KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

'Sahabenin imanı Allah tarafından Kur'an'da tescillenmiştir'

Peygamber Sevdalıları Vakfı Bingöl Temsilciliği 'Kasım Ayı Sahabe Ayı' faaliyetleri kapsamında 'Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar' teması çerçevesinde Ebu Ubeyde Bin Cerrah konulu etkinlik düzenledi.

`Sahabenin imanı Allah tarafından Kur`an`da tescillenmiştir`
22 KASIM 2022 SALI 15:46
4
1186
1
AA aa

Peygamber Sevdalıları Vakfı Bingöl Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinliğe Bingöl halkının katılımı yoğun oldu. Sunuculuğunu Ömer Alpaya'nın yaptığı etkinlik, Yunus Kızılboğa'nın okuduğu Kur'an-ı kerim tilaveti ile başladı. Programda sinevizyon gösterimi ve ezgiler seslendirildi. Peygamber Sevdalıları Vakfı Bingöl bölge koordinatörü Şefik Börü'nün açılış konuşması yaptığı etkinlikte Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik konuştu.

Sahabelerin her birinin ümmete örnek şahsiyetler odluğunu söyleyen Çelik, Allah Resulü'ne olan bağlılıklarının samimi olduğunu ve imanlarının Kur'an'da Allah tarafından tescillendiğini vurguladı.

"Müslümanlar olarak İslam'ın bizden istediği ama bir türlü yapamadığımız bir şey var" diyen Çelik, İslam dininin asla kılıçla hâkim olmadığını ve bu dinin asla kılıçla insanların yüreğine girmediğini belirterek İslam'ın adaletle, merhametle, sevgiyle ve aşkla insanların yüreğine girdiğinin altını çizdi.

“Sahabelerin hayatında karanlık dünyamızı aydınlatan güzel örnekler vardır”

Peygamber Sevdaları Vakfı Bingöl bölge koordinatörü Şefik Börü , “Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak 2015 yılında Kasım ayını sahabe ayı olarak her yıl farklı sahabeler olmak üzere ‘Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar' temasıyla sahabe hayatını işliyoruz. Tüm sahabe efendilerimizin hayatlarında karanlık dünyamızı aydınlatan nice önekler vardır. Yaklaşık bin 445 yıl önce dalgalanan İslam sancağını sahabeler, tabiinler, ettabiinler ve salih insanlar aracılığıyla bizlere ulaştırmışlardır. Bizler de vakıf olarak inşaallah bizden sonraki nesillere doğru bir şekilde bulanıklaştırmadan bu sancağı ulaştırma gayreti içerisindeyiz. “ifadelerine yer verdi.

Programda konuşan Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, “Allah Kur'an-ı Kerim'de sahabelerden razı olduğunu açıkça beyan etmiştir. ‘Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan razı olmuşlardır.' Allah onların imanlarına şahitlik etmiş ve onların imanını tescillemiştir. Onların

Peygamber aşkını ve sevdasını tescillemiştir. Malını mülkünü her şeyini muhacir kardeşleri için seve seve verdiklerini yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de tescillemiş. Allah Resulü onlardan birini çağırdığında, onlar; ‘buyur, anam babam sana feda olsun' diyorlar. Böyle sıradan bir şey değil. Anam babam sana feda olsun dediklerinde, anasını da babasını da kendisini de çocuklarını da feda etmişler.” ifadelerini kullandı.

“Ebu Ubeyde, emniyet ve teslimiyet noktasında öne çıkar”

Çelik, “Ebu Ubeyde bin Cerrah (ra)'tan Allah ebeden razı olsun, makamını yüceltsin, bizi de onun yolundan ayırmasın. Lakabı, Emin-ül Ümme, (ümmetin emini) Hz. Peygamber, ‘her ümmetin bir emini vardır, benim ümmetimin emini de Ebu Ubeyde bin Cerrah'tır' diyor. Bu sahabenin hayatında iki nokta göze çarpar, biri emniyet, diğeri teslimiyet. Hz. Peygamber ile beraber yapılan tüm savaşlara katılmış ve O'ndan hiçbir vakit ayrılmamıştır. Görevlerine baktığımızda bu sahabenin iki önemli görevi vardır, birincisi maliye bakanlığı, bu görevi Hz. Ebubekir döneminde icra etmiştir. Diğeri ise ordu komutanlığıdır.” diye belirtti.

 “Allah yüce kitabında sahabeleri övmüştür”

Çelik, Bedir savaşından paylaşımlarda bulunarak, sahabelerin Hz. Bilal'in Bedir savaşı için çağrısını duyduklarında yiğitlerin Bedir savaşı için meydanlara çıktıklarını, o günün yev-mul Furkan, hak ile batılın birbirinde ayrıldığı gün olduğunu, o gün, baba ile oğulun, kardeş ile kardeşin, amca ile yeğenin, dayı ile yeğenin karşı karşıya geldiği gün olduğunu ve bu savaşta Ebu Ubeyde'nin de babasıyla karşı karşıya geldiğini aktararak bu savaşın iman savaşı olduğunu, hak ile batılı savaşı olduğunu belirtip kavmiyet savaşı olmadığının altını çizdi. Çelik, “Allah Mücadele suresi 22'inci ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor, “Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kavmin; babaları, oğulları, kardeşleri yahut akrabaları da olsa Allah'a ve Peygamberine düşman olanlarla dostluk ettiğini göremezsin…” Allah yüce kitabında bunları övmüştür.” İfadelerine yer verdi.

Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

Hz. Ömer radiallahuanh, bir gün hilafet zamanında arkadaşları ile oturup Ebu Ubeyde'yi anlatırken onlara diyor ki, ‘bir oda dolusu neyinizin olmasını isterdiniz? Her biri, bir şey söylüyor, kimi altın, kimi gümüş kimi de başka bir şey… Sıra Hz. Ömer'e geliyor ve o diyor ki, ‘ben de Allah'tan temenni ederim ki bir oda dolusu Ebu Ubeyde bin Cerrah, Muaz bin Cebel ve Ebu Huzeyfe'nin mevlası Salim gibi adamlarım olsun da ila-yi-kelimetullah'ı yeryüzünün he tarafına yayayım. Hz. Ömer hilafet döneminde Muaz bin Cebel ve Ebu Ubeyde'ye 400 bin dirhem gönderiyor, daha elçi yanlarındayken her ikisi de o 400 bin dirhemi ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor, elçi gelip durumu Hz. Ömer'e anlattığında Hz. Ömer elini kaldırır, ‘Allah'ım bana böyle arkadaşlar nasip ettiğin için sana hamdolsun, bunlar benim yanımda olduğu müddetçe benim belim ve bileğim bükülmez' diyor.”

 “İslam dini insanların yüreğine kılıçla değil, adalet ve sevgiyle girmiştir”

Çelik, “Müslümanlar olarak İslam'ın bizden istediği ama bir türlü yapamadığımız bir şey var. Bu din asla kılıçla hâkim olmamıştır. Bu din asla kılıçla insanların yüreğine girmemiştir. Bu din adaletle, merhametle, sevgiyle, aşkla insanların yüreğine girmiştir.” dedi.

Ebu Ubeyde'nin vefatı ile ilgili olarak Çelik, “Ebu Ubeyde bin Cerrah veba salgınına yakalanır, hastalığı şiddetlenince etrafında toplanan askerlerine diyor ki, ‘Benim yolum gözüktü, ben Allah'a ve Resulüne doğru gidiyorum, yalnız size bazı nasihatlerim var; eğer yerine getirirseniz dünyada da ahirette de mesud olursunuz. Namazı dosdoğru kılın, orucunuzu tutun, Beytullah'ı ziyaret edin, zekatınızı verin, emirlerinize, amirlerinize itaat edin, onlara isyan edip hainlik etmeyin, dünya sizi aldatmasın, dünyanın peşinden koşmayın, şunu iyi bilin ki dünyada bir yıl da yaşasanız ölüm bir gün gelip kapınızı çalacak.' diye son sözlerini söylüyor ve vefat ediyor. Muaz bin Cebel ebu Ubeyde'nin cenaze namazını yaşlı gözlerle kıldırıyor ve etrafındakilere dönüp, ‘Siz şu an da öyle birinin namazını kılıyorsunuz ki vallahi şimdiye kadar ne bunun gibi biri geldi ne de gelecek.' İfadelerine yer verdi.

“İstikamet, teslimiyet ve emniyet hayatımızda göze çarpan en önemli nokta olsun”

Çelik, Ebu Ubeyde bin Cerrah'ın hayatından çıkarılacak derslere dikkat çekerek, “Biz de yeri geldiğinde kendi makamımızı, malımızı, nefsi isteklerimizi, heva ve heveslerimizi ayaklarımızın altına almamız lazım ki Ebu Ubeyde bin Cerrah'ın yolundan gitmiş olalım. Allah ile olan rabıtamızı kesmeyelim, O'na kullukta kusur işlemeyelim ki Allah'ın övdüğü insanların safına girelim. Hz. Peygamber'e öyle bir sevgi besleyelim ki malımızı, evladımızı, her şeyimizi seve seve O'nun yolunda feda edebilelim ki Allah Resulü bizi sevsin ve havz-u kevserinde bizlere Kevser'den içirsin. İstikamet, teslimiyet ve emniyet hayatımızda göze çarpan en önemli nokta olsun. En emin insan olalım. Hz. Ebubekir radiallahu anh, Ebu Ubeyde bin Cerrah'ı övüyor ve şunu diyor, ‘ben Allah Resulü aleyhisselamı üç yerde Ebu Ubeyde'yi övdüğünü gördüm, birincisi, biz bir grup otururken Ebu Ubeyde de aramızdaydı, aramızdan çıkıp gidince Efendimiz onu işaret ederek dedi ki ‘işte mümin, işte adam gibi adam, iki omuz sahibi' ikincisi, bir gün bizim yanımızda Allah Resulü Aleyhisselam şöyle buyurdu; ‘eğer ben ashabımdan birinin huyundan bir şeyler almak isteseydim, Ebu Ubeyde'nin ahlakından bir şeyler alırdım.' Üçüncüsü ise Efendimizin, ‘her ümmetin bir emini vardır, bu ümmetin emini de Ebu Ubeyde bin Cerrah'tır' sözü. Cenab-ı Allah onun makamını ali eylesin, bizleri de eminlerden ve teslim olanlardan eylesin, bizleri hak yoldan ayırmasın, bizlere hakkı hak olarak görüp hakka uymayı, batılı batıl olarak görüp batıldan uzaklaşmayı nasip eylesin.” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96567)
23 Kasım 2022 Çarşamba 08:38
insanliga gram faydasi olmayan bu salonu toptan bina ile birlikte hatta arazi dahil sokup Afganistan'a Erbil'e gondereceksin. Oradaki mumin kardeslerle mutlu mesut yasarlar. selam ve dua ile.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
19.04.2024
15:58
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Merkez Bankası'nın, piyasa katılımcıları ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, piyasanın yıl sonu enflasyon, döviz kuru, politika faizi ve büyüme rakamı tahminleri açıklandı.
19.04.2024
15:30
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Bingöl merkeze bağlı bir köyün dağlık alanında mahsur kalan 4 vatandaş, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın