KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Sahte bal, bingöl balına itibar kaybettirdi

Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Orhan Bucuka, kontrol edilemeyen sahte balın, Bingöl balının hem markalaşmasını önlediğini hem de pazar alanını kısıtladığını söyledi.

Sahte bal, bingöl balına itibar kaybettirdi
18 ARALIK 2008 PERŞEMBE 10:27
0
1209
0
AA aa
Bingöl balı için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına dört proje sunduklarını ve bunlardan sadece birinin kabul edildiğini belirten Bucuka, “Tam teşekkülü bir laboratuar talebimiz oldu. Laboratuar olsaydı Bingöl balının itibar kaybetmesi söz konusu olmazdı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Bingöl'ü ziyaretinde kendisinden balımızın markalaşması ve kalitesinin ön plana çıkması için bir laboratuar isteğimiz oldu. Fakat sayın bakanımız talebimizi olumlu karşılamadı. Laboratuar eksikliğinden ötürü sahte balın önüne geçemiyoruz. Buda Bingöl balının markalaşmasının önünü tıkıyor”şeklinde konuştu.
İlgili bakanlığa sunulan 4 projenin dışında Kırsal Kalkınma Dairesine 16 ayrı projenin daha  sunulduğunu belirten Bucuka; “ Bu projelerden 4 tanesi bal ile ilgilidir. Sadece 5 proje kabul edilmiş. Bunlardan 1 proje bal projesidir. Bir kaç gün sonra bakanlık tarafından bu açıklanacak. Oysa sayın bakanımız, proje geldi de kabul mü etmedik diyordu. Sözde sunulan projelerin hepsi kabul edilecekti. Fakat 16 projenin 11'i kabul edilmedi. Bizim isteğimiz bir türlü markalaşamayan Bingöl balını markaşlatırmaktı. Aksi takdirde pazar payı bulmakta sıkıntı çekilecek daha doğrusu satış konusunda büyük sıkıntılarımız var zaten. Çünkü Bingöl balı adı altında piyasaya sürülen ballar, açıkçası Bingöl arıcılarını bitirdi. Biz arıcılar birliği olarak ilimizde balın kalitesini belirleyen ve sahte balın önüne geçebilecek bir laboratuar istedik. Fakat talebimiz yerine gelmedi” dedi.
“Üreticimiz zarar uğruyor”
Bingöl genelinde 630 üyelerinin olduğunu belirten Bucuka; “Her üyemiz ortalama 100 ile 150 arasında değişen kovana sahip. Bu arkadaşlarımızın her yıl 10 bin YTL'ye varan masrafları oluyor. Bu yıl birçok arıcımız sıcak bölgelere kovanlarını götüremedi. Sadece nakliye parası 3 ile 5 bin YTL arasında değişiyor. Sahte bal pazar alanının bitirdiği için bazı arıcılarımız Çukurova bölgesine kovanlarını götüremediler. Burada kalan bütün arıcılarımız zarara uğrayacak. Çünkü soğuk havada kovana müdahale edemiyorsunuz. Kovana gıda takviyesi yâda hastalıklara karşı müdahale şansınız olmuyor. Kovanı Mart ayına kadar açamıyorsunuz. Sıcak bölge olsa, bu işlemleri yapma şanısınız var. Bu yıl Bingöl balına en büyük darbeyi sahte bal vurdu. Bu ballar yüzünden balımız itibar kaybetti. Ortalama her yıl Adana, Mersin ve Hatay illerine yüzde 80 civarında bir nakliye gerçekleşiyordu. Bu yıl pek çok kişi gidemedi” ifadesini kullandı.
“6 Ytl'den alıp 15 Ytl'ye satıyorlar”
Bazı bal satıcıların sahte balı 6 Ytl'den alıp 15 Ytl'ye sattığını belirten Bucuka; “Bu kişiler, yapılan kontrollerde orijinal balı gösteriyor ve sahte balı gizli olarak piyasaya sürüyor. Aslında kaybeden de onlar oluyor. Bizim kurduğumuz bal dolum tesisi şuan hazır bir vaziyette. Bayramdan önce makineler geldi. Deneme üretimi yaptık. Sezon açılır açılmaz çalışmalarımıza başlayacağız. Bingöl'de bal mumu işleyecek bir tesis yok. Çıtasından mumuna kadar kaliteli malzeme ile bal üretmezseniz pazar alanı bulmanız çok zor. Bizim en büyük amacımız Bingöl balını markalaştırmak ve itibar kazandırmaktır” dedi.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.07.2025
17:34
Stadyumlarda yeni dönem! Valilere talimat verildi
Stadyumlarda yeni dönem! Valilere talimat verildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, stadyumlardaki protokol tribünlerine girişlerde Taraftar Kart ve elektronik biletlerin zorunlu olacağını söyledi. Bakan Yerlikaya, 'Protokol tribünlerine de kim giriyor, kim çıkıyor, bileceğiz.' dedi.
22.07.2025
17:32
Bu stadyumla yeni sezon nasıl olacak?
Bu stadyumla yeni sezon nasıl olacak?
Yeni stadyum dendi, tık yok! Yeni sezona giriliyor stadyumun hali içler acısı! Bu gidişle maçları başka ilde oynarsak şaşırmayız! Taraftar ise tepkili!
22.07.2025
17:30
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Eylül`de Başlıyor!
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Eylül'de Başlıyor!
Sağlık Bakanlığı 2025 Yılı 2. Etap Personel Alımı Eylül'de Başlıyor! 18 Bin Kadroda Hangi Branşlar Var? 18 bin yeni personelin istihdam edileceği alımla ilgili başvuru tarihleri, branş dağılımları ve başvuru şartları sağlık sektöründe kariyer hedefleyen binlerce adayın gündeminde. İşte detaylar…
22.07.2025
17:29
Özel öğretim ücretli öğretmenleri dikkat! kurslar başlıyor
Özel öğretim ücretli öğretmenleri dikkat! kurslar başlıyor
Müracaatlar elektronik ortamdan yapılacak. Bu belgeye sahip olamayanlar özel eğitim veremeyecek. Kurs, Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce verilecek. Katılımcı şartları ise şöyle;
22.07.2025
17:28
12Bingölspor`da altyapı hazırlığı
12Bingölspor'da altyapı hazırlığı
12 Bingölspor 13 ve 14 yaş altı altyapı takımı seçmeleri gerçekleştirildi. Seçmelere katılan sporcuları ziyaret eden Başkan M. Engin Özturan, 'Asıl hedefimiz alt yapı. 12 Bingölspor şampiyon olur ya da olmaz, bizler kalırız ya da kalmayız ama asıl önceliğimiz bu saatten sonra kendini sürdürebilen ve sürekli oyuncu yetiştiren altyapı' ifadelerini kullandı.
22.07.2025
17:27
Bingöl`de 20 yıllık cinayeti çözen ekibe başarı belgesi verildi
Bingöl'de 20 yıllık cinayeti çözen ekibe başarı belgesi verildi
Bingöl karayolu kenarında 20 yıl önce çanta içinde beze sarılı halde bulunan faili meçhul bebek cesedi olayını aydınlatan Jandarma ekibine, Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta tarafından başarı belgesi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın