KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2026 Cuma
°C

'Sekülarizm, Sosyal Anomi, Bireycilik'

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: 'Günümüzde aileyi zayıflatan 3 hastalığın sekülarizm, sosyal anomi ve bireycilik: , aileyi bir arada tutan değerleri ise meşveret, eşitlik, özerklik, hakkaniyet, sevgi, adalet, saygı, güven, paylaşımcılık, maddi ve manevi kazanımlar.'

`Sekülarizm, Sosyal Anomi, Bireycilik`
20 EKİM 2019 PAZAR 18:06
6
2365
2
AA aa

Türkiye'nin yakından tanıdığı Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bingöl Üniversitesinin 2019/2020 Akademik açılış yılı münasebeti ile Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezimizde “Değişen Dünya, Gençlik ve Aile” konulu bir konferans verdi.

Tarhan, ‘Değişen Dünya, Gençlik ve Aile' konulu konferansta Prof. Dr. Tarhan, önemli paylaşımlarda bulundu. Günümüzde insanlık tarihinde görülmemiş oranda benmerkezciliğin yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Tarhan, pozitif psikolojinin mutsuzluk karşısında kurtuluş olarak görüldüğünü ifade etti. Eşlerin birbirlerini değiştirmeye çalışmamaları gerektiğini hatırlatan Tarhan, rekabetçi iletişimden ziyade tamamlayıcı ilişkinin ilke edinilmesi gerektiğini vurguladı.

“İNSANLIK TARİHİNDE GÖRÜLMEDİĞİ KADAR ÇOK BENMERKEZCİLİK YAŞANIYOR”

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Kulübünün katkılarıyla, Bingöl Valiliği ve Belediye Başkanlığının desteğiyle Recep Tayip Erdoğan Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Tarhan, ‘Değişen Dünya, Gençlik ve Aile' başlığında önemli paylaşımlarda bulundu. Günümüzde batının yaşadığı medeniyet krizine vurgu yapan Prof. Dr. Tarhan Kaliforniya sendromu ile batılıların hedonizm, egosantrizm, yalnızlık ve sonucunda da mutsuzluk yaşadığını söyledi. Duygusal çıkarlardan ziyade menfaatin ön plana çıktığı ilişkilerin gözlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, insanlık tarihinde olmadığı kadar günümüzde benmerkezciliğin arttığını kaydetti.

“POZİTİF PSİKOLOJİ MUTSUZLUK KARŞISINDA KURTULUŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Dünyada artan mutsuzluk karşısında bilim dünyasının bir arayış içerisinde olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan bilim insanlarının son zamanlarda pozitif psikolojiyi çok konuştuğunu ifade etti. Prof. Dr. Tarhan şu ifadeleri kullandı:

“Pozitif psikoloji bir kurtuluş olarak görülüyor. Mutsuzluk karşısında bu bilim geliştiriliyor. Pozitif psikoloji polyanacılık değil. Normal psikoloji, eksiyi sıfıra getiriyor. Pozitif psikoloji ise artıya çıkarıyor. Olaylara pozitif bakma, anlam katabilme ve yorumlama beceresi kazandırıyor.”

“İYİ BİR LİDERLİK İÇİN İLK ÖNCE KENDİNİZİN LİDERİ OLMAYI BAŞARMALISINIZ”

Psikiyatrik hastalıkların bir beyin hastalığı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tarhan “Gez, toz, takma kafana, geçer” anlayışının doğru olmadığını söyledi. Tedavi edilmeyen psikiyatrik rahatsızlıkların evlilik ilişkilerini bozduğunu, aile yapısını olumsuz etkilediğini belirten Tarhan, aile bütünlüğünün sağlanmasına ilişkin şu uyarılarda bulundu: “İyi bir eş, baba, anne olmak; iyi iş insanı olmak kadar önemli. Aile canlıdır. Birey önce kendi kendinin lideri olmayı başarabilmeli. Kendinin lideri olamayan ne iş yerinin, ne ailesinin, ne de beldesi, ülkesinin lideri olabilir.”

Kimi ailelerin ego savaşlarına yenik düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, tarafların birbirlerini değiştirmeye çalışmalarının doğru olmadığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Çiftlerin benim ailem, senin ailen, benim param, senin paran gibi tartışmalardan uzak durması gerekir.  Tarafların karşılıklı adımlar atarak altın orta noktada buluşmayı başarabilmeliler. Taraflar yargılayıcı iletişimden uzak durarak, rekabetçi iletişimden ziyade tamamlayıcı ilişkiyi ilke edinmeli. Duygusal beceri, empati de çok önemli” şeklinde konuştu.

PROF. DR. TARHAN,  AİLELERE SERA ÇİÇEĞİ GİBİ YETİŞTİRMEYİN UYARISINDA DA BULUNDU ÇOCUK

“Acı, değiştiriyor, geliştiriyor” şeklinde sözlerini sürdüren Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: “Ormanlarda bulunan asırlık ağaçlara bakın. Göreceksiniz ki asırlık bu ağaçlar fırtınalara, sel, yağmur, rüzgârlara direnmiş ağaçlardır. Böylece uzunca yıllar ayakta kalabilmişlerdir. Günümüzün kimi aileleri çocuklarını sera çiçeği gibi yetiştirdiğine şahit oluyoruz. Bu tutum çocuklarımıza çok zarar verir. Çocuklarımızı konformist yetiştirmekten uzak duralım. Acı çekmek değişim, gelişimin bir parçası. Bu acılar çocukları geliştirecektir. Onlara yeteneklerini geliştirmek için fırsat tanıyalım. Çok müdahale etmeyelim.”

AİLEYİ YIKAN VE AYAKTA TUTAN DEĞERLER

Günümüzde aileyi zayıflatan 3 hastalığın sekülarizm, sosyal anomi ve bireycilik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, aileyi bir arada tutan değerleri ise meşveret, eşitlik, özerklik, hakkaniyet, sevgi, adalet, saygı, güven, paylaşımcılık, maddi ve manevi kazanımlar olarak sıraladı. 

Yaklaşık bin kişinin dinlediği konferansın sonunda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan okurlarına kitaplarını imzaladı. Kitapseverler Prof. Dr. Tarhan ile bol bol da fotoğraf çektirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51821)
21 Ekim 2019 Pazartesi 09:50
Ben merkezcilik laiklikle ilgili değil varlıkla ilgili.Yalnızlık ve bencillik zenginliğin bedelidir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51820)
21 Ekim 2019 Pazartesi 09:48
Ortadoğu'nun halini görüyoruz.
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın