KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Sahte bala ve sahte balcılara dikkat!

Son yıllarda Bingöl'ün gelişim stratejileri başlığı altında sıkça gündeme gelen ve toplumsal kalkınmanın yanında sağlıklı yaşamında kaynağını teşkil eden bal üretiminin sağlıklı bir şekilde olması gerektiğine dikkat çeken TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, sahte bal üreten balcılara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sahte bala ve sahte balcılara dikkat!
31 MART 2010 ÇARŞAMBA 11:44
0
2080
0
AA aa
TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Karaarslan, yaptığı yazılı açıklamada sahte bal üreten sahte balcılara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bal üretiminin her zaman ve her coğrafyada yapıldığını söyleyen Karaarslan, “Ancak özellikli coğrafya ve iklimlerin polen varlıkları ile öne çıkması bazı sahte tacirlerinde ortaya çıkabileceğinin dezavantajını da beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. Bingöl ili bu süreci sıradan üretim anlayışıyla değil, doğal varlıklarının değerini bilerek özellikli ve iddialı bir ürün ile Türkiye pazarındaki yerini alabilir. İşte bu noktada bu Pazar payının sağlam ve sürdürülebilir kılınması için Bingöl de üretilen ve izin verilen tüm bal üretim noktaları denetim altına alınarak bunlarla ilgili katkı ve diğer unsurlar ve hareketler izlenmeli ve kalite düşürecek tüm olay ve olgular engellenmelidir. Bu yapılmadığı takdirde bal üretimi diğer alanlarda üretilenler gibi sıradan bir hal alacak ki, buda umulan sonuç ve hak edilen çabanın sonuçlarını sekteye uğratabilecektir. Bunun için tüm Bingöllü vatandaşlar ilgili sivil toplum kuruluşları, Tarım kuruluşu TEMA vakfı ve Arıcılık ilgilileri bir kampanya ile öncelikle Bingöl balının kalitesini oluşturarak bunu tescil edip, denetimlerle kalitesiz ve zararlı katkıların Bingöl üretim sürecine girmesine mutlaka engel olmaları gerekmektedir. Bununla hem doğal üretim sürecine dâhil olan üreticilerimizi hem de bu süreçte Bingöl ilini koruyacak ve Bal üretimi konusunda hak ettiğimiz yeri alacak ve gelecek nesille yaşam kaynaklarını sunacağız” dedi.
Bir taraftan saf bal üreten arıcıların ürettiği balın saflığını anlatamadığını ve bu nedenle ürettiğini balın değerini satamadığını belirten Karaarslan, “Bunun sonucu olarak ya üretimine hile karıştırmakta veya arıcılık yapmaktan vazgeçmektedir. Diğer taraftan şifa olsun diye bal yemek isteyen iyi niyetli tüketici bal diye çay şekerine ve ticari glikoza üç beş katı para ödemekte ve bazen de kanserojen maddeler yemektedir. Bu sistemden en karlı çıkan taraf kolonileri şekerle besleyip bal üretenler, bodrumlarda glikozu şişeleyip bal diye satanlar ve ballara glikoz karıştıranlar ve bunları pazarlayanlardır. Bu sorunu çözmek için Bingöl ili bal sektörü çok dikkatli ve emin adımlarla ilerlemeli ve üretim sektörü etkin bir denetim sonucu bu doğal ürünü hak ettiği yere getirerek, Bingöllüye gelir sağlamayı sürdürülebilir kılmalıdır. Bu sorunun çözümü ancak etkin bir kalite kontrol denetimi ve işbirliği ile mümkündür. Bunun için yeni kaynaklar gerekmemektedir. Kamu kuruluşlarında, üniversitelerde ve özel sektörde bu analizleri yapabilen yeteri kadar laboratuar ve personel kurulumu ve desteği sağlanmalıdır. Satış noktalarından yani raflardan rutin olarak alınacak numunelerin analizleri ile tahsisli ve halk sağlığı için riskli üretimler kolayca belirlenebilir” diye konuştu.  
 
 
Bingöl Online Gazetesi
Yıl: 1 Sayı: 2
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2025
18:55
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına ile yer yer toz taşınımı uyarısı yaptı.
30.04.2025
17:58
Bingöl`de Kur`an ziyafeti
Bingöl'de Kur'an ziyafeti
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Bingöl İl Müftülüğünün organizasyonuyla, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma alanında ulusal ve uluslararası başarılar elde etmiş seçkin karîlerin katılımıyla 'Kur'an-ı Kerim Ziyafeti Programı' düzenlenecek.
30.04.2025
16:13
Hüdapar`dan Kültür TOKİ için çağrı!
Hüdapar'dan Kültür TOKİ için çağrı!
Beraberindeki teşkilat üyeleriyle Bingöl merkez Kültür Mahallesi TOKİ Emlak Yönetimini ziyaret eden HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya: 'Vatandaşların ev ve işyeri bulamadığı bu dönemde buradaki boş konut ve işyerleri acilen satışa sunulmalı!' dedi.
30.04.2025
16:11
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
Bingöl ev sahipliğinde 10 ilden toplam 160 sporcunun katılımıyla start alan müsabakaların başlangıç vuruşunu Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta yaptı.
30.04.2025
16:10
Bingöl`de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de bir atölyede spiral makinesiyle kesilmek istenen varil bir anda patladı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
30.04.2025
16:09
Bingöl`de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de bir şahıs dedektör cihazı ile define ararken jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın