KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

Şanslı leiv karadeniz'in 3 bin metre derinliğinde

Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları kapsamında Türkiye'ye getirilen petrol platformu Leiv Eiriksson bir diğer ismiyle Şanslı Leiv ile yapılan sondaj 3 bin metreye ulaştı.

Şanslı leiv karadeniz`in 3 bin metre derinliğinde
25 NİSAN 2010 PAZAR 18:36
0
1539
0
AA aa

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan ''Leiv Eirikson''un Karadeniz'de başladığı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin çalışmalar sürüyor.

AA muhabirinin TPAO yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Karadeniz'de 2 bin metre olan su derinliği ve ondan sonra da deniz tabanından itibaren yaklaşık bin metrelik kara kısmına sondaj yapıldı ve borular indirildi.

Haziran ayı sonuna kadar kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı hedeflediklerini belirten TPAO yetkilisi, ''Sondajda güçlükler çıkmazsa, makinede herhangi bir arıza olmazsa Haziran sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı ümit ediyoruz. Bunun 2 bin metresi su derinliği, 3 bin metrelik kısmı da kara sondajı olacak'' dedi.

Bu derinliğe indikten sonra sahanın petrollü mü, doğal gazlı mı, yoksa kurumu olup olmadığı konusunda ipucu elde edileceğini belirten yetkili, petrol veya doğal gaz emaresi görülürse bununla ilgili testlerin de başlayacağını ve bu testlerin de yaklaşık 1 ay süreceğini bildirdi. TPAO yetkilisi, ''Yani Temmuz sonuna kadar ilk sondajın bütün neticelerini almış oluruz'' dedi.

-PLATFORM KARADENİZ'DE 5 YIL KALABİLECEK-

Brezilyalı PETROBRAS, Leiv Eiriksson ile ilgili 2 yılı opsiyonlu 3 2 yıl olmak üzere 5 yıllık anlaşma yaptı, ardından kule paylaşım anlaşması ile TPAO'yu da anlaşmaya dahil etti.

TPAO yetkilisi, ''Biz keşifler yaptığımız takdirde bu platform belki de Karadeniz'den hiçbir zaman çıkmayacak, sürekli çalışmak durumunda kalacak'' diye konuştu.

Projenin yürütücü, yani operatörü PETROBRAS şirketi olduğu için, platformda sadece bu şirketin elemanları çalışma yapıyor. Platformda Türk olarak sadece bir TPAO gözlemcisi bulunuyor. TPAO ise Samsun'da bir gezici laboratuvar kurdu. Uzmanlar laboratuvarda sondaj yapılan kuyudan getirilen numuneleri teknik analize tabi tutuyor.

Platform Temmuz ayı sonu, Ağustos ayı başı gibi Sinop'taki sahasında işini bitirdikten sonra Zonguldak açıklarına getirilecek. Buradaki çalışmaları ise tamamen TPAO üstlenecek.

-NATIONAL GEOGRAPHIC FİLME ÇEKİYOR-

Bu arada National Geographic, dev platformun Norveç'ten Türkiye'ye gelmesi ve Sinop'taki sondajın tamamını filme alıyor.

Bir futbol sahası büyüklüğünde bulunan ve son derece teknolojik bir makine olan Leiv Eiriksson dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.

Norveç'ten yaklaşık 2 ay süren 8 bin 68 kilometrelik bir yok kat edilerek Sinop'a çekilen platformun bacaklarında çok gelişmiş pervaneler bulunuyor. Uydudan gelen sinyalle, yer altında aynı noktada buluşabilmesi için milimetrik düzenlemeler yapılıyor. Bu olmadan sondaj yapılmıyor.

Petrol bulmadaki başarısı ise yüzde 85 olan Leiv Eiriksson'un tabandan yüksekliği 122,2 metre, vinç yükseklikleri ise deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor. 50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı ise 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.

İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanacak platforma, İnebolu'dan deniz yoluyla, Samsun'dan ise hava yoluyla lojistik destek verilecek. Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu çok sayıda personel görev yapıyor.

-İSMİNİ ÜNLÜ KAŞİFTEN ALDI-

Dev platform adını Norveç tarihi açısından özel bir yere sahip olan kaşif Leiv Eiriksson'dan alıyor. Platform için bu ismin seçilmesinin nedenlerinden birinin bu keşif ruhu olduğu belirtiliyor.

Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre, Norveçliler'in Leiv Eiriksson dediği ABD'de ise Leif Ericson olarak geçen kaşifin 970 yılında İzlanda'da denizci bir babanın oğlu olarak dünyaya geldiği rivayet ediliyor.

Babası da Norveçli bir denizci olan Eiriksson'un Kristof Kolomb'dan 500 yıl önce Kuzey Amerika'ya ayak basan ilk Avrupalı olduğu ifade ediliyor.

-DERİN DENİZ ŞAMPİYONU DA 2011 SONUNDA GELECEK-

Bu arada, ABD'li Exxon Mobil de TPAO ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Karadeniz'de iki sondaj yapacak. Şirket sondaj için Deepwater Champion (derin deniz şampiyonu) isimli özel bir gemi yaptıracak.

Güney Kore'deki tersanelerde yapılacak olan platformun 2011 ortalarında Karadeniz'e gelecek ve 2011 sonlarında da sondaja başlaması planlanıyor.

Leiv Eiriksson'un bacakları suya batırılarak çalıştığını belirten TPAO yetkilisi, Deepwater Champion'un sondaj yapacak kısmının yatar-kalkar vaziyette bulunduğunu, yani suya batırılmadığını kaydetti.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın