KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Ocak 2026 Çarşamba
°C

Rusya'dan, iran'a s-300 füze satışına yasak

İran'ın nükleer programı nedeni ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde alınan yaptırım kararı çerçevesinde Rusya, Tahran'a S-300 füze savunma sistemleri ve diğer silah satışlarını yasakladı.

Rusya`dan, iran`a s-300 füze satışına yasak
23 EYLÜL 2010 PERŞEMBE 08:56
0
1829
0
AA aa

Faruk Akkan'ın haberi

İran'a yönelik herhangi bir hava operasyonuna engel olması beklenen S-300'lerin sevkıyatının durdurulması için İsrail ve ABD'nin harcadığı yoğun çaba sonuç verdi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in imzaladığı kararnamede S-300'lerle birlikte, tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, askeri helikopterler, deniz altı ve savaş gemileri yasak kapsamına alındı.
Moskova'nın 2007'de imzaladığı 800 milyon dolarlık S-300 füze savunma sistemi anlaşmasının sevkıyatını iptal etmesi nedeni ile Tahran'a 100 milyon dolar tazminat ödemesi gerekecek. İran'ın nükleer programı nedeni ile BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararı almasının Rusya'ya sadece silah ihracatı açısından maliyeti 13 milyar dolar olacak. 2001'den bu yana Tahran'ın uygulamaya koyduğu askeri modernizasyon çerçevesinde 25 milyar dolarlık silah alımının büyük çoğunluğunu Moskova'dan yapması bekleniyordu.

İran'ın nükleer programının yeterince şeffaf olmaması ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaması nedeni ile 9 Haziran 2010'da BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye ve Brezilya'nın karşı oyuna rağmen dördüncü kez yaptırım kararı alındı. Şubat ayında Tahran'ın yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirdiğini açıklaması uluslar arası toplumun tepkisine neden olmuştu. Uluslararası Atom Anerjisi Kurumu'nun son verilerine göre İran'ın elinde 2,8 ton düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum ve 22 kilogram da yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunuyor. Uzmanlara göre bu kapasite, Tahran'ın nükleer bomba yapması için yeterli bir miktar.

S-300 füze savunma sistemleri 150 kilometre mesafede savaş uçaklarını tespit ediyor ve 27 kilometre de tahrip edebiliyor. BM Güvenlik Konseyi kararında S-300 füze savunma sistemlerinin açık bir şekilde yer almaması, Moskova'nın sevkıyatı gerçekleştireceği yorumlarına neden olmuştu. Rusya'nın henüz sevkıyatını gerçekleştirmediği S-300 anlaşmasının iptali ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, 'Bu karar alınmışsa, sadece Rusya'nın ulusal çıkarları bunu gerektirmiştir' ifadelerini kullandı.

ABD'DEN KREMLİN'E ÖVGÜ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Moskova'nın aldığı yasak kararı memnuniyetle karşılandı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, '1929 no'lu BM Güvenlik Konseyi kararına uygun ve güçlü bir uygulama memnuniyetle karşılandı' ifadelerini kullandı. Kremlin'de alınan kararın, ABD ve Rusya'nın karşılıklı çıkarlar ve uluslararası güvenlik konularında işbirliğinin devamının bir göstergesi olduğu belirtilen değerlendirmede, 'Rusya devlet başkanı İran'a yönelik yaptırımlar konusunda başından bu yana gösterdiği tutumla tam bir liderlik ortaya koydu' tespitinde bulundu.

Rusya'nın anlaşmanın iptali yönünde karar almasının ardından Tahran'dan tepkiler de geldi. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, daha önce Rusya'yı tarihi düşmanları arasına katılmakla suçlamıştı. Rusya Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, Mehr Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, S-300 füze savunma sistemlerine benzer kendi sistemlerini yakın gelecekte üreteceklerini kaydetti.

 

CİHAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.01.2026
02:41
Bingöl Valiliği, Hesarek için harekete geçti
Bingöl Valiliği, Hesarek için harekete geçti
Yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı ve otopark sorunu nedeniyle tepki çeken krizlerin yaşandığı Hesarek Kayak Merkezi'ndeki sıkıntıları gidermek için harekete geçen Bingöl Valiliği, özel kepçe kiralayarak kar temizleme çalışmalarını başlattı.
28.01.2026
02:39
Vali Çelik`ten depreme karşı bilinç vurgusu!
Vali Çelik'ten depreme karşı bilinç vurgusu!
AFAD İl Müdürlüğü'ndeki inceleme ve aldığı brifing sonrası açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Cahit Çelik, depreme karşı hazırlık ve doğru yapılaşmanın önemine dikkat çekti. Vali Çelik; 'Bu topraklarda yaşamaya devam edeceğiz; ancak bunu bilinçli, tedbirli ve akılcı şekilde yapmak zorundayız.'
28.01.2026
02:37
Sigara yasağı genişliyor! Buralarda da içilmeyecek!
Sigara yasağı genişliyor! Buralarda da içilmeyecek!
Sigara düzenlemesinde dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Buna göre, sigaraların marketlerde hemen kasa arkasında yer alması yasaklanacak. Çocukların sıklıkla gittiği park ve bahçelerde de sigara içilmesine izin verilmeyecek. İşte milyonları ilgilendiren düzenlemenin detayları…
28.01.2026
02:36
Bingöl merkezli
Bingöl merkezli 'change' araç operasyonu: 4 tutuklama
Şahıslara ait hesaplarda 294 milyon 895 bin TL tutarında şüpheli işlem hacmi tespit edildi.
28.01.2026
02:35
Bingöl`de Rojava Protestosu
Bingöl'de Rojava Protestosu
DEM Parti ve Demokratik Kurumlar Platformu bileşenleri, Bingöl kent merkezinde düzenledikleri yürüyüşle Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları protesto etti. Kent Meydanı'nda yapılan açıklamada Kobanê'deki abluka ve insani krize dikkat çekildi.
28.01.2026
02:33
Bingöl`de Kar Motorlu Arama Kurtarma Eğitimi
Bingöl'de Kar Motorlu Arama Kurtarma Eğitimi
Bingöl Belediyesi, zorlu kış şartlarında acil durumlara daha hızlı ve etkili müdahale edilebilmesi için AFAD personeline kar motoru kullanımı ve kış arama-kurtarma teknikleri eğitimi verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın