KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Nisan 2026 Çarşamba
°C

Sağlıkta dönüşüm mü, eskiye dönüş mü?

Özel Bingöl Hastanesi Tıbbi Direktörü Dr. Nesip Beki, muayene ücretlerinin arttırılmasını eleştirdi. Beki, tebliğde, alınan katılım bedellerinin yüksekliği dışında özel hastaneleri tercih eden hastaların cezalandırılmasının da bulunduğunu vurguladı...

Sağlıkta dönüşüm mü, eskiye dönüş mü?
02 EKİM 2009 CUMA 08:48
0
2165
0
AA aa
1 Ekim 2009 tarihinde Devlet Memurları ve Sosyal Güvenlik Kurumu mensupları için Muayene katılım bedelleri Devlet Hastanelerine başvurulduğunda 5 TL, Özel Hastaneler için 12 TL olarak düzenlendi. Özel Bingöl Hastanesi Tıbbi Direktörü Dr. Nesip Beki, getirilen bu uygulamanın birçok mağduriyete yol açacağı gibi birçok özel işletmeyi de derinden yaralayacağını savundu.

“Verilen haklar geri alınıyor”

‘Devlet Memurları ve emeklilerin maaşından kesilecek olan katılım paylarını, aktif SSK ve Bağ-Kurluların başvurdukları kuruma nakit olarak ödemeleri gerekmektedir' diyen Beki: “Yapılan son düzenlemeler hastalar ve hastaneler için sıkıntılı bir süreci başlatmıştır. Gerekmedikçe hastanelere başvurulmaması ve ilaç alınmaması mantığıyla yapılan tebliğle ilgili gerek Eczacılar Birliği, gerekse de Özel Hastane Dernekleri Danıştay'a yürütmeyi durdurma davaları açmıştır. 6 Ekim'de Özel Hastaneler ve Tıp Merkezlerinin tümünün katılımıyla İstanbul'da geniş katılımlı bir toplantı yapılacak ve tebliğle ilgili tepkiler ve eylem planları tartışılacaktır. Türkiye genelinde birçok özel hastane, tebliğ yürürlükten kaldırılmazsa kamuyla yaptıkları anlaşmaları askıya alacaklarını deklare ettiler. Uygulama tebliğinde, alınan katılım bedellerinin yüksekliği dışında özel hastaneleri tercih eden hastaların cezalandırılması da var. Eşit hizmete farklı katılım bedeli uygulamasının daha önce Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuştu. Başbakanımızın “Sağlıkta Tasarruf Olmaz” sözlerinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden yayınlanan tebliğ, sektörde çok ciddi sıkıntılara sebebiyet verecektir. Sağlıkta yapılan birçok muhteşem dönüşümden sonra, sanki verilen haklar geri alınmak istenmektedir” dedi.

“Vatandaşın özel hizmet alması zorlaştırılıyor”

İstanbul gibi büyük kentlerde katılım bedellerinin çok belirleyici değilken, bu ücretlerin Anadolu'da özellikle Doğu'da Özel Hastaneleri kapatma noktasına getireceğini ve vatandaşların özel hizmetlerden faydalanmasını engelleyeceğini savunan Beki, şöyle devam etti.

“Son iki yıldır sürekli bir şekilde yapılan değişimler, genelge ve yönetmelikler sağlık sistemini karmakarışık bir hale getirmiştir. Her sabah yeni bir düzenlemeyle uyanma endişesi taşımaktayız. Kısıtlamalar, engellemeler ve belirsizliklerden dolayı işsizliğin revaçta olduğu kriz döneminde yaklaşık 100 kişinin işine son vermek zorunda kaldık. Tüm ülke genelinde binlerce sağlık çalışanının işten çıkarılmak durumunda kalındığı bilinmektedir. 2009 yılında krizin en ağır faturası özel sağlık kurumlarına ve hastalarımıza çıkarılmıştır. Özel Polikliniklerin yüzde 95'i kapanmış, Tıp ve Dal Merkezlerinin yarısından fazlası çalışmaları askıya almıştır. Her yeni genelge hastaları Devlet Hastanelerine yöneltmeye yöneliktir. Tüm bu yasal engellemelere ilaveten, sağlık ödeneklerinin olağandışı bir şekilde gecikmesi de işin tuzu biberi olmuştur.”

Beki, gelinen noktayı de şu ifadelerle değerlendirdi.

1- Yeni uygulamalar için bölgesel farklılıklar göz önüne alınmalıdır. İstanbul için uygulanan sistemin, Bingöl'e uymayacağı görülmelidir. Milyonlarca sağlık güvencelisinin çalıştığı bir kentle sadece 40 bin civarında Memur ve SGK'lının olduğu kent bir olabilir mi? İstanbul'a kalifiye doktor, eleman, malzeme temini ile Bingöl'e temini aynı olabilir mi? Bingöl'e, Şırnak'a, Muş'a yatırım yapmış olmanın nasıl bir cazibesi olabilir ve firmalardan nasıl yatırım yapmaları beklenebilir?

2- Tüm sağlık kurumlarında yapılan her işlem için aynı fiyat uygulanırken, hastaların tercihlerinden dolayı adaletsiz ve eşit olmayan muameleye tabi olmalarını izah etmek çok zor. Devlet hastanesi dâhiliye polikliniğine giderseniz 5 TL, Özel hastanenin dâhiliye polikliniğine giderseniz 12 TL katılım bedeli ödemeniz demek, hastaları ve Özel hastaneleri cezalandırmaktan başka nasıl bir anlam taşır. Oysa biz onlarca personel, hekimin maaşlarını kendimiz ödüyoruz. Kira, elektrik, su, yakıt, malzeme bedellerimizi kendimiz ödüyoruz. Devlet'e işletmelerimizle ilgili hiçbir şekilde yük olmadığımız gibi, artı değerler katıyoruz. Yapılmak istenen hastaların ve Özel hastanelerin cezalandırılması mı? Bunu bilmek ve ona göre başımızın çaresine bakmak istiyoruz.

3- Son 2 yıl içinde sağlıkta dönüşümle izah edilmeyecek bir çok tebliğ, genelge ve yönetmelik yayımlandı. Bu kadar belirsizliğin olduğu başka bir sektör yoktur sanırım. Son dönemlerde yapılan uygulamalar sağlıkta dönüşümü, sağlıkta eskiye dönüşe çevirmiştir. Artık devlet hastaneleri de paralı…İlgili bakanlıkların ivedilikle bu sıkıntıları ve adaletsizlikleri düzelteceklerini, hasta ve yatırımcılara adil ve tercih edilebilir bir ortam hazırlayacaklarını ümit ediyoruz.


Bingol Kent Haber/bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.04.2026
00:17
Bingöl heyetinden Bakan Kurum`a ziyaret
Bingöl heyetinden Bakan Kurum'a ziyaret
Vali Çelik, Bingöl'ün geleceğine katkı sağlayacak çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde yürütüldüğünü ifade ederek, vatandaşların beklentilerini karşılayacak kalıcı ve etkili hizmetlerin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
08.04.2026
00:16
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle bulaşacak
Başsavcı Sert, üniversiteli gençlerle bulaşacak
Bingöl Üniversitesi'nde 'Siber Alemde İşlenen Suçlar' söyleşisi düzenlenecek. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert'in katılımıyla gerçekleştirilecek programda siber suçlar, dijital riskler ve bireysel güvenlik önlemleri ele alınacak.
08.04.2026
00:15
Hülakü:
Hülakü: 'Bingöl rant kuşatması altında'
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de planlanan enerji ve maden projelerine tepki göstererek TBMM'ye genel görüşme ve araştırma talepleri sunduklarını açıkladı. Hülakü, kentin 'rant kuşatması' altında olduğunu savunarak, doğal alanları etkileyecek projelerin durdurulması çağrısında bulundu.
08.04.2026
00:14
Bingöl`de 16 şüpheli ve 4 hükümlü yakalandı
Bingöl'de 16 şüpheli ve 4 hükümlü yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerinin 27 Mart–3 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda çeşitli suçlara karışan 16 şüpheli ile kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler de ele geçirildi.
08.04.2026
00:14
Bingöl`de 10 yıl hapis cezası bulunan firari bagajda yakalandı
Bingöl'de 10 yıl hapis cezası bulunan firari bagajda yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerince durdurulan iki araçta yapılan aramada, bagaja gizlenen ve 10 yıl 10 ay hapis cezasıyla aranan firari yakalandı. Olayla ilgili 4 kişi hakkında işlem başlatıldı.
08.04.2026
00:13
Genç`te Kurumlar Arası Futbol Turnuvası
Genç'te Kurumlar Arası Futbol Turnuvası
Bingöl'ün Genç ilçesi, baharla birlikte sporun birleştirici gücüne sahne olmaya hazırlanıyor. İlçede kurumlar arası dayanışmayı artırmak ve gençleri spora teşvik etmek amacıyla düzenlenen 'Kurumlar Arası Bahar Futbol Turnuvası' için geri sayım başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın