Sağlıklı orucun sırrı sahurda gizli
Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ''ne kadar çok yenirse o kadar az acıkılır'' anlayışının çok yanlış olduğu bildirildi.
13 AĞUSTOS 2011 CUMARTESİ 06:18 |
0 |
1763 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir'' dedi.
Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu söyleyerek, sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını belirtti.
Oruç tutarken sahurun en önemli öğün olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir. Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır'' diye konuştu.
''Sahurda 'ne kadar çok yenirse, o kadar az acıkılır' anlayışı çok yanlış bir anlayıştır'' diyen uzmanlar, sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdaların tüketilmesi gerektiği söyledi.
Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını anlatan uzmanlar, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir. Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz'' şeklinde konuştu.
|
03.02.2026 17:38
 |
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı |
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık suçlarında öğrenciler ve ekonomik durumu kötü vatandaşların banka hesapları ve GSM hatları üzerinden suçlara dahil edildiğini belirterek, ciddi hukuki sonuçlara dikkat çekti. |
|
02.02.2026 17:39
 |
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor! |
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu. |
|
02.02.2026 16:58
 |
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği |
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu. |
|
02.02.2026 15:08
 |
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması |
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi. |
|
02.02.2026 14:43
 |
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar... |
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar... |
|
02.02.2026 14:42
 |
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor |
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi. |
|
|