KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Haziran 2026 Pazar
°C

'Savcıya talimat veremeyiz'

Adalet Bakanlığı'ndan önemli açıklamalar...

`Savcıya talimat veremeyiz`
16 HAZİRAN 2008 PAZARTESİ 10:17
0
1146
0
AA aa
Adalet Bakanlığı, ''Adalet Bakanı'nın, hazırlık soruÅŸturması baÅŸlatılması ve kamu davası açılması için Cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmadığını'' bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin 13 Haziranda yaptığı açıklamanın ardından, ''Yüksek Mahkeme'nin, Adalet Bakanlığını göreve çağırdığı, Adalet Bakanı'nın soruÅŸturma baÅŸlatmaları için Cumhuriyet savcılarına talimat vermesi gerektiÄŸi'' yönünde haber ve yorumlara yer verildiÄŸi anımsatıldı.

Açıklamada, 1412 sayılı eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 148. maddesinde düzenlenen, ''Adalet Bakanı'nın kamu davası açılması için Cumhuriyet savcılarına emir verme yetkisi''nin AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 14 Temmuz 2004 tarihli ve 5219 sayılı Kanun'la kaldırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:


''1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüÄŸe giren 5271 sayılı CMK'da, 'yargı bağımsızlığı' ilkesi göz önünde bulundurularak, ihbar ve ÅŸikayet üzerine ya da resen hazırlık soruÅŸturması baÅŸlatma ve dava açma yetkisi Cumhuriyet savcılarına verilmiÅŸtir. 5271 sayılı CMK'nın 161. maddesinde, 'Cumhuriyet savcısı, ihbar veya baÅŸka bir suretle bir suçun iÅŸlendiÄŸi izlenimini veren bir hali öÄŸrenir öÄŸrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen iÅŸin gerçeÄŸini araÅŸtırmaya baÅŸlar' hükmü yer almaktadır. Aynı Kanun'un, 'Kamu Davası Açılması' baÅŸlıklı bölümünde, kamu davasını açma görevinin Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirileceÄŸi, soruÅŸturma evresi sonunda toplanan delillerin, suçun iÅŸlendiÄŸi hususunda yeterli ÅŸüphe oluÅŸturması halinde iddianame düzenleneceÄŸi belirtilmiÅŸtir.

Yukarıda açıklandığı gibi, Adalet Bakanı'nın, hazırlık soruÅŸturması baÅŸlatılması ve kamu davası açılması için Cumhuriyet savcılarına emir ve talimat verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.''

Açıklamada ayrıca, ''kamuoyu gündemine gelen bazı olaylarla ilgili sık sık Adalet Bakanı'nın, Cumhuriyet savcılarına emir ve talimat vermesinin talep edilmesi'' nedeniyle bakanlık tarafından 28 Åžubat 2008 tarihinde de ''Adalet Bakanı'nın Cumhuriyet savcılarına kamu davası açmaları için talimat verme yetkisinin bulunmadığına'' iliÅŸkin benzer bir açıklama yapıldığı anımsatıldı.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu`ndan `çekildi` iddialarına yanıt
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl`e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi`nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın