KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Seçmen son bir yıla bakıyor

ABD'nin Illinois Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akarca, Türk seçmenin, seçimlerde oy kullanırken, bir önceki hükümetlerin icraatlarını gözardı etmiyor.

Seçmen son bir yıla bakıyor
30 MAYIS 2007 ÇARŞAMBA 10:08
0
1023
0
AA aa
ABD'nin Illinois Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akarca, seçmenin, hükümetin ekonomik performansını değerlendirirken, seçimden önceki bir yılı dikkate aldığını söyledi.

Akarca, Ekonomik Araştırmalar Derneği (EAD) ile Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA), SETA Genel Merkezinde düzenlenen konferansta, ''Ekonomik performans ve siyasi sonuçları: Türkiye'de 1950 ile 2004 yılları arasında yapılan genel ve yerel seçimlerin bir analizi'' konulu araştırmasını anlattı.

Araştırmada, Türk seçmeninin davranışını öğrenmeyi amaçladığını belirten Akarca, çalışması boyunca ''Türk seçmeninin oy verirken hükümetin ekonomik başarısını dikkate alıp almadığı'', ''ekonomik büyüme kadar enflasyonu da göz önüne alıp almadığı'', ''yakın ve uzak geçmişe aynı derecede önem verip vermediği'' ve ''bir önceki seçimlerde oy verdiği partiye aynı eğilimi gösterip göstermediği'' sorularına cevap aradığını söyledi. Akarca, seçmenin, hükümetin ekonomik performansını değerlendirirken, seçimden önceki bir yılı, bu kapsamda ekonomik büyüme ve enflasyonu dikkate aldığını kaydetti.

Araştırmasının bağımlı ve bağımsız değişkenlerini detaylı bir biçimde anlatan Akarca, ''parti liderlerinin cumhurbaşkanı seçildikten sonra partilerinin niçin oy kaybettiğine'' cevap aradıklarını da anlattı. Akarca, 1965, 1991 ve 1994 seçimlerindeki lider değişiklikleri ve buna bağlı oy oranlarından örnekler verdi.

Araştırmanın başında, Kıbrıs harekatı ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının, seçimlere bir etkisi olup olmadığını da sorguladığını kaydeden Akarca, ''Araştırma sonunda oy oranını izah ederken, bunların bir etkisinin bulunmadığını gördük'' dedi. ''Bazı partilerin, liderleri cumhurbaşkanı olduktan sonra oy kaybettiği'' görüşünün de söz konusu araştırma sonunda çürütüldüğünü ifade eden Akarca, ''Partiler, liderleri onları bıraktığı için oy kaybetmediler. Liderler, partileri oy kaybetmeye başladığı için cumhurbaşkanı adayı oldular'' dedi.

Akarca, Amerika, Avrupa ve gelişmekte olan bazı ülkelerdeki seçmenlerle Türk seçmenlerin davranışlarını da karşılaştırdığı araştırma sonucunda, Türk seçmenlerin, diğer ülke seçmenleriyle aynı davranışları gösterdikleri sonucuna ulaştıklarını kaydetti. Akarca, seçmenler oy verirken, hem ekonomik büyüme hem de enflasyonu göz önüne alsalar da ekonomik büyümeye daha fazla önem verdiklerini savundu. ''Seçmenlerin, değerlendirme yaparken, bir yıldan daha geriye gitmediklerini'' söyleyen Akarca, seçmenlerin, önceki seçimlerde oy verdikleri partiye oy verme eğilimi gösterdiklerini, ancak oy verdikleri partiye verdikleri desteği, zaman içinde de geri çektiklerini ifade etti.

Anasayfa için tıklayınız.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.07.2026
20:48
Baraç`tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
Baraç'tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 'Hak sahipleri yeni mali yüklerle karşı karşıya, Bingöl milletvekilleri neden sessiz?'
29.07.2026
20:47
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Yüksek İrtifa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 4 bin 58 metre rakımlı Süphan Dağı tırmanışını başarıyla tamamladılar.
29.07.2026
20:46
Eğitim-Sen:
Eğitim-Sen: 'Güçlendirmeye Evet, Plansızlığa Hayır!'
Ağustos ayı içerisinde birçok eğitim kurumunun güçlendirilmesine yönelik ihale yapılacak olmasına dair eleştirileri ve endişelerini paylaşan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi; 'Güçlendirme gerekli ama planlama yanlış; öğrenciler ve öğretmenler belirsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.'
29.07.2026
20:44
Alt Yapı İçin Lig Çağrısı
Alt Yapı İçin Lig Çağrısı
Bingöl'de 10-12 yaş grubuna yönelik düzenli lig organizasyonlarının düzenlenmesi çağrısında bulunan Yeni Güveçlispor U12 Teknik Direktörü Kıtay; 'Altyapıya yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır' diyerek ilgili kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
29.07.2026
20:42
‘Arı kovanları ateşe verildi` iddiası
'Arı kovanları ateşe verildi' iddiası
Bingöl'de kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin ateşe verdiği öne sürülen kovanlar kullanılamaz hale geldi.
29.07.2026
20:40
Gümüşlü`de Arazi Yangını Paniği
Gümüşlü'de Arazi Yangını Paniği
İtfaiye ve orman ekiplerinin zamanında müdahalesiyle alevler büyümeden söndürüldü
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın