KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mart 2026 Pazartesi
°C

Reklam Kurulu 6 ayda 22,8 milyon lira ceza kesti

Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmalara yılın ilk 6 ayında 22,8 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Reklam Kurulu 6 ayda 22,8 milyon lira ceza kesti
13 TEMMUZ 2022 ÇARŞAMBA 10:00
0
1401
0
AA aa

Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmalara yılın ilk 6 ayında 22,8 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Kurul, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmalara yönelik incelemeler gerçekleştiriyor.

Reklam Kurulu, bu yıl haziran sonu itibarıyla görüştüğü 1101 dosyadan 949'unda mevzuata aykırılık tespit ederken bunlardan 721'ine durdurma cezası verdi. Kurul, bu dosyaların 228'ine de 22 milyon 788 bin 684 lira idari para cezası kesti.

Bu kapsamda Kurul tarafından son zamanlarda artış yaşanan indirimli satışlara ilişkin reklamlarla tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı uygulamaların önüne geçilmesi için yoğun faaliyet yürütüldü. Bakanlığa ulaşan tüketici başvuruları ve resen yürütülen inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, 2022 yılının ilk 6 ayında Reklam Kurulu tarafından 82 indirimli satış dosyası karara bağlandı ve 4 milyon 186 bin lira idari para cezası uygulandı.

Influencer reklamları dikkatle izleniyor

Kurul, reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları, satıcı, sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcılar ve reklamcılıkla ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlara yol göstermek amacıyla "Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları ve Ticari Uygulamaları Hakkında Kılavuz" hazırladı.

Dijital mecraların artan kullanım oranlarıyla birlikte başta Instagram olmak üzere birçok sosyal medya platformunda sosyal medya etkileyicileri (influencer) tarafından yapılan mal/hizmet tanıtımlarındaki artış da dikkati çekti.

Kurul, sosyal medya etkileyicilerinin reklamlarını dikkatle izlerken söz konusu faaliyetlere ilişkin incelemeler devam ediyor. Bu kapsamda, yılın ilk 6 ayında, sosyal medya fenomenleri olarak da bilinen sosyal medya etkileyicilerine ilişkin 25 dosya karara bağlandı ve kurallara aykırılık tespit edilen 22 dosya hakkında yaptırım uygulandı. 19 dosya için durdurma cezası verilmesi, 3 dosya hakkında ise idari para ve durdurma cezaları uygulanması kararlaştırıldı.

Reklam Kurulu, Reklam Özdenetim Kurulunun iş birliğinde "Yapay Zeka ile Dijital Medya Reklamlarını Tarama Projesi"ni de mart ayı itibarıyla hayata geçirdi.

Bu kapsamda, Instagram'da sosyal medya etkileyicileri tarafından yayımlanan reklam içeriğine sahip paylaşımların taranmasıyla bu paylaşımlarda reklamı yapılması yasak ürün/hizmetlerin bulunup bulunmadığı, "Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz" ile getirilen kriterlerin uygulanıp uygulanmadığı ve anahtar kelimelerle yapılan taramada da paylaşımların uygun olmayan "sağlık beyanı" içerip içermediği tespit ediliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.03.2026
00:38
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı!
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı!
Bir süredir sert soğukların etkili olduğu Bingöl'de hafta sonu kuvvetli yağmur bekleniyor. Oluşabilecek su baskınları ve olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.
14.03.2026
00:37
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.
14.03.2026
00:36
Bingöl`de Aranan 13 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de Aranan 13 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerinin son bir haftada gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 13 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi.
14.03.2026
00:34
Gülbahar Barajı umutları yeşertti
Gülbahar Barajı umutları yeşertti
Bingöl'de geçen yıl kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle su seviyesi büyük ölçüde düşen Gülbahar Baraj Gölü, kış aylarında etkili olan kar ve yağmurların ardından yeniden dolarak eski görünümüne kavuştu.
14.03.2026
00:32
Dikkatsiz sürücü keçi sürüsüne daldı! 10 hayvan telef oldu
Dikkatsiz sürücü keçi sürüsüne daldı! 10 hayvan telef oldu
Muş-Bingöl karayolunda SUV tipi aracın keçi sürüsüne çarpması sonucu 10 keçi telef oldu. Kaza nedeniyle karayolu kısa süreliğine trafiğe kapandı.
14.03.2026
00:31
Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Timi Göreve Hazır
Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Timi Göreve Hazır
Elâzığ AFAD yerleşkesinde düzenlenen deprem tatbikatında enkaz altında kalan kişilerin kurtarılmasına yönelik senaryoları uygulamalı olarak gerçekleştiren Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Ekibi, Bingöl'ün de içinde bulunduğu sorumluluk bölgesinde afetlere hazırlık çalışmalarını sahada pekiştirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın