KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Kasım 2026 Pazartesi

Reflü kansere zemin hazırlıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ve Baş, Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Günter Hafız, “Sigara kanser yapar, doğrudur ama reflü de bunu kolaylaştırır, çünkü orada kanserojen maddelere ortamı hazır hale getirir” dedi.

Reflü kansere zemin hazırlıyor
04 HAZİRAN 2007 PAZARTESİ 09:42
0
1292
0
AA aa
ANTALYA - Reflü hastalığı yemek borusu mukozasında hasar yaratarak bölgeyi kanserojen maddelere açık hale getiriyor.

Antalya Belek'teki Maritim Pine Beach Otelde düzenlenen 29. Uluslararası Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Hafız, bir bölgede kanser oluşabilmesi için o bölgede hızla değişen ve yeniden yapılanan bazı hücrelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Hücrelerin yeniden yapılanması sırasında bazen hataların oluşabildiğini dile getiren Hafız, kanserin de bu sırada ortaya çıktığına işaret etti.

Günter Hafız, mide muhtevasının gırtlak ve yutağa çıkmasıyla oluşan reflü hastalığı nedeniyle bu bölgelerde sürekli bir “kendini yenileme” yaşandığına dikkati çekti.

Yemek borusunun mideye yakın olan kısımlarının kendini koruyacak şekilde değiştiğini ve az az olan çıkışlardan etkilenmeyecek bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Hafız, şöyle konuştu:
“Bizi ilgilendiren kısmı, mide muhtevasının gırtlağa ve yutağa çıkması. Gün içinde birçok kere mide muhtevası yemek borusunun alt kısımlarına kadar yükseliyor ama yukarıya doğru olan kaçak çok kısa süreli bile olsa yutak ve gırtlakta sorun yaratıyor. Çünkü bu bölgeler kendini korumak üzere gelişmiş değil. Temel sorun da burada. Reflüde midenin proteinleri eritmede kullandığı pepsin denen maddenin etkisinin mide asidinden daha çok olduğu düşünülüyor. Herhangi bir anda asit mukozayı bozuyor, bozulan yere de pepsin denen madde kalıcı hasar vermeye başlıyor. Oradaki o hasar boğazı temizleme, gıcık, ses kısıklığı gibi bazı sorunlar yaratıyor. Vücudun gelen asidi nötralize edecek alt yapısı olmayan ses telleri gibi bölgelerinde yıpranma oluşarak bu bölgeler dışarıdan gelecek kanserojen maddelere karşı açık hale geliyor.”

Prof. Dr. Günter Hafız, kanserojen madde konusunda Türkiye'de kişilerin etkiye çok açık olduğunu da söyledi. Özellikle sigara kullanımının bunların başında geldiğini vurgulayan Hafız, “Sigara içmesek de yanımızda içen başka kişiler nedeniyle içmiş kadar oluruz. Burada üzerinde ısrarla durmamız gereken şey, sadece bizim içmememiz değil içmeyen insanların da aslında zararın kendilerine olduğunu bilip, içen kişileri uyarması” dedi.

Reflü, sigara kullanımı ve kanser arasında bir bağ olduğuna işaret eden Prof. Dr. Hafız, “Sigara ile kanser arasında bir ilişki vardır, sigara kanser yapar, doğrudur ama reflü de bunu kolaylaştırır. Çünkü orada kanserojen maddelere ortamı hazır hale getirir” diye konuştu.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.11.2026
21:57
Sarıkuşak beyaza büründü!
Sarıkuşak beyaza büründü!
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Sarıkuşak köyünde etkili olan kar yağışı, yerleşim alanlarını ve geniş arazileri beyaz örtüyle kapladı. Köyde kış mevsiminin ilk manzaraları ortaya çıktı.
08.11.2026
16:41
İlk 15 dakikada yıkıldık! Haftayı Puansız Kapattık!
İlk 15 dakikada yıkıldık! Haftayı Puansız Kapattık!
Karşılaşmanın henüz ilk 14 dakikasında kalesinde iki gol gören 12 Bingölspor, erken gelen şokun ardından toparlanmaya çalıştı. İkinci yarıda Beyoğlu Yeni Çarşıspor ile farkı kapatmak için yüklense de aradığı golü bulamayan yeşil-beyazlılar, sahadan puansız ayrılardı.
08.11.2026
16:39
Bakan Memişoğlu`ndan 110 Yaşındaki Bingöllü Fatma Teyzeye Davet:
Bakan Memişoğlu'ndan 110 Yaşındaki Bingöllü Fatma Teyzeye Davet: 'Seni Bingöl'e Götüreyim
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'da yaşayan 110 yaşındaki Bingöllü Fatma Elmalı'yı evinde ziyaret etti. Ziyaret sırasında Fatma teyzeye 'Seni Bingöl'e götüreyim' diyen Memişoğlu'nun, önümüzdeki haftalarda açılması planlanan Bingöl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışına Fatma teyzeyi de getirmesi bekleniyor.
08.11.2026
16:38
Bingöl`de DAEŞ Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de DAEŞ Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de Terörle Mücadele ekiplerince düzenlenen çalışmada, DAEŞ silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
06.11.2026
23:58
Çapakçur`dan Bingöl`e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Çapakçur'dan Bingöl'e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Bingöllü yazar M. Fatih Atalay'ın 5 yıllık çalışmayla hazırladığı iki ciltlik 'Bingöl ve Siyaset Tarihi' kitabı, düzenlenen tanıtım ve imza programıyla okuyucuyla buluştu. Bingöl'ün 500 yıllık geçmişini ele alan eserde, kentin ilk belediye başkanlarından Osmanlı dönemindeki mebuslarına, milletvekillerinden yerel yöneticilerine kadar pek çok isim ve tarihi bilgi yer alıyor.
06.11.2026
23:57
Bingöl`de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Bingöl'de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Artan kiralar, düşen satışlar ve yükselen işletme giderlerinin esnafın yükünü ağırlaştırdığına dikkat çeken Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran, 10 ayda 287 iş yerinin kapandığını belirterek, 'Esnafın ayakta kalabilmesi için faizsiz yapılandırma şart' mesajı verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın