KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Aralık 2025 Pazar
°C

Rüşvetçi dokturu yeni tck kurtardı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ameliyat ettiği hastalardan “bıçak parası” adı altında para alan doktorun beraat kararını bozdu.

Rüşvetçi dokturu yeni tck kurtardı
31 EKİM 2007 ÇARŞAMBA 00:23
0
1119
0
AA aa
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski TCK'ya göre "rüşvet almak" suçundan mahkumiyeti istenen doktorun yeni TCK ya göre "görevi kötüye kullanma" suçundan mahkum olması gerektiğine karar verdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ameliyat ettiği hastalardan “bıçak parası” adı altında para alan doktorun beraat kararını bozdu.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, eski TCK ya göre "rüşvet almak" suçundan mahkum edilmesini istediği doktorun imdadına yeni TCK yetişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yeni TCK ya göre doktorun suçunun "görevi kötüye kullanmak" olduğuna karar verdi. Yasa değişikliklerinde sanığın lehine olan hükmün kullanılması kuralı gereği yeni yasa uygulanınca bu kez davanın zamanaşımı süresi dolduğu için doktor ceza almaktan kurtuldu.

Trabzon Bölge Hastanesi'nde göz doktoru olarak görev yapan C.K. hakkında, ameliyat olacak hastaları önce kendi muayenehanesine yönlendirip muayene ücreti aldıktan sonra hastaneye yatırdığı ve ameliyat ettikten sonra da para aldığı, para vermek istemeyen hastalara ameliyata edilemeyeceğini söylediği iddiasıyla Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkeme, sanık doktor C.K. ile ilgili olarak, “Hastalardan para aldığı, verilmediği takdirde ameliyat edilemeyeceğini söyleyip onlar üzerinde baskı kurduğu, hastaları ödememeleri gereken ameliyat ücretini ödemeleri gerektiği konusunda yalan, hile ve desiselere başvurduğu konusunda herhangi bir delile rastlanmadığından sanığın beraatine hükmedilmiştir” dedi.
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, “Sanığın yapmak zorunda şeyi yapmak için rüşvet aldığı anlaşılmıştır" dedi. Bozma kararında şöyle denildi:

"Sanığın aynı şekilde kendilerinden ameliyat parası aldığını iddia eden diğer müştekilerin iddialarının sübutu yönünden, öncelikle mahkemede dinlenilmeyen müştekilerin beyanlarının alınarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik soruşturmayla hüküm kurulması isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmiştir” denildi.

-MAHKEME: "DOKTOR, REKABET NEDENİYLE ŞİKAYET EDİLDİ"

Yerel mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Mahkeme, direnme kararında da şu görüşleri dile getirdi:

“Sanık doktorun hastaneye yeni geldiği sıralarda halk arasında çok iyi doktor olduğu hususunda kanaat yayıldığı, bu nedenle biraz da rekabet nedeniyle şikayete uğradığı inancına varılmıştır.”
Yerel mahkeme Cumhuriyet savcısı ve müşteki vekilinin temyizi ile dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine alındı.

Bugün toplanan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hastalarından bıçak parası isteyen doktorun yeni TCK'ya göre “görevi kötüye kullanma” suçundan mahkum edilmesi gerektiğine karar verdi. Eski TCK ya göre "rüşvet almak" suçundan yargılanması istenen sanık doktor, yeni TCK lehine olduğu için görevi kötüye kullanma suçundan mahkum oldu. Ancak, davanın zaman aşımı süresi de dolduğundan, hastalarından bıçak parası adı altında para alan doktor, ceza almaktan da kurtulmuş oldu.

Yeni TCK'nın 257. maddesinde görevi kötüye kullanma suçu şöyle tanımlandı:
"Madde 257. - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır."



Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın