin itirazlarında sonuna kadar haklı olduğunu ifade etti. Hatta sağlam olmayan poşete koyduğu ürünleri zarar gören tüketicinin, zararını satıcıdan isteyebileceği gibi, maddi ve manevi tazminat da isteyebileceğini ifade etti. 6098 sayılı Borçlar Kanunu'nda ‘Ayıplı Mal' kapsamına giren eylemlerin belirlendiğini, satıcının kusur ve sorumluluğunun belirtildiğini hatırlatan Ağaoğlu “Diyelim ki poşette reçel, bal gibi bir ürün var. Ya da yine bir plastik ambalaja konulmuş peynir. Poşet yırtılıp bu ürünler zarar görürse, hem onların zararını hem de manevi tazminat hakkı bulunur. Bu nedenle istismara açık bu konuda sınırlar net belirlenmeli. Hangi ebat 25 kuruş? Kalite neye göre belirlenecek? Bir eczane poşeti, kuruyemiş poşeti de 25 kuruş mu, bilmeliyiz” dedi.

KADINLAR FİLE ÖRDÜ, YENİ SEKTÖR OLUŞTU

Birçok kentte okul aile birliği üyesi kadınlar file örmeye başladı. Anneler böylece hem okula maddi destek sağlıyor hem de çocuklarını beklerken iyi vakit geçiriyorlar. Öte yandan e-Ticaret sitesi Hepsiburada, file satışlarının yüzde 154 arttığını açıkladı. En çok talep gelen iller ise İstanbul, İzmir, Ankara. Birçok köy ve kentte tekstil atölyelerinde bez çanta üretimi de yapılıyor.

ECZANELERDEKİ POŞET ÜCRETİNE ŞAŞIRDILAR

Sadece gıda marketlerinde poşetin ücretli olacağına dair yanlış bir algı oluşmuş olacak ki dün eczanelerle kuruyemişçilerde tartışmalar yaşandı. Eczacılar “Bizim poşetlerimiz zaten doğaya zarar vermiyor. Uygulama bunun üzerinden devam etmeli. Biz ilacı anlatalım, poşet ücretini değil' diyor. Bir kuruyemişçiden 200 gram leblebi alan bir vatandaş da “Bu hizmet, ücret alamazlar' dedi.

YASAKLANSIN VEYA ÇÖZÜNEBİLSİN

Uzmanlar “Paralı olması kullanımı azaltabilir ama çevre kirliliğine katkı sağlamaz” derken tam yasaklama ya da tabiatta suyla buluştuğunda çözülen poşet  kullanımının mecburi tutulması, daha az ambalaj kullanımının teşvikini tavsiye ediyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_36201)
06 Ocak 2019 Pazar 13:50
memlekete yapilmasi gereken o kadar is varki
Poset cözülünce memleket kurtulacakmi ?
Bastan asagi hersey deyisiyor dünyada Ama memlekete hic birsey deyismiyir örnegin?
Hirsizlik gasp Tirpil rüjvet
Bir memleket ancak böyle temizlenir
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın