KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Kasım 2025 Cuma
°C

Ramazan'da ağız kokusuna önlemler

Bol su içerek tükürük yapısını nötralize etmek ağız kokusunu engelliyor. Tükürük yapısını nötralize etmenin bir yolu da limon, nane, havuç, yoğurt, maydanoz ve tarçın tüketmek.

Ramazan`da ağız kokusuna önlemler
08 AĞUSTOS 2011 PAZARTESİ 01:42
0
1874
0
AA aa

Tüm gün süren açlığın neden olduğu ağız kokusu Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan biri.

Diş Hekimleri, orucu bozmadan bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin en pratik yolunun su yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak olduğunu söyleyerek, “Ramazan'da da dişlerinizi fırçalayarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Gün içinde macunsuz fırçalama yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz” dediler.

Kötü ağız kokusunun hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız ettiğini belirten uzmanlar, fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle sabahları ağız kokusu meydana geldiğini söyledi.

"Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve diş eti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilmektedir. Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, diyabet, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir" diyen uzmanlar, orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını da şöyle anlattı:

"Önemli olan tükürüğü nötralize edecek gıdalar almak. Bu gıdaların başında bol su tüketmek geliyor. Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketmeyin. İftar ve sahurda bol bol su içerek tükürük yapısını daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sahurda yemeğin ardından ağızda karanfil veya taze nane taşınabilir. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir. Ayrıca diş aralarında kalan yiyecek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanmaya özen gösterin.”

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN

Uzmanlar, ağız ve diş bakımının yanı sıra bazı besinlerin de ağız kokusunu önlemede etkili olduğunu söyledi ve şu önerilerde bulundu:

"Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Veya sodanın içine limon dilimlerini atabilir, sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.

Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla biberiye de etkili olabilir.

Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.

Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir. Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.

Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından zengin meyvelerle tatlandırabilirsiniz."

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.11.2025
17:25
Gönlüaçık, dualarla son yolculuğuna uğurlandı
Gönlüaçık, dualarla son yolculuğuna uğurlandı
Terhisine 5 gün kala geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Piyade Onbaşı Yusuf Gönlüaçık, Bingöl'ün Genç İlçesinde düzenlenen törenin ardından göz yaşları arasında ebediyete uğurlandı.
27.11.2025
17:05
12Bingölspor`dan transfer atağı!
12Bingölspor'dan transfer atağı!
İlk olarak 4 yeni ismi renklerine bağladığını duyuran yeşil beyazlı kulüp, 29 Kasım Cumartesi günü deplasmanda Karpedo Dondurma Kahramanmaraşspor ile karşılaşacak. Ayrıca yeni transferler de olacak.
27.11.2025
14:23
MTV`de 2026 rakamları netleşti
MTV'de 2026 rakamları netleşti
TÜİK'in açıkladığı yeniden değerleme oranı doğrultusunda, 2026 yılı itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yüzde 25,49 oranında artacağı kesinleşti.
27.11.2025
14:03
Meteoroloji uyardı; Kar kapıda!
Meteoroloji uyardı; Kar kapıda!
Ülkeyi etkisi altına almaya hazırlanan soğuk hava dalgasıyla birlikte Türkiye genelinde sıcaklıkların düşmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bingöl dahil 13 ilde kar yağışı ve buzlanma uyarısı yaptı.
27.11.2025
13:57
2026 için trafik cezaları netleşti
2026 için trafik cezaları netleşti
Yeniden değerleme oranı yüzde 25,49 olarak belirlendi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte 2026 yılında trafik cezaları da netleşmiş oldu.
27.11.2025
13:42
Bingöllü Asker Görev Başında Hayatını Kaybetti
Bingöllü Asker Görev Başında Hayatını Kaybetti
Naaşı Bingöl'de defnedilecek. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Kahraman askerimizin ailesi ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın