KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Aralık 2025 Pazartesi
°C

Ramazan'da ağız kokusuna önlemler

Bol su içerek tükürük yapısını nötralize etmek ağız kokusunu engelliyor. Tükürük yapısını nötralize etmenin bir yolu da limon, nane, havuç, yoğurt, maydanoz ve tarçın tüketmek.

Ramazan`da ağız kokusuna önlemler
08 AĞUSTOS 2011 PAZARTESİ 01:42
0
1885
0
AA aa

Tüm gün süren açlığın neden olduğu ağız kokusu Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan biri.

Diş Hekimleri, orucu bozmadan bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin en pratik yolunun su yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak olduğunu söyleyerek, “Ramazan'da da dişlerinizi fırçalayarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Gün içinde macunsuz fırçalama yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz” dediler.

Kötü ağız kokusunun hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız ettiğini belirten uzmanlar, fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle sabahları ağız kokusu meydana geldiğini söyledi.

"Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve diş eti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilmektedir. Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, diyabet, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir" diyen uzmanlar, orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını da şöyle anlattı:

"Önemli olan tükürüğü nötralize edecek gıdalar almak. Bu gıdaların başında bol su tüketmek geliyor. Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketmeyin. İftar ve sahurda bol bol su içerek tükürük yapısını daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sahurda yemeğin ardından ağızda karanfil veya taze nane taşınabilir. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir. Ayrıca diş aralarında kalan yiyecek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanmaya özen gösterin.”

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN

Uzmanlar, ağız ve diş bakımının yanı sıra bazı besinlerin de ağız kokusunu önlemede etkili olduğunu söyledi ve şu önerilerde bulundu:

"Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Veya sodanın içine limon dilimlerini atabilir, sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.

Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla biberiye de etkili olabilir.

Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.

Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir. Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.

Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından zengin meyvelerle tatlandırabilirsiniz."

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
14.12.2025
11:32
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi, İstanbul'da düzenlenen 'Bingöl Tanıtım Günleri'nde kentin kültürel mirasını, yöresel değerlerini ve belediyecilik vizyonunu güçlü bir sunumla ziyaretçilerle buluşturdu.
14.12.2025
11:13
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Polis ekiplerince düzenlenen göçmen kaçakçılığı operasyonunda, Elazığ-Bingöl yolu üzerindeki uygulama noktasında durdurulan bir minibüste 16 düzensiz göçmen yakalanırken, olayla bağlantılı 2 organizatör tutuklandı.
14.12.2025
11:12
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Bingöl'ün Karlıova ilçesi yağan karla beyaza büründü. Meteoroloji, yeni soğuk hava ve yağış dalgası için uyardı! Bingöl bundan etkilenecek mi? İşte yanıtı…
14.12.2025
11:10
Diyarbakır ve Van`da ‘12.12 Bingöllüler Günü` kutlamaları
Diyarbakır ve Van'da '12.12 Bingöllüler Günü' kutlamaları
'12.12 Bingöllüler Günü' Diyarbakır ve Van'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
14.12.2025
11:07
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye kalıcı huzurun anahtarı olacak'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Tanıtım Günleri'nde yaptığı konuşmada Terörsüz Türkiye hedefinin artık bir devlet politikası olduğunu vurgulayarak, güvenlik ve huzurun hem toplumsal barışı hem de yatırım ortamını kalıcı şekilde güçlendireceğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın