Geçtiğimiz hafta sonu en fazla şeker pancarı üreten çiftçiye plaket vererek onurlandıran Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, yaptığı açıklamasında pancar üretiminin gerilediğini, bunun en büyük sebebinin ise hükümet politikası olduğunu söyledi.
Şeker pancarı üretiminin Bingöl için önemli bir gelir kalemi olduğunu vurgulayan Karasu, şeker pancarının, diğer üretim alanlarına göre daha fazla ekonomik katkısı olduğunu belirtti.
Elde edilen paranın mazot ve gübreye giden bölümü dışındaki kısmının Bingöl ekonomisine kaldığına dikkat çeken Karasu; “Her 10 liranın 9 lirası iç pazarda kalmaktadır. Bu son derece önemli. Traktör, nakliye, sürüm, taşıma, çapa ve ürün kaldırma süreçlerinin tamamına kullanılan para iç piyasada kalmaktadır. En önemlisi de kadınlarımızın çalışabildiği önemli bir istihdam alanıdır. Kaldı ki, Bingöllülerin en iyi bildiği tarımsal faaliyet şeker pancarı üretimidir” dedi.
Kota uygulaması yüzünden şeker pancarı üretiminde gerilemenin yaşandığını aktaran Karasu, yaptıkları görüşmelerde çiftçilerin kota uygulamasından son derece rahatsız olduklarının gözlendiğini ifade etti.
Kotası olmayanların şeker pancarı üretmesinin imkânsız olduğuna işaret eden Karasu; “Kota miktarının artırılması üretim miktarını artıracağı gibi, istihdamı da destekleyecektir. Birçok kadınımız çalışarak aile bütçelerine katkıda bulunacak, yaşam standartlarının iyileşmesine destek olacaklardır” diye konuştu.
Hükümetin şeker pancarı politikasının yanlış olduğunu ileri süren Karasu, uygulamaların çiftçileri şeker pancarı üretiminden vazgeçirmeye yönelik olduğunu söyledi.
Karasu; “Enflasyon miktarı kadar fiyat artırımı yapılmalıydı. Yapılmadı. Tam tersine fiyatlar geçen yılın fiyatının bile on lira gerisine çekilmiştir. Bunun anlamı bu işi yapmayın, şeker pancarından vazgeçin demektir. Oysaki bu bölgede şeker pancarı üretimi teşvik görmeliydi. Zira, diğer bölgelerde farklı üretim kalemleri vardır” şeklinde konuştu.
bingöl kent haber