KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Nisan 2026 Pazar
°C

Sbs'de yeni uygulamalar

Milli Eğitim Bakanlığınca ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) öğrenciler bu yıl bazı yeni uygulamalarla karşılaşacak.

Sbs`de yeni uygulamalar
12 MART 2010 CUMA 13:48
0
1444
0
AA aa

İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerin gireceği SBS'nin 8 Martta başlayan başvuru süresi 26 Martta sona erecek.

İnternetten yayımlanan sınav kılavuzunda, görme engelli öğrencilere yönelik yeni uygulama ile tüm öğrencilerin sınavdan ayrılırken soru kitapçıklarını alabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler yer aldı.

Buna göre, geçen yıl görme engelli öğrenciler için ilk kez uygulanan Braille alfabeli soru kitapçığı yerine, bu yıldan itibaren sesli soru kitapçığı verilmesi kararlaştırıldı.

Yetkililer, ''soru kitapçığı çok sayfalı olduğu için Braille alfabesini okumaya çalışan adayların ellerinin sınav süresi içinde hassasiyetini kaybettiğinin, yorulmaya başladıklarının tespit edildiğini'' belirterek, uygulamada zorluklarla karşılaşıldığını anlattı. Yetkililer, bu nedenle bu öğrenciler için soru kitapçıklarının sesli CD olarak hazırlanacağını bildirdi.

Bu çerçevede, görme engelli öğrenciler için özel soru kitapçığı ve özel sorular hazırlanacak. Bu öğrencilere sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular sorulmayacak.

Görme engelli öğrenciler, tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak. Sınavda soruları yanıtlaması için bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecek. Az gören öğrencilere ise soru kitapçığı ve cevap kağıdı 18 puntoyla büyütülerek verilecek.

EV ORTAMINDA SINAV

Öte yandan, evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulanan süreğen hastalığı olan öğrencilerin sınavları, ev ortamında yapılabilecek. Bu durumdaki öğrencileri velileri, öğrencinin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile milli eğitim müdürlüğü ve rehberlik ve araştırma merkezlerine başvurabilecek.

Zihinsel engelli öğrenciler ise tek kişilik salonlarda sınava alınacak. Talep edilmesi durumunda bu öğrenciler kodlayıcı eşliğinde sınava girebilecek.

KILIK KIYAFET KURALLARI

Sınav kılavuzunda, ''sınavın uygulanacağı gün, öğrencilerin ve görevlilerin sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle gelmeleri'' hükmü de yer aldı.

Ayrıca, geçen yıllardan farklı olarak bu yıldan itibaren tüm öğrenciler istemeleri halinde soru kitapçıklarını sınav tamamlandıktan sonra alabilecek. Soru kitapçıkları toplanmayacak. Öğrenci sınav sonuna kadar beklerse soru kitapçığını alabilecek. Talep edilmeyen soru kitapçıkları ise milli eğitim müdürlükleri tarafından ilköğretim okullarında kullanılmak üzere toplanacak. Soru kitapçığını alamayan öğrenciler daha sonra okul müdürlüklerinden temin edebilecek.

Bu uygulama ile öğrencilere ileriki yıllar için bu sorular üzerinden çalışma imkanı sağlanmasının amaçlandığını belirten yetkililer, bundan önce soru kitapçıklarının tamamının toplanarak SEKA'ya gönderildiğini kaydetti.

YURT DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK

Sınavda, diğer bir yenilik de yurt dışında bulunduğu için geçmiş yılların SBS'lerine giremeyen öğrenciler için getirildi. Bu durumdaki öğrenciler, ''kaçırdıkları'' sınavlara girebilecek. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıfların tamamını veya bir kısmını yurt dışında MEB'e bağlı olmayan eğitim kurumlarında gören öğrenciler, öğrenim belgesiyle başvurarak SBS'ye katılacak. Bir veya iki sınıfın SBS'sine katılamayan öğrenciler bir sonraki yılın SBS'si ile birlikte katılmadıkları sınıf veya sınıfların SBS'sine girebilecek.

Bu öğrencilerin sınav puanları, sınava katılmaları gereken yıldaki ortalamalar ve sapmalara göre hesaplanacak.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.04.2026
16:59
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig`e yükseldi
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig'e yükseldi
1995-1996 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselen Bingölspor, 30 yıllık hasreti bitirdi ve 2025-2026 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta rakiplerine 12 puan fark atarak bugün 4-0 kazandığı Hacettepe maçıyla şampiyonluğunu ilan etti ve 2. Lig'e yükseldi.
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret: `Emsal Oluşturur`
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise Yeniden Refah Partisi oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın