KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2025 Salı
°C

Sarıkaya'nın ihraç kararı kesinleşti

İtirazları İnceleme Kurulu, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesine ilişkin Hakimler ve Savcıları Yüksek Kurulu kararına yaptığı itirazı reddetti.

Sarıkaya`nın ihraç kararı kesinleşti
07 KASIM 2006 SALI 17:38
0
1066
0
AA aa
Sarıkaya, Şemdinli'de meydana gelen olaylardan ardından iddianame hazırlamıştı. Bu iddianamedeki bazı ifadeler nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı.
HSYK, Sarıkaya'nın meslekten ihracına karar verirken, karar kesinleşinceye kadar da görevden uzaklaştırmıştı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sarıkaya'nın bu karara yaptığı itiraz bugün görüşüldü.
İtirazları İnceleme Kurulu, HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak'ın başkanlığında toplandı. Toplam 12 üyesi bulunan Kurula Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile yedek üye Belma Kösebalaban katılmadı.
Kurul, Sarıkaya'nın itirazın bire karşı 9 üyenin oyuyla reddetti. HSYK kararında olduğu gibi, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga bu karara da muhalif kaldı.
Böylece, Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararı kesinleşmiş oldu.

HSYK'NIN KARARININ GEREKÇESİ
HSYK'nın Sarıkaya'yı meslekten ihracını ilişkin gerekçesinde, hakim ve cumhuriyet savcılarının görev ve yetkilerinin Anayasa ve yasalarla düzenlendiğine işaret edilmişti. Gerekçede, "Savcının yetki sınırlarını aşarak gerçekleştirdiği eylem ve işlemler, yargı erkiyle diğer anayasal kuruluşlar arasındaki güven ortamının zedelenmesine ve yargının yıpranmasına sebebiyet vermiştir" ifadesine yer verilmişti. Gerekçede, özetle şöyle denilmişti:
"...Ulusal bütünlüğe yönelik saldırıları önlemek ve ortadan kaldırmak için yıllardan beri büyük bir özveriyle mücadele eden güvenlik güçlerinin, olayların sebebiymiş gibi algılanmasına neden olacak açıklamalarla, davanın açılmasıyla aleniyet kazanacağını ve bunun terör örgütünü destekleyenlere propaganda malzemesi olabileceğini düşünmeden iddianamede yer verdiği, yargının siyasallaşması iddialarına hak verdirecek şekilde siyasi konulara girdiği ve ayrıca Meclis Araştırma Komisyonu ile bağlantı kurduğu ve böylece siyasallaşmaktan korunmaya çalışılan yargı erkinin yeniden tartışılır hale gelmesine neden olduğu, dolayısıyla ilgilinin mesleki kıdem ve deneyiminden beklenen basireti göstermeyip, yargı etik kurallarına uygun düşmeyen davranışlarıyla adalete olan güveni sarstığı, toplanan deliller ve dosya kapsamıyla sübuta ermiştir." Gerekçede, Sarıkaya'nın yetki sınırlarını aşarak gerçekleştirdiği eylem ve işlemlerinin yargı erkiyle diğer anayasal kuruluşlar arasındaki güven ortamının zedelenmesine ve yargının yıpranmasına sebebiyet verdiği, mesleğin şeref ve onurunu, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte bulunduğu göz önünde tutularak, sergilenen mesleki bilgi ve beceri düzeyiyle meslekte kalmasına olanak bulunmadığı kanısına varıldığı kaydedilmişti.
HSYK, bire karşı 6 üyenin oyuyla Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracına karar vermişti.



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2025
21:46
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
İhbar üzerine bölgeye giden itfaiye ekipleri, yılanı yakalayarak etkisiz hale getirdi.
23.06.2025
19:18
Bingöl`de yazla birlikte kâbus da başladı!
Bingöl'de yazla birlikte kâbus da başladı!
Gece yarısı motosikletleri bağırtanlar, son ses müzikle sokakları kolaçan edenler, yakınları evleniyor diye şehri ayağa kaldıranlar ve dahası…! Herkes rahatsız, herkes müdahale edilmesini bekliyorum ama ilgililer sessiz!
23.06.2025
18:15
Bingöl`de bir ‘Garip` isyan!
Bingöl'de bir 'Garip' isyan! 'Neden kimse ilgilenmiyor?'
Hava sıcaklıkları artınca köylünün isyanı da büyüdü. Sinek istilasına uğrayan köyde halk, çağrılarına sessiz kalınmasına tepki gösterdi: 'Sulama kanalları temizlenmiyor, ilaçlama yapılmıyor! Serzenişimize karşılık da verilmiyor!'
23.06.2025
17:18
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ karayolunda taksi ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
23.06.2025
16:59
Hutbelerden ‘barış çağrısı` istediler
Hutbelerden 'barış çağrısı' istediler
DEM Parti heyeti Bingöl İl Müftülüğünü ziyaret etti. Ziyarette 'Dinin vereceği mesaj, barıştan başka bir şey olamaz' İl Eş Başkanı Ormangören, sohbetlerde, vaazlarda, hutbelerde barış vurgusu yapılması çağrısında bulundu ve ekledi; 'İslam'ın temel mesajı olan barışın bu sürecin ruhuna uygun şekilde toplumla buluşturulması, yaşamsal bir öneme sahiptir.'
23.06.2025
12:25
Bingöl`de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
Bingöl'de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bingöl'de toplam 182 Bin 180 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2025 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın