KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Radyasyona karşı ilaç geliştirildi

Amerikalı bilimadamları vücudu radyasyonun zararlı etkilerine karşı koruyabilecek bir ilaç buldu.

Radyasyona karşı ilaç geliştirildi
11 NİSAN 2008 CUMA 11:28
0
1096
0
AA aa
BBC'nin haberine göre, söz konusu ilacın, radyoterapiyi kanser hastaları için daha güvenli bir hale getirebileceği, ayrıca kirli bomba yöntemiyle saldırı ve nükleer felaketlerde de kullanılabileceği umuluyor.
Şu ana dek hayvanlar üzerinde denenen CBLB502 adlı ilaç, sağlıklı hücrelerin radyasyonun etkisiyle ölmesini önleyen bir biyolojik mekanizmayı çalıştırıyor.

Radyasyon, hücrelerde zarara yol açarak apoptosis adı verilen hücre intiharlarına yol açıyor. Ancak bu süreçte tümörlü hücrelerle birlikte sağlıklı hücreler de ölebiliyor. Bilimadamları ilacı bazı kanser hücrelerinin radyoterapiye nasıl direnç gösterdiklerini inceleyerek geliştirdi. İlaç, hücre intiharlarını başlatan proteini engelliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre CBLB502 kemik iliği ve sindirim sistemindeki sağlıklı hücreleri koruyor.

İlaç verildikten 45 dakika ila 24 saat arasında normalde öldürücü düzeylerdeki radyasyona maruz bırakılan fare ve maymunlar, ilaç verilmeyen hayvanlara göre ya hayatta kalıyor, ya da beklenenden daha uzun yaşıyor.

Bilimadamları ilacın şu ana kadar belirlenmiş bir yan etkisinin olmadığını belirtiyor.

Cihan


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın