KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Temmuz 2025 Cuma
°C

Sahte paraya dikkat!

Bingöl’de sahte para piyasaya süren kalpazanlar, esnafı zarara uğratıyor. Alışveriş merkezleri, pazar yerleri ve kuytu köşelerdeki esnafı hedef alan kalpazanlar, piyasaya sahte 50’lik ve 100’lük banknotlar sürüyor.

Sahte paraya dikkat!
14 MAYIS 2015 PERŞEMBE 00:04
0
4892
0
AA aa

 Kaynağının nerden olduğu bilinmeyen, gerçeğinden pek ayırt edilemeyen ve kalpazanlar tarafından üretilip piyasaya sürülen sahte paralar, esnafı mağdur ediyor. Küçük ölçekte alışveriş yapmak için işyerlerine giren kalpazanlar, esnafın dalgınlığından faydalanarak ödemeyi sahte paralarla yapıyor.

İKİ KEZ DOLANDIRILDI

Çarşı merkezinde esnaflık yapan ve kalpazanlar tarafından iki kez dolandırılan Abdullah Tuma, yetkililerin önlem almasını isterken, esnafları da dolandırıcılara karşı uyardı.

Farklı zaman dilimlerinde 50'lik ve 100'lük banknotlarla dolandırıldığını kaydeden Tuma: “Paranın kim tarafından verildiğini bilmiyorum. İşyerinin yoğunluğu veya dalgınlığımızdan faydalanan kalpazanlar, sahte paralarla alışveriş yapıyorlar. Ben yılların esnafıyım sahte paraların piyasada olması biz esnafları çok etkiliyor. Alın terimizle ekmeğimiz kazanıyoruz, kalpazanların hedefi olunca tüm emeğimiz boşa gidiyor ve zarara uğruyoruz” dedi.

Esnafları kalpazanlara karşı uyaran Tuma: “Son zamanlarda piyasada olan 50'lik ve 100'lük banknotlara dikkat edilmeli. Sahte paranın nasıl anlaşılacağı araştırılmalı ve dikkat edilmeli” diye konuştu.

SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından basılarak piyasaya sürülen banknotlarda 12 adet güvenlik özelliği bulunmaktadır. Paranın gerçek ya da sahte olduğunu anlamak için bu güvenlik özellikleri kontrol edilmelidir. Bu özelliklerin 10 tanesini çıplak gözle görmek mümkünken 2 tanesini ancak büyüteç ve UV ışık altında görmek mümkündür.

GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ:

Holografik Şerit Folyo: Banknotun ön yüzüne (Atatürk fotoğrafı olan yüz) baktığımızda sağ tarafta gördüğümüz parlak folyo kontrol amaçlı kullanabileceğimiz bir yöntemdir. Şerit folyoda herbir banknot için farklı bir motif bulunmaktadır. Ayrıca ortasında bulunan dikdörtgene yatay olarak farklı açılarda baktığımızda para miktarını ve TL yazısını görebiliriz.

Emniyet Şeridi: Paranın orta kısmında, parayı ışığa tuttuğumuzda görebileceğimiz bir şerit bulunmaktadır. Bu şerit üzerinde yine para miktarı ve TL yazısı bulunmalıdır. Buradaki emniyet şeridi her iki yüzden de görülebilmeli ve kesintisiz bir şekilde olmalıdır.

Gizli Görüntü: Paranın ön yüzünde sağ alt tarafta bulunan yedigenin içinde de paranın miktarı yazmaktadır. Parayı yatay konumda göz hizasında tutarak bunu görebilirsiniz. Fark etmesi biraz zor olabilir, dikkatlice bakınız.

Filigran: Banknotu ışığa tutarak ön yüzeyinden baktığımızda sol ortada kçük bir Atatürk portresi ile paranın miktarının yazdığı bir görüntü görürüz. Bunu paranın her iki yüzeyinden gözlemleyebilirsiniz.

Bütünleşik Görüntü: Para ışığa tutulduğunda, paranın ön yüzünde sol üst tarafta bulunan şekiller arka taraftaki şekillerle bütünleşerek paranın miktarını gösterir.

Kabartma Baskı: Paranın ön yüzünde tam ortada ve sol alt tarafta bulunan ve paranın miktarını belirten rakamlar kabartma baskı ile yapılmıştır ve dokunulduğunda hissedilir. Fakat elinizdeki para yıpranmış ise bunu algılayamayabilirsiniz.

Renk Değiştiren Şerit: Paranın arka yüzeyinden bakılınca ortada bir şerit bulunur ve bu şeritin üzerinde paranın miktarı yazar. Parayı hareket ettirdikçe şeridin rengi de değişmektedir.

Görme Engellilere Yönelik Özellik: Paranın ön yüzünde sol üst köşede dokunduğunuzda hissedebileceğiniz ve gözle de görülebilen nokta ya da noktalar vardır. Bu noktalar görme engellilerin paranın miktarını anlayabilmeleri için hazırlanılmıştır.

Boyut Farkı: Paraların güvenliği için kullanılan bir diğer özellik ise boyut farkıdır. En küçüğü 5 TL ve en büyüğü 200 TL olacak şekilde boyutlar giderek artmaktadır.

Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Paranın üzerindeki hakim renge bağlı olarak, açık bir renkle renklendirilmiş banknotlar kullanılmaktadır.

Mikro Yazı: Banknotların ön yüzündeki ay yıldızın içerisinde büyüteçle görülebilecek şekilde paranın miktarı yazmaktadır. Ayrıca holografik şerit folyonun üzerindeki dikdörtgenin alt ve üst kenarında TCMB yazmaktadır.

UV ÖZELLİKLER:

Banknot kağıdı UV ışık altında parlamaz. Banknotta bulunan kılcal lifler UV ışık altında kırmızı ve mavi şekilde parlar. Emniyet şeridi UV ışık altında mavi görünür. Atatürk portresi üzerinde UV ışık altında kırmızı renklerle paranın miktarı yazmaktadır. Seri numaraları UV ışık altında parlak olarak görülür.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.07.2025
13:47
28 milyon TL`lik destek planı açıklandı
28 milyon TL'lik destek planı açıklandı
Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısı, Elazığ Valiliği'nde bölge valileri ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, TRB-1 bölgesindeki mikro ve küçük işletmelerin yeşil dönüşüm yatırımları için 28 milyon TL bütçeli hibe desteği programı tanıtıldı.
17.07.2025
13:36
Bingöl Valiliği orman yangınlarına karşı uyardı
Bingöl Valiliği orman yangınlarına karşı uyardı
'Şehrimizin oksijen kaynağı ormanlarımızı koruma konusunda vatandaşlarımızdan azami hassasiyet bekliyoruz' vurgusu yapılan açıklamada, yapılması gerekenler de sıralandı…
17.07.2025
03:59
Otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 3 yaralı
Otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl-Elazığ'da yolunda otomobilin şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralandı.
17.07.2025
03:42
Bingöl`de 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 adet ruhsatsız silah ele geçirildi, 4 şahıs hakkında işlem başlatıldı.
17.07.2025
03:39
Bingöl`de Bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de Bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bin 651 kök kenevir bitkisi ele geçirildi. 3 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
17.07.2025
03:29
Yılmaz`dan ‘Yeni Anayasa ile Güçlü Demokrasi` vurgusu
Yılmaz'dan 'Yeni Anayasa ile Güçlü Demokrasi' vurgusu
15 Temmuz'un ardından milli iradenin güçlenmesi, yeni anayasa çalışmaları, terörsüz Türkiye ve Türkiye Yüzyılı vizyonunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; 'Demokratik standartlarımızı yükseltmek, daha iyi noktalara getirmek durumundayız. Yeni Anayasa ve onunla bağlantılı diğer çalışmalarla inanıyorum ki Türkiye gelecekte çok daha güçlü bir demokrasi olacaktır. Millî iradeye hiç kimse saldırmayı aklının ucundan dahi geçiremeyecektir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın