KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Ekim 2026 Pazar

Sağlık bakanlığı'ndan aşı uyarısı

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, aşının özellikle bebek ve çocukları birçok hastalıktan korurken, aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölüm oranlarının çok sık görüldüğü belirtildi.

Sağlık bakanlığı`ndan aşı uyarısı
29 EYLÜL 2006 CUMA 15:45
0
1158
0
AA aa
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, aşının özellikle bebek ve çocukları birçok hastalıktan korurken, aşılanmamış çocuklarda
hastalık, sakatlık ve ölüm oranlarının çok sık görüldüğü belirtilerek, aileler çocuklarına gerekli aşıların yapılması konusunda daha duyarlı olmaları yönünde uyarıldı.

Açıklamada, dünyada her yıl 'Aşı ile korunabilir' hastalıklardan 1 milyon 700 bin çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Bakanlıkça yürütülen 'Genişletilmiş Bağışıklama Programı' kapsamında, bebek ve çocuklarda görülen, difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği ifade edilen açıklamada, çocuklarda boğmaca, tetanoz ve kızamık hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bölümünün yaşamın ilk yıllarında gerçekleştiği belirtildi.

Yenidoğan her bebeğin bir yaşına ulaşmadan önce aşı takvimine uygun olarak bağışıklanmasının, 'aşı ile korunabilir' hastalıkların zararlarının en aza inmesini sağladığını vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Aşılar, vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu antikorların oluşmasını sağlar. Aşılanan kişi, hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan bu antikorlar genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeniyle karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Aşı hayat kurtarır. Bakanlık olarak yürüttüğümüz 'Genişletilmiş Bağışıklama Programı' kapsamında, aşı ile önlenebilir hastalıkların zararlarını en aza indirmeyi hedefliyoruz.''

YENİ AŞILAR

BCG (verem), çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bakanlık olarak, bebek ve çocuklar için uyguladığımız aşılama takvimine göre, aileler bebekleri doğar doğmaz hepatit B, iki ay dolunca BCG (verem), difteri- boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib), ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, üç ve dört ay dolunca, hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, dokuz ay dolunca hepatit B, 12. ayda, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir.

Okul dönemi çocuklar için de ilköğretim birinci sınıfta 'erişkin tipi difteri dozu' içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci,
kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, ilköğretim sekizinci sınıfta öğrenim gören çocuklar için yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz difteri aşısı ile kızamıkçık ve hepatit B aşılarının uygulanmaktadır.''

aa
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.10.2026
21:07
Bingöl`de korkunç kaza!
Bingöl'de korkunç kaza!
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda sondaj kamyonu ile beton mikserinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
09.10.2026
16:14
Bingöl`ün yeni hastanesinde otopark endişesi!
Bingöl'ün yeni hastanesinde otopark endişesi!
500 yataklı Bingöl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı yaklaşırken otopark sorunu gündeme geldi. Mevcut kapalı otoparkın artacak yoğunluğu karşılayıp karşılamayacağı tartışılırken, mevcut hastane ile yeni bina arasındaki alanın da Nükleer Tıp Merkezi için kullanılmasıyla ciddi bir otopark yükünün oluşacağı vurgulanıyor.
09.10.2026
14:27
Bingöl Üniversitesi öğrencileri Kiğı`nın tarihi yapılarını inceliyor
Bingöl Üniversitesi öğrencileri Kiğı'nın tarihi yapılarını inceliyor
Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Kiğı ilçesindeki tarihi yapıları ve geleneksel evleri inceleyerek ilçenin geleceğine yönelik tasarım ve proje çalışmaları için saha araştırması yaptı.
09.10.2026
14:08
12Bingölspor`a Süper Lig`den rakip çıktı!
12Bingölspor'a Süper Lig'den rakip çıktı!
Ziraat Türkiye Kupası 3. Eleme Turu'nda 12Bingölspor, Süper Lig ekiplerinden Corendon Alanyaspor ile eşleşti. Bingöl temsilcisi, tek maç üzerinden oynanacak mücadelede tur atlamak için sahaya çıkacak.
09.10.2026
13:34
Bingöl`de 9 köy ve mezraya sıcak asfalt
Bingöl'de 9 köy ve mezraya sıcak asfalt
Yumaklı'dan Gümüşlü'ye uzanan grup yolunda BSK çalışmaları sürüyor. İl Genel Meclis Üyeleri Emre Bulşu ve Abdullah Butaku, çalışmaları yerinde inceleyerek ekiplerden bilgi aldı. Bulşu, çalışmaların kırsal ulaşımı daha güvenli ve konforlu hale getireceğini belirtti.
09.10.2026
13:33
Bingöl`de iki ayrı kaza: 3 kişi yaralandı
Bingöl'de iki ayrı kaza: 3 kişi yaralandı
Bingöl'de Gündoğdu Kavşağı ve Ekinyolu mevkiinde meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın