KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ekim 2026 Cumartesi

Rusya, ortadoksları için ilk vaftiz bayramı

Rusya, 988 yılında Kiev Prensi Birinci Vladimir'in Hristiyan Ortodoks inancı seçmesinin yıl dönümünü resmi bayram olarak kutlamaya başladı.

Rusya, ortadoksları için ilk vaftiz bayramı
29 TEMMUZ 2010 PERŞEMBE 09:27
0
2185
0
AA aa

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, binlerce Ortodoks'la birlikte Ukrayna'da düzenlenen ayinle Rusya tarihi için önemli bir gün olan 'vaftiz gününü' andı.

Bizanslı misyonerlerin Rusya'ya ulaştırdığı Hristiyanlık, 988'de Kiev Rus Devleti'nin resmi dini oldu. 1448'e kadar kiliseyi İstanbul Fener Rum Patrikliği'nden atanan metropolitler yönetiyordu. İstanbul'un fethinden önce 1439'da bağımsızlığını ilan eden Moskova Metropoliti İov, 1589'da patrikliğe yükseldi.

Rusya'nın büyük çoğunluğunun daha çok puta tapan pagan inanışından Ortodoks inanışa geçişi ise yüzlerce yıl aldı. Kiev, Ortodoks Hristiyanlığın merkezi olarak bilinmekte. Çar Birinci Petro 1721'de, Moskova Patrikliğinin etkisini azaltarak yerine Kutsal Sinod'u oluştururken, 1918 sonrası kilise Sosyalist devletin ağır baskısı altında kaldı.

Patrik seçimi yasaklanırken 1927'de Metropolit Sergi'nin, Sovyetler'e bağlılığını açıklaması, batı avrupa ve ABD'de bulunan Rus Ortodoks metropolitlerin merkezden ayrılmasına yol açtı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında kısmen özgürleşen Rusya Ortodoks Kilisesi, Mihail Gorbaçov'un 1985'de başlattığı açıklık ve yeniden yapılanma politikaları çerçevesinde gelişmeye başladı. Mülkiyetleri iade edilmeye başlayan Rusya Ortodoks Kilisesi, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde tüm Rusya coğrafyasında etkinliğini artırdı.

Vladimir Putin'in devlet başkanlığı döneminde iyice güçlenen Rusya Ortodoks Kilisesi, dışarıda bulunan ortodoks kiliselerle birlik oluşturdu. Son olarak Fener Rum Patrikliği ile yakın temasa geçen kilise, Kirill'in patrik olmasının ardından Ukrayna, Belarus ve Gürcistan gibi eski Sovyet coğrafyasında nüfuzunu artırmaya başladı.

Vaftiz Günü, Moskova'da da Puşkin Meydanı ve Kızıl Meydan'da düzenlenen törenlerle anıldı. Törende konuşan Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Baydakov, devletle kilisenin başarılı işbirliğinin bir sonucu olarak bu günün kutlanmaya başladığını söyledi. Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, 28 Temmuz tarihinin Rusya devleti tarihi açısından önemli bir gün olduğu vurgulandı.

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın