KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Sağlıklı orucun sırrı sahurda gizli

Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ''ne kadar çok yenirse o kadar az acıkılır'' anlayışının çok yanlış olduğu bildirildi.

Sağlıklı orucun sırrı sahurda gizli
13 AĞUSTOS 2011 CUMARTESİ 06:18
0
1774
0
AA aa

Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir'' dedi.

Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu söyleyerek, sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını belirtti.

Oruç tutarken sahurun en önemli öğün olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir. Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır'' diye konuştu.

''Sahurda 'ne kadar çok yenirse, o kadar az acıkılır' anlayışı çok yanlış bir anlayıştır'' diyen uzmanlar, sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdaların tüketilmesi gerektiği söyledi.

Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını anlatan uzmanlar, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir. Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz'' şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın