KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ocak 2026 Pazartesi
°C

‘Şeker Pancarı Üretimi Geriliyor’

Kota uygulamasıyla şeker pancarı üretiminde gerileme yaşandığını belirten Karasu, “Hükümetin şeker pancarı politikası, çiftçileri şeker pancarı üretiminden vazgeçirmeye yöneliktir” dedi.

‘Şeker Pancarı Üretimi Geriliyor’
17 KASIM 2006 CUMA 13:34
0
1247
0
AA aa
Geçtiğimiz hafta sonu en fazla şeker pancarı üreten çiftçiye plaket vererek onurlandıran Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, yaptığı açıklamasında pancar üretiminin gerilediğini, bunun en büyük sebebinin ise hükümet politikası olduğunu söyledi.
Şeker pancarı üretiminin Bingöl için önemli bir gelir kalemi olduğunu vurgulayan Karasu, şeker pancarının, diğer üretim alanlarına göre daha fazla ekonomik katkısı olduğunu belirtti.
Elde edilen paranın mazot ve gübreye giden bölümü dışındaki kısmının Bingöl ekonomisine kaldığına dikkat çeken Karasu; “Her 10 liranın 9 lirası iç pazarda kalmaktadır. Bu son derece önemli. Traktör, nakliye, sürüm, taşıma, çapa ve ürün kaldırma süreçlerinin tamamına kullanılan para iç piyasada kalmaktadır. En önemlisi de kadınlarımızın çalışabildiği önemli bir istihdam alanıdır. Kaldı ki, Bingöllülerin en iyi bildiği tarımsal faaliyet şeker pancarı üretimidir” dedi. 
Kota uygulaması yüzünden şeker pancarı üretiminde gerilemenin yaşandığını aktaran Karasu, yaptıkları görüşmelerde çiftçilerin kota uygulamasından son derece rahatsız olduklarının gözlendiğini ifade etti.
Kotası olmayanların şeker pancarı üretmesinin imkânsız olduğuna işaret eden Karasu; “Kota miktarının artırılması üretim miktarını artıracağı gibi, istihdamı da destekleyecektir. Birçok kadınımız çalışarak aile bütçelerine katkıda bulunacak, yaşam standartlarının iyileşmesine destek olacaklardır” diye konuştu.
 Hükümetin şeker pancarı politikasının yanlış olduğunu ileri süren Karasu, uygulamaların çiftçileri şeker pancarı üretiminden vazgeçirmeye yönelik olduğunu söyledi.
Karasu; “Enflasyon miktarı kadar fiyat artırımı yapılmalıydı. Yapılmadı. Tam tersine fiyatlar geçen yılın fiyatının bile on lira gerisine çekilmiştir. Bunun anlamı bu işi yapmayın, şeker pancarından vazgeçin demektir. Oysaki bu bölgede şeker pancarı üretimi teşvik görmeliydi. Zira, diğer bölgelerde farklı üretim kalemleri vardır” şeklinde konuştu.
 


bingöl kent haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.01.2026
15:55
HÜDAPAR, Genç`teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDAPAR, Genç'teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
11.01.2026
15:38
12 Bingölspor`dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
12 Bingölspor'dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, ligin ikinci yarısının ilk maçında çıktığı Karaköprü deplasmanında adeta gövde gösterisi yaptı. Yeşil-beyazlılar, ilk yarısını 4-2 önde kapattığı mücadeleyi 6-2 kazanarak şampiyonluk yürüyüşüne güçlü bir başlangıç yaptı.
11.01.2026
12:51
Bingöl`de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapalı bulunan 72 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
11.01.2026
12:41
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Motorinin litre fiyatına kısa süre önce indirim gelmişti. Salı gününden itibaren fiyat yükseliyor, depolar daha pahalıya dolacak. Benzinde ise şimdilik herhangi bir fiyat değişimi beklenmiyor.
11.01.2026
00:07
Bingöl`de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Bingöl'de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bingöl'de yapılacak olan 2 bin 59 konutun kurası çekildi. İşte kura sonuçları;
11.01.2026
00:06
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Sonuçların hayırlara vesile olması dileğinde bulunan ve uzun yıllar başkanlık göreviyle Bingöl esnafına hizmet eden Yılmaz Çapak'a teşekkür eden Bingöl Esnaf Sanatkârlar Odası'nın Yeni Başkanı Zülküf Alpay; 'Üstlendiğimiz sorumluluğun ve omuzladığımız yükün ağırlığının farkındayız' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın