KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Temmuz 2025 Pazartesi
°C

Şampiyon şeflerden yöresel tad vurgusu

Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa katılan Şampiyon Şefler, Üniversite akademisyen ve öğrencileri ile davetlilere damak tadında ikramda bulundu. Şampiyon Şefler, üretimi yapılacak ürünlerde yöresel malzemelerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Şampiyon şeflerden yöresel tad vurgusu
30 NİSAN 2014 ÇARŞAMBA 02:55
0
1519
0
AA aa

2012 Dünyanın en iyi yemek tarihi yazarı ve araştırmacı Aşçıbaşı Şef Muhammed Ömür Akkor ve 2009 Dünya Çikolata Şampiyonu Hakan Doğan, önceki gün Bingöl Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü tarafından düzenlenen ‘Turizm ve Gastronomi Kültürü' konulu konferans katıldıktan sonra dün de Üniversite tesislerinde bir gösteri düzenledi.

Gösteri öncesi Bingöl Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü hocalarıyla alış-verişe çıkan Şampiyonlar, Bingöl'ün tezgâhlarda satılan yerel ürünlerden satın aldı. Öğrencilerin yoğun çabalarıyla hazırlıkları tamamlayan Şefler, hünerlerini sergilemek için kolları sıvadı. Üniversite'ye ait Sosyal Tesislerde gösteriye başlayan şefler, yapılacak ürünlerde yöresel tadların göz ardı edilmemesi gerektiğini anlattı.

Katılımcılar huzurunda birbirinden farklı çikolatalar hazırlayan 2009 Dünya Çikolata Şampiyonu Doğan, yöresel tadlar vurgusu yaptı. Dünya'nın en iyi çikolatacılarının Lübnan'da yetiştiğini söyleyen Doğan: “Çünkü Lübnanlılar hurma ve ürünlerine çok fazla değer veriyorlar. Ve hiçbir ürünlerinde Fransız esintisi görmüyorsunuz. Lübnanlıların ardından en iyi sırayı Japonlar alıyor. Onlarda her işlerinde çok disiplinliler ve kendi ürünlerin çok iyi kullanıyorlar kendi özel tadları var. Şimdi bunlar başarılı olduysa bizim başarılı olmamız için bizde de inanılmaz kurularımız var. Yani erik kurusundan kayısı ve incirine kadar var. Bunlar size çok sıradan geliyor olabilir” dedi.

“TURİZMİN EN ÖNEMLİ NOKTASI YÖRESEL LEZZETLERDİR”

Yapılacak ürünlerde yöresel lezzetlerin anlatılması gerektiğini ifade eden Doğan, yöreselliğin Turizmdeki önemine değinerek, şunları söyledi: “Mesele Bingöl Balı size çok sıradan bir ürün olarak gelebilir ama onu muz ve tereyağı ile karıştırıp, beyaz çikolata arasına koyduğunuz zaman çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yapacağınız ürünlerde mutlaka yerel lezzetlerinizi anlatmanız gerekiyor. Yani ananaslı bir çikolatanın Bingöl'de anlatılmasını gereksiz buluyorum. İnsanlar Bingöl'e geldiği zaman yöresel yiyeceklerden tatmak isterler. Turizm'de en önemli nokta budur. İnsanlar gittiği yörenin ürünlerini tadmak isterler. Bingöl'de çikolata yapacaksanız ona ananas katmanın manası yoktur. Bingöl Balı ve cevizini katmanız gerekir”

2012 Dünyanın en iyi yemek tarihi yazarı ve araştırmacı Aşçıbaşı Şef Muhammed Ömür Akkor ise ileriki tarihlerde tekrar Bingöl'e geleceklerini belirterek: “Arkadaşlarımızla beraber geliriz. Üniversite bahçesinde festival havasında bir etkinlik düzenleriz. Yöresel yemekler hazırlarız. İlgili kurumları da işin içine alarak Bingöl tanıtımı için böyle bir çalışma yapabiliriz. Bingöl'ün yöresel yemeklerini kayıt altına alırız. Festivalde gelen yemek tariflerini kayıt ederek bunu kitap haline getiririz” dedi.

Şampiyon Şeflerce misafirlere, Bingöl otları ve domatesiyle hazırlanan pişmiş pilav, baharatlı tandır yemeği ve tatlı olarak Cennet Çamuru ikram edildi.

Etkinliğe, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, Üniversite akademisyenleri, öğrenciler ve Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı katıldı.

İkram ve konuşmaların ardından Şampiyon Şeflerce fotoğraf çektiren Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü öğrencileri, amaçlarının Üniversite ve kentin tanıtılmasına katkıda bulunmak olduğunu söylediler. Öğrenciler: “Hocalarımızın katkılarıyla Şampiyon Şeflerimizi Bingöl'e getirdik. İki süren etkinlikler kapsamında çok verimli bilgiler elde ettik. Bu bilgiler ticari hayatımızda bizlere ışık tutacaktır. Aynı zamanda kentin ve üniversitemizin tanıtılmasına katkıda bulunduk. Emeklerinden dolayı Şeflerimize teşekkür ederiz” diye konuştular. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.07.2025
12:43
Numara eskidi ama Bingöl`de halen inanlar var!
Numara eskidi ama Bingöl'de halen inanlar var!
Geri zekâlı dolandırıcılar normal GSM hattından arayıp 'Emniyet'ten arıyoruz' diyor ama insanımız da 'Emniyet neden GSM hattından arıyor' demiyor ve anlatılanlara inanarak mağdur oluyor!
28.07.2025
05:06
MHRS`de yeni dönem! Önce aile hekimi…
MHRS'de yeni dönem! Önce aile hekimi…
Sağlık Bakanlığı, MHRS'ye yeni bir düzenleme getirdi. Uzman hekim randevusu almak isteyenler önce 'aile hekimine yönlendirme ekranı' ile karşılaşacak. Bu sistemle, birinci basamakta çözülebilecek sağlık sorunları aile hekimleri tarafından ele alınacak, gerektiğinde uzman hekim randevusu aile hekimi tarafından oluşturulacak.
28.07.2025
05:05
Bingöl`de ‘halk otobüsleri için klima zorunluluğu` önergesi
Bingöl'de 'halk otobüsleri için klima zorunluluğu' önergesi
Hüdaparlı Bingöl Belediyesi Meclis üyeleri, kavurucu sıcaklara dikkat çekip halk otobüslerinde klima kullanımının yasal zorunluluk haline getirilmesi için önerge verdiler. Önergede, kurallara uymayan taşıma şirketi ve şoförlere yönelik yaptırım uygulanması talebinin de altı çizildi.
28.07.2025
05:03
Tek teker ile dörtnala fark attı
Tek teker ile dörtnala fark attı
Yalova'da yaşayan tek teker elektrikli araç kullanıcısı Resul Bağcı, gezmek için geldiği Bingöl'de karşılaştığı atlıyla yarışa tutuştu. 100 kilometreye kadar hızlanabilen tek teker sürücüsü yarışın kazananı oldu.
28.07.2025
05:02
Bingöl`de orman yangınları
Bingöl'de orman yangınları
Bingöl'de üç ayrı noktada çıkan orman yangınları kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangınlara havadan ve karadan müdahale edildi.
28.07.2025
05:01
Hülakü, Meclis Araştırması İstedi
Hülakü, Meclis Araştırması İstedi
Orman yangınlarının büyük bir ekolojik felakete dönüştüğünü belirten Hülakü, yangınların çıkış nedenlerinin detaylı biçimde incelenmesi amacıyla Meclis araştırması talep etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın