KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Rektörler alarm'da

Anayasa değişikliği ile yükseköğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılacağı önerisi üniversiteleri ayağa kaldırdı.

Rektörler alarm`da
18 EYLÜL 2007 SALI 12:32
0
1151
0
AA aa
Rektörler Komitesi, 19 Eylül Çarşamba günü YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında olağanüstü toplanacak. Komite, YÖK binasında yapacağı toplantıda, Anayasa değişikliği paketini ele alacak.


Toplantıdan önce, rektörlerin yeni anayasa taslağında yer alacak türban serbestliği hakkındaki görüşleri;


ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un açıklaması;

Herşeyden önce Anaysasa’nın hazırlanış süreci çok demokratik olmadı. Temel fikirlerin çok daha katılımcı bir şekilde belirlenmesi daha doğru olurdu. Çünkü Türkiye’deki herkesin içine sinecek bir Anayasa olması gerekir. Zaten var olan Anayasa, üzerinde pek çok değişiklik yapılmış olan bir metin. Çok acil bir değişiklik yapılması gerekmiyor. Ancak burada asıl bizleri rahatsız eden Anayasa taslağında bazı fikirlerin mutlaka yer alması şeklindeki bir zorlama, örneğin bütün mahkeme kararlarına karşın türbanla üniversiteye girişin serbest bırakılması hususundaki ısrar bu kararların temeline baktığımızda dini simgelerle eğitim kurumu olan üniversitelere ve diğer eğitim kurumlarına girilmemesi gerektiği açıkça benimsenmiş şu anda. Zaten türban takan insanlar da bunu dini sebeplerle taktıklarını söylüyorlar. Dolayısı ile türbanın dini bir simge olduğunu gösteriyor. Bu da anayasamızın laiklik ilkesi ile çelişen bir durum. Bir ülkede laiklik ya vardır ya yoktur.  Bunun ortası ya da grisi olmaz. Buradaki Atatürkçü ve laiklik ilkesine bağlı insanları rahatsız eden husus Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki durumun Türkiye’nin de başına gelmesi korkusudur. Kısa bir süre sonra  toplumsal bir baskı ile türban takmayanların üniversitelere girmesi zorlaşacak, belki de başı açık olarak sokakta yürümesi baskı altına alınacak. Saatinde namaza gitmeyenler baskı altında tutulacak. Bu senaryo çevremizdeki Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde tek tek yaşandı. Örneğin; Libya’da başı açık gezmekle ilgili hiçbir yasak yok ama buna rağmen 20 yıl içerisinde toplumsal baskı ile üniversitedeki bütün kızlar başörtülü olmuştur./_newsimages/4103202.jpg


Yine bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde sokakta perçemi açık gezen veya Malezya’da olduğu gibi oruç tutmayan insanlar taciz edilebiliyor hatta karakola götürülebiliyor. Bu nedenle laikliğin en küçük zedelenmesi ile kısa bir sürede laikliğin kalkması anlamına gelir. Laikliğin kalkması ise demokrasinin aşındırılıp sonra da ortadan kalkmasına neden olur. Türkiye Cumhuriyeti’ni diğer İslam Ülkelerinden ayıran husus Laiklik ilkesinin demokrasinin temelini oluşturmasıdır.


Bu nedenle demokrasinin de laikliğin de korunması gerekir. Buna herkesin özen göstermesi gerekir. Bu konuda tüm parlamento ve diğer kurumların hassasiyet göstermeleri gerektiğini düşünüyorum.


İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun açıklaması;

Üniversitelerin kadro, ödenek gibi bir milyon sorunu varken türban deniliyor. Türk üniversitelerinde türban bir sorun olmuştur, ama artık çözümlenmiştir. Öğrenciler de alıştı. Bunu yeniden gündeme getirmek Türkiye'yi kaosa sokar.


YÖK Üyesi Enver Hasanoğlu:

Henüz ortalıkta bir şey yok, kılık kıyafetle ilgili önerilerin yasalaşacağına inanmıyorum. Taslak çıkarsa tartışırız.


CHP İstanbul Milletvekili Prof. Nur Serter:

Türbanın serbest olması durumunda başı açık öğrencilere türban takmaları konusunda siyasal İslamcılardan baskı gelecek. Ancak Atatürk'ün kadın ve kızları bu baskılara boyun eğmez. Türkiye'yi sert ve gergin günler bekliyor.


Dokuz Eylül Üniversitesi basın danıişmanlığından yapılan açıklamada Prof.Dr. Emin ALICI'nın yeni anayasa metnini görmediği için görüş bildirmeyi uygun bulmadığını açıkladı.


Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşe Soysal da rektörler toplantısından önce açıklama yapmayı uygun bulmadığını bildirdi.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın