KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mart 2026 Salı
°C

Rahim Ağzı Kanserine dikkat çekti!

Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine dikkat çekmek amacıyla, hastalığın riskleri ve tedavi sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Rahim Ağzı Kanserine dikkat çekti!
23 OCAK 2018 SALI 20:34
2
2671
0
AA aa

Ocak ayının Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı olması nedeniyle Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu hastalığın nedenleri, riskleri, tedavisi ve önlemleri hakkında bilgiler verdi.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilen bir kanser türü olduğunu ifade eden Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, “Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir “dedi.

Rahim ağzı kanseri ile ilgili merak edilenleri açıklayan Gündoğdu şu ifadeleri kullandı: “Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri; Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, Erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, Birden fazla cinsel partner varlığı, Sigara içimi, Beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır), Yüksek doğurganlık sayısı, Düşük sosyoekonomik düzey, Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı.”

Rahim ağzı kanserinin tanısına dikkat çeken Gündoğdu; “Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Bugün rahim ağzı kanserinin %99.9'una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV'nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir. Pap smear testi, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir” ifadelerine yer verdi.

Tedavi sürecinde ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçeneklerin uygulandığını belirten Gündoğdu, belirti gösterenlerin sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiği konusunda da uyardı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.03.2026
03:37
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
03.03.2026
03:36
Bingöl`de ABD ve İsrail`in İran`a Yönelik Saldırılarına Protesto
Bingöl'de ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Saldırılarına Protesto
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, Bingöl Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Programda yapılan konuşmalarda saldırılar kınanırken, İslam dünyasına birlik ve ortak duruş çağrısı yapıldı.
03.03.2026
03:34
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddelik kanun teklifini açıklarken bedelli askerliğe yüzde 25,2 zam geleceğini belirtti. Kripto Varlıklara işlem vergisi geleceğini, şans ve bahis oyunlarındaki reklamların da gider sayılmayacağını kaydeden Güler, kıymetli taşlara da yüzde 20 vergi öngörüldüğünün altını çizdi. İşte teklifin detayları…
03.03.2026
03:33
Bingöl`de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeyken alev topuna dönen otomobil, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
03.03.2026
03:32
Bilaloğlu`nda kaza! 2 yaralı
Bilaloğlu'nda kaza! 2 yaralı
Bingöl–Elâzığ karayolu Bilaloğlu (Mendo) Köyü mevkiinde kontrolden çıkan otomobilin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, Bingöl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
03.03.2026
03:30
Umut Kervanı`ndan Genç`te Ramazan Seferberliği
Umut Kervanı'ndan Genç'te Ramazan Seferberliği
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Genç İlçe Temsilciliği, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, et, nakdi yardım ve çeşitli desteklerde bulundu. Yapılan yardımların toplam tutarı on binlerce lirayı buldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın