KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Rice: ırak'tan erken çıkarsak komşular girer

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ı erken terk etmeleri halinde ülkede bir boşluk olacağını, komşularının da Irak'ın içişlerine karışacaklarını söyledi.

Rice: ırak`tan erken çıkarsak komşular girer
11 MAYIS 2007 CUMA 14:12
0
903
0
AA aa
ABD Senatosu Tahsisler Komitesi'nde, dış operasyonlar ve ilgili programlar konulu bir oturuma katılan Rice, Cumhuriyetçi Parti New Hampshire Senatörü Judd Gregg'in sorularını yanıtladı.

Senatör Judd Gregg'in, “Irak'ı erken terkedersek ve istikrar bozulursa, Türkiye'nin Kürtler ile ilişkileri baskı altında olmayacak mı?” yönündeki bir sorusuna karşılık Rice, “Kesinlikle öyle” yanıtını verdi.

Rice, “Çünkü Irak, Şii ve Sünni fay hatlarında bulunuyor ve kuzeyde de Kürtler. Eğer orada bir otorite boşluğu oluşursa, göreceksiniz ki Irak'ın komşuları için, Irak'ın işlerine karışarak, kendi çıkarlarını güvence altına almaya çalışmaya direnmek kolay olmayacaktır. Ama karşılarında, kendi işlerini yürütmeye muktedir bir Irak olursa, o zaman bu komşular, istikrarlı hükümetle işbirliğine daha yatkın olacaktır” diye konuştu.

Şarm El Şeyh'teki Irak'ın komşuları konferansına değinen Rice, Iraklılar'ın, ulusal uzlaşma ve türlü grupları biraraya getirme niyetinde olduğunu, ancak komşularının da Irak'a, bunu yapacak bir alan tanıması gerektiğini söyledi. Irak'ın istikrarında komşuların da kararlı olması gerektiğini belirten Rice, “Komşuların, demokratik, bağımsız bir Irak hükümetiyle nasıl ilişki kuracaklarına dair bir yol haritasına ihtiyacı var. Eğer erken ayrılırsak Irak'ta kaosu cesaretlendirmiş olacağız, bu da bölgede kaosu cesaretlendirmek demek” dedi.

"AKP HÜKÜMETİ TÜRKİYE'Yİ AVRUPA'YA DOĞRU GÖTÜRÜYOR" 

Türkiye'deki siyasal duruma ilişkin senatör Gregg'in sorusuna yanıt veren Rice, “Bizim rolümüz, oradaki demokratik ve anayasal süreçlere göre olmalı. Bu hükümet halk tarafından seçildi ve Türkiye'yi Avrupa'ya doğru götürmeye kendini adadı. Hükümetin politikası hep bu yönde ve Avrupa içine entegrasyona çalışıyor, İslami kökleri olan AK Parti liderliği tarafından yönetildiği halde” dedi.

AK Parti hükümetinin, AB'nin istekleri çerçevesinde yasaları değiştirdiği, özellikle kişisel ve dinsel özgürlükler bakımından önemli adımlar attığını belirten Rice, şunları kaydetti:

“ABD olarak demokratik süreci desteklememizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yeni seçimler yapılacak. Seçimlerin, herhangi bir demokrasideki gibi olmasını bekliyoruz. Son birkaç yıla bakarsak, Türkiye ile ilişkiler iyi. Irak'taki yeni demokrasiye Türkiye'den daha güçlü destek var. Afganistan'daki politikalara iyi bir destek var. Ve tabii Türkiye güçlü bir NATO müttefiki. Ancak şunu not etmeliyim, son birkaç yılda Türkiye'nin, Avrupa geleneklerinden geri kaldığını söylemek mümkün değil. Tam tersine, Avrupa'ya doğru hareketleniyorlar ve biz de bu çerçevede Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.02.2026
05:01
`Aşkın Sağı Solu` Ankara`da konuşuldu
'Aşkın Sağı Solu' Ankara'da konuşuldu
'Aşkın Sağı Solu' romanı üzerine Ankara'da düzenlenen söyleşide konuşan Gazeteci Yazar Hakim Bayraktar, 1970'lerin Türkiye'sini ve Bingöl'de yaşanan toplumsal kırılmaları anlattı. İdeolojik çatışmaların gölgesinde kaybolan hayatlara dikkat çeken ve 'O günün tanıklarının bugünkü tek sözü pişmanlıktır' diyen Bayraktar, ideolojilere kurban edilmeyen bir aşkın hikâyesini okurlarla buluşturdu.
18.02.2026
04:59
Bingöl`de ahır yangını! 6 büyükbaş hayvan telef oldu
Bingöl'de ahır yangını! 6 büyükbaş hayvan telef oldu
Bingöl merkez Haziran Köyü'nde meydana gelen ve Bingöl Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangında ahır ve bitişiğindeki ev kullanılamaz hale geldi, 6 büyükbaş hayvan telef oldu.
18.02.2026
04:58
Ramazan heyecanı başlıyor! Bingöl`de ilk sahur 05.36`da
Ramazan heyecanı başlıyor! Bingöl'de ilk sahur 05.36'da
On bir ayın sultanı Ramazan'a sayılı saatler kaldı. Bingöl'de vatandaşlar, manevi iklimiyle gönülleri kuşatan mübarek aya hazırlanıyor. İlk teravih bu akşam (Çarşamba) kılınacak, Ramazan'ın ilk günü Bingöl'de sahur saat 05.36'da yapılacak, ilk iftar ise 18.06'da açılacak.
18.02.2026
04:57
Sri Lanka yaptı! TBMM bunu başarabilir mi?
Sri Lanka yaptı! TBMM bunu başarabilir mi?
Krizde fedakârlık siyasetten geldi, Sri Lanka milletvekili emekli maaşlarını kaldırdı. Sizce, maaşını yetersiz bulan milletvekilleriyle dolu olan TBMM, böylesi bir kararı alarak gelecek konforlarını ortadan kaldırabilir mi?
18.02.2026
04:56
Genç`te modern ve donanımlı kütüphane hizmete açıldı
Genç'te modern ve donanımlı kütüphane hizmete açıldı
Modern yapısıyla dikkat çeken kütüphane, öğrencilerin ders dışı zamanlarını verimli şekilde değerlendirmelerine imkân sağlayacak.
18.02.2026
04:54
‘Sahte ilan` operasyonu: 29 gözaltı
'Sahte ilan' operasyonu: 29 gözaltı
Bingöl dahil 17 ilde, internet siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden verdikleri sahte ilanlarla vatandaşları 1 milyon liranın üzerinde dolandırdığı iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyonda 29 şüpheli yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın