Vladimir Putin, Irakın kuzeyinde sadece Kürt bayraklarının dalgalanması ile ilgili olarak ''bunu düşündük mü? Düşünmeliydik'' diye konuştu.
Putin, hafta sonunda Moskova'da bir grup yabancı akademisyene verdiği yemekte yaptığı konuşmada, çeşitli bölgesel ve uluslararası konular hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Kosova'nın Sırbistan'ın rızasını almadan bağımsızlığını ilan etmesi halinde, bunu BM Güvenlik Konseyinde veto edebileceklerini bildiren Putin, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının Dağlık Karabağ, Transdniestr, Güney Osetya ve Abhazya gibi 'dondurulmuş sorunlara' olumsuz etkide bulunacağını söyledi.
Putin, ''Kosova konusunda bağımsızlık hukuken gerçekleşirse, bunun bölgede neye mal olacağını da düşünmek zorundayız'' dedi.
Rusyanın karşılığında ne alacağı önemli
Putin, Georgetown Üniversitesi profesörlerinden Angela Stent'in bir sorusu üzerine, Rusya'nın hiçbir zaman bir nevi süper güç olduğunu söylemediğini belirterek, ''ama birçok ülkeden daha fazla (enerji) kaynaklarımız var. Herkesin bunların bizim doğal kaynaklarımız olduğunu iyice anlaması gerekiyor ve kimse başkasının malına kendi malıymış gibi açgözlü bakmamalı. Ancak biz aynı zamanda sorumlu bir piyasa oyuncusu gibi davranmak da istiyoruz'' dedi.
Rusya'nın yabancı şirketlere, ekonomisinin can damarı olan hidrokarbon üretimi ve nakli alanlarına girme izni vereceğini kaydeden Putin, ''elbette bu, karşılığında Rusya'nın ne alacağına bağlı'' diye konuştu.
İrana yaptırımdan kaçınmalıyız
İran'ın nükleer programına ilişkin bir soru üzerine de Putin, uluslararası uranyum zenginleştirme merkezlerinin kurulması yönündeki önerilerini yineledi.
Putin, ''nükleer teknoloji kullanmak isteyen ülkelerin durumu, küresel bir konu. İran'a yönelik olası yaptırımlar konusunu ortaklarımızla çok iyi düşünmeliyiz.
Sonra İran ile ek danışmalarda bulunmalıyız. Ancak bu süreçten sonra yaptırımlar konusunu gündemimize almalıyız. Eğer yaptırımlardan kaçınabilirsek, daha iyi olur'' dedi.
CNN Türk