KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Haziran 2026 Pazar
°C

Poşet parçalanıp bal dökülürse tazminat isteyin

Poşet ücretli ama hangi poşete kaç lira vereceğimiz belli değil. Üstelik poşetin yırtılıp içindeki ürünün zarar görmesi hâlinde tüketicinin maddi ve manevi tazminat hakkı doğuyor...

Poşet parçalanıp bal dökülürse tazminat isteyin
05 OCAK 2019 CUMARTESİ 02:46
2
2558
1
AA aa

Plastik poşet 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli oldu. Bu tarihten itibaren iş yerlerinde ücretsiz poşet vermek yasak. Şarküteri, unlu mamuller ve sebze-meyve reyonları dışındaki bütün poşetler ücretli satılmak zorunda. İlk günden itibaren marketlere gidip ücretli poşetle karşılaşan vatandaşlar kasiyerler ve mağaza yöneticileriyle tartıştı, sonra poşete para vermemek için kendi çözümünü buldu. Son 3 gündür sosyal medyanın en çok konuşulan konularından olan poşetin kullanımı yüzde 70 oranında düşerken, pazar arabasıyla markete gidenlerin yanı sıra el arabasıyla gidip gülümseten görüntü verenler de oldu. Bütün bunların yanı sıra en çok tartışılan konulardan biri de poşetin ebat ve kalitesi üzerinden sürdü. Bir vatandaş hediye paketi yaptırıp poşet almaktan kurtulurken, bir diğeri “2 kilodan fazla bir şey koyarsam bu poşet yırtılır” derken, dünkü gazetemizde dile getirdiğimiz gibi “Para vereceksem marketin reklamını yapmam” diye isyan etti.


Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, ücrete tabi olan poşette standardın yeterince açık olarak belirlenmediğini, tüketicilerin itirazlarında sonuna kadar haklı olduğunu ifade etti. Hatta sağlam olmayan poşete koyduğu ürünleri zarar gören tüketicinin, zararını satıcıdan isteyebileceği gibi, maddi ve manevi tazminat da isteyebileceğini ifade etti. 6098 sayılı Borçlar Kanunu'nda ‘Ayıplı Mal' kapsamına giren eylemlerin belirlendiğini, satıcının kusur ve sorumluluğunun belirtildiğini hatırlatan Ağaoğlu “Diyelim ki poşette reçel, bal gibi bir ürün var. Ya da yine bir plastik ambalaja konulmuş peynir. Poşet yırtılıp bu ürünler zarar görürse, hem onların zararını hem de manevi tazminat hakkı bulunur. Bu nedenle istismara açık bu konuda sınırlar net belirlenmeli. Hangi ebat 25 kuruş? Kalite neye göre belirlenecek? Bir eczane poşeti, kuruyemiş poşeti de 25 kuruş mu, bilmeliyiz” dedi.

KADINLAR FİLE ÖRDÜ, YENİ SEKTÖR OLUŞTU

Birçok kentte okul aile birliği üyesi kadınlar file örmeye başladı. Anneler böylece hem okula maddi destek sağlıyor hem de çocuklarını beklerken iyi vakit geçiriyorlar. Öte yandan e-Ticaret sitesi Hepsiburada, file satışlarının yüzde 154 arttığını açıkladı. En çok talep gelen iller ise İstanbul, İzmir, Ankara. Birçok köy ve kentte tekstil atölyelerinde bez çanta üretimi de yapılıyor.

ECZANELERDEKİ POŞET ÜCRETİNE ŞAŞIRDILAR

Sadece gıda marketlerinde poşetin ücretli olacağına dair yanlış bir algı oluşmuş olacak ki dün eczanelerle kuruyemişçilerde tartışmalar yaşandı. Eczacılar “Bizim poşetlerimiz zaten doğaya zarar vermiyor. Uygulama bunun üzerinden devam etmeli. Biz ilacı anlatalım, poşet ücretini değil' diyor. Bir kuruyemişçiden 200 gram leblebi alan bir vatandaş da “Bu hizmet, ücret alamazlar' dedi.

YASAKLANSIN VEYA ÇÖZÜNEBİLSİN

Uzmanlar “Paralı olması kullanımı azaltabilir ama çevre kirliliğine katkı sağlamaz” derken tam yasaklama ya da tabiatta suyla buluştuğunda çözülen poşet  kullanımının mecburi tutulması, daha az ambalaj kullanımının teşvikini tavsiye ediyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_36201)
06 Ocak 2019 Pazar 13:50
memlekete yapilmasi gereken o kadar is varki
Poset cözülünce memleket kurtulacakmi ?
Bastan asagi hersey deyisiyor dünyada Ama memlekete hic birsey deyismiyir örnegin?
Hirsizlik gasp Tirpil rüjvet
Bir memleket ancak böyle temizlenir
20.06.2026
17:49
YKS Adaylarının Ailelerine Mobil İkram Desteği
YKS Adaylarının Ailelerine Mobil İkram Desteği
Bingöl İl Müftülüğü ve TDV Bingöl Şubesi, YKS süresince sınav merkezlerinde bekleyen aday yakınlarına mobil ikram aracıyla çeşitli ikramlarda bulunarak sınav heyecanına ortak oldu.
20.06.2026
17:43
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları`ndan YKS Günü İkram Desteği
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları'ndan YKS Günü İkram Desteği
YKS'nin ilk oturumunda sınav merkezleri önünde stant kuran AK Parti Bingöl Gençlik Kolları, adaylara ve ailelerine çeşitli ikramlarda bulundu. Gençlik Kolları Başkanı Aslan, sınav heyecanını adaylar ve aileleriyle birlikte paylaşmak istediklerini belirtti.
20.06.2026
00:31
'TOKİ konutlarının teslimi kira piyasasını rahatlatacaktır'
Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, Şeyh Ahmet mevkiinde yapımı tamamlanan yaklaşık 800 konutluk TOKİ projesinin teslim edilmesi çağrısında bulunarak, sürecin kira piyasasını rahatlatacağını söyledi.
19.06.2026
23:56
Bingöl Balı İçin Ortak Adım
Bingöl Balı İçin Ortak Adım
Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip Bingöl Balı'nın kalite standartlarının korunması ve marka değerinin güçlendirilmesi amacıyla Bingöl Valiliği'nde önemli bir iş birliği protokolüne imza atıldı.
19.06.2026
23:40
Bingöl Üniversitesi Halayda Türkiye İkincisi Oldu
Bingöl Üniversitesi Halayda Türkiye İkincisi Oldu
Bingöl Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi, Antalya'da düzenlenen Ünilig Halk Dansları Türkiye Şampiyonası'nda önemli bir başarıya imza attı. Halaylar kategorisinde yarışan ekip, Türkiye ikinciliğini elde etti.
19.06.2026
23:38
Bingöl`de 45 günde tamamlanan cami ibadete açıldı
Bingöl'de 45 günde tamamlanan cami ibadete açıldı
Bingöl merkeze bağlı Erentepe Köyü'nde hayırseverlerin desteğiyle 45 gün gibi kısa bir sürede inşa edilen cami, yoğun katılımlı bir programla hizmete sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın