KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Haziran 2026 Cuma
°C

Sağlıklı orucun sırrı sahurda gizli

Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ''ne kadar çok yenirse o kadar az acıkılır'' anlayışının çok yanlış olduğu bildirildi.

Sağlıklı orucun sırrı sahurda gizli
13 AĞUSTOS 2011 CUMARTESİ 06:18
0
2002
0
AA aa

Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir'' dedi.

Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu söyleyerek, sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını belirtti.

Oruç tutarken sahurun en önemli öğün olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir. Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır'' diye konuştu.

''Sahurda 'ne kadar çok yenirse, o kadar az acıkılır' anlayışı çok yanlış bir anlayıştır'' diyen uzmanlar, sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdaların tüketilmesi gerektiği söyledi.

Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını anlatan uzmanlar, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir. Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz'' şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.06.2026
21:22
Bingöl`de trafiğe tek yön ayarı!
Bingöl'de trafiğe tek yön ayarı!
İl Trafik Komisyonu kararıyla dört noktada tek yön uygulamasına geçildi. Kalium AVM çevresinde ise trafik akışı, duraklar ve park düzeni yeniden planlandı.
25.06.2026
21:20
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 4 Tutuklama
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 4 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheliden 4'ü tutuklanırken, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
25.06.2026
21:20
Bingöl`de Orman Yangını Paniği
Bingöl'de Orman Yangını Paniği
Bingöl merkeze bağlı Gökçeli köyünde çıkan orman yangını, ekiplerin hızlı müdahalesi sayesinde büyümeden kontrol altına alındı.
25.06.2026
11:58
Karne Sevinci Bingöl`de Şenliğe Dönüşecek
Karne Sevinci Bingöl'de Şenliğe Dönüşecek
Bingöl Belediyesi, eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte karne heyecanı yaşayan çocuklar için renkli bir şenlik programı hazırladı. 26 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek etkinlikte çocuklar, birbirinden eğlenceli gösteri ve aktivitelerle yaz tatiline coşkulu bir başlangıç yapacak.
25.06.2026
11:47
12Bingölspor`da Gözler 6 Temmuz`a Çevrildi
12Bingölspor'da Gözler 6 Temmuz'a Çevrildi
Yeni başkanını arayan 12Bingölspor'da yeni kongre tarihi açıklandı. 6 Temmuz'da yapılacağı ilan edilen kongre için Kulüpten yapılan açıklamada; 'Kulübümüzün geleceğine katkı sunmak isteyen tüm üyelerimizi ve spor camiamızı genel kurul toplantısına katılmaya, kulübümüze sahip çıkmaya ve yönetime talip olmaya davet ediyoruz.'
24.06.2026
20:18
Beymar Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
Beymar Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel market zincirlerinden Beymar, Simani Mahallesi'nde hizmete açtığı yeni gross marketle toptan ve perakende sektöründeki yatırımlarına bir yenisini ekledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın