KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Haziran 2025 Cumartesi
°C

Rusya'da 29 milyar $'lık özelleştirmeye onay

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in başkanlığında toplanan hükümet, 11 dev Rus şirketinin belirli oranlardaki hisselerinin satışı ile ilgili paketi onayladı.

Rusya`da 29 milyar $`lık özelleştirmeye onay
29 TEMMUZ 2010 PERŞEMBE 09:26
0
1568
0
AA aa

Moskova, 2011-2013 yıllarında gerçekleştirilecek özelleştirmeden toplam 29 milyar dolarlık gelir bekliyor. Gelirler ekonomik kriz nedeni ile açık veren bütçenin desteklenmesinde ve ekonomik modernizasyon programlarında değerlendirilecek.

Rusya Ekonomi Bakanlığı'ndan Aleksey Uvarov, Ria Novosti'ye verdiği demeçte, paketin onaylandığını kaydederek, listede Transneft, Sovcomflot, Rosneft, Sberbank, VTB, Rosagroleasing, Federal Enerji Şirketi, Rusya Tarım Bankası, RusHydro, Rosspirtprom ve Birleşik Tarım Şirketi'nin olduğu bilgisini verdi. Tren yollarında reform çalışması nedeni ile RZhD'nin özelleştirme paketi dışında tutulduğunu kaydeden Uvarov, Mortgage Ajansı'nın da özelleştirilmesinin sosyal nedenlerle uygun görülmediğini kaydetti.

Rusya Maiye Bakanlığı'ndan bir kaynak, daha önce basına yaptığı değerlendirmede, petrol ulaşım hatlarında tekel olan Transneft'in yüzde 27,1'lik hissesinin, Rusya'nın dev petrol şirketi Rosneft'in yüzde 24,16'lık hissesinin ve Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin yüzde 24,5'lik hissesinin satılacağını belirtmişti. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın yüzde 9,3'ünün özelleştirilmesinin planlandığı duyurulmuştu. Özelleştirme kapsamında düşünülen diğer şirketlerden elektrik dağıtım şirketi FSK'nın yüzde 28,11'i ve hidroelektrik santral şirketi RusHydro'nun yüzde 9,38'inin satışı hedefleniyor.

ÖZELLEŞTİRME, SERBEST PİYASA ŞARTLARINDA YAPILACAK

Putin, 2010 yılı bütçe açığının gayri safi milli hasılanın yüzde 5'ine denk geldiğini ve 2011'de de bu rakamın yüzde 3,6 olarak gerçekleşeceğini aktardı. Ekonomik kriz nedeni ile vergi gelirlerinin azaldığına ve ekonomiye sağlanan destek nedeni ile de giderlerin arttığına değinen Putin, yüksek teknoloji, askeri modernizasyon, sağlık, emekli ve diğer sosyal giderler için de önemli artışların planlandığını da hatırlattı. Putin'in konuşmasının ardından özelleştirme paketini değerlendiren bakanlar çalışmayı olumlu buldu. Paketin Eylül ayında parlamentoya sunulmasının ardından ihale aşamasına geçilmesi planlanıyor.

Özelleştirme paketi ile ilgili basına açıklamada bulunan Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, bütçe açığının kapatılmasının hedeflendiğini, şirketlerde devletin kontrolünün büyük hissedar olarak devam edeceğini vurguladı. Özelleştirmenin açık ve serbest piyasa şartlarında olacağını kaydeden Bakan, 'Birinin birilerine yapay bir şekilde düşük fiyatlarla bir şey satması gibi bir durum söz konusu olmayacak' garantisini verdi. Kudrin, şirket ismi vermezken 2011'de satışlardan 10 milyar dolar beklediklerini ifade etti. 2013'e kadar sürmesi beklenen özelleştirmelerde ise toplam beklenen rakam 29 milyar dolar.

2012'de başkanlık seçimlerine hazırlanan Rusya için bütçe açığının kapatılmasında önemli bir katkı sağlayacak özelleştirme paketi, Sovyet sonrası dev özelleştirmelerin yapıldığı Boris Yeltsin döneminden sonra en büyük ikinci satış dönemi olarak değerlendiriliyor.

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.06.2025
22:54
Turhan`dan Bingöl`e vefa! İki okul yaptıracak
Turhan'dan Bingöl'e vefa! İki okul yaptıracak
Bingöl'de birçok alanda destek sunan Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, bu kez eğitime sunduğu büyük katkıyla adından söz ettirdi. Turhan, Bingöl'de anne ve babası adına iki okul yaptıracak. Protokol sonrası Turhan'a teşekkür eden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Okullarımızın Bingöl'ümüze ve evlatlarımıza hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
20.06.2025
21:35
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl`e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl'e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK Birinci Dairesi'nin hâkim ve cumhuriyet savcılarının talepleri doğrultusunda yaptığı değerlendirme sonucu hazırlanan kararname, Kurulun internet sitesinde yayımlandı. Kararname kapsamında Bingöl geneli 22 isimin yeri değişti. İşte Bingöl'e gelenler ile Bingöl'den gidecekler…
20.06.2025
18:17
Bingöl`de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Bingöl'de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Konuyu uzmanına sorduk ve fiyat yüksekliğinin sebepleri, diğer illerle fiyat farklığının sebepleri, kurumsal çerçevenin kamuoyunda yanlış yorumlanışı ve dahil edilmeyen konutların akıbetini tek tek açıkladı. Fiyatı yüksek bulan uzman isim, yapılacakları ise şöyle sıraladı;
20.06.2025
17:02
Bingöl`de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı ve işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.
20.06.2025
16:54
Bingöl`de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 farklı noktada toplam 19 bin 513 kök skunk bitkisi ele geçildi.
20.06.2025
16:37
Bingöl`de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl'de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette tarihi geçmiş süt, tavuk ve açıkta bırakılmış kıyma ürünleri tespit etti. Denetim sonrası markete 21 bin TL ceza kesildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın