KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Sempozyum 29 haziran'da başlayacak

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenecek “Medrese ve İlahiyat Kavşağında İslami İlimler” adlı uluslararası sempozyum, 29 Haziran’da başlayacak, 1 Temmuz’da sona erecek.

Sempozyum 29 haziran`da başlayacak
26 HAZİRAN 2012 SALI 03:00
0
1906
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından bu yıl ilki düzenlenecek olan ‘Medreseler ve İlahiyat Kavşağında İslami İlimler Sempozyumu Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen programla başlayacak.

Uluslararası olarak düzenlenen sempozyuma ilahiyatçı-Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da konuşmacı olarak katılacak.

Bingöl Üniversitesi'nden yapılan duyuruda, yurtiçi ve yurtdışından gelecek 99 bilim adamının katılımıyla 89 sunumun yapılacağı bildirildi. Sempozyumun ilk sunumunun Prof. Dr. Yakup Civelek tarafından ‘Medrese ve İlahiyat/Ayrılık mı Birliktelik mi? (Medrese-İlahiyat Birlikteliğinin İmkânı)' konusunda yapılacağı belirtildi.

Sempozyumda, 3 gün boyunca yapılacak diğer sunumlar şöyle:

29 Haziran 2012 1. Oturum

Doç.Dr. Necdet Gök (Fuat SEZGİN ve S.Hüseyin NASR'ın İslam Bilim Tarihi Açısından Önemi ve Bilim Tarihi Çalışmalarına Katkıları), Prof. Dr. Adnan Demircan (Türkiye'de Yüksek Din Öğretiminin Serüveni), Prof. Dr. Mehmet Yalar (Şark Medreselerinin Öğretim Metodu ve Müfredatına Analitik Bir Bakış), Müfid Yüksel (Molla Halil es- Siirdî'den Günümüze Şark Medreseleri)

II. Oturum (Saat 13.30-15.00)

Kazananlar Daas Daza. ("Molla Yahya Mezouari modeli" bilinen Mevlana Halid Şeyh Nakşibendi arasındaki çatışmada alimlerin tutumu), Dr JTO Hmedamin Gülümseme Alhomaziara (Molla Salih Alkazhthanki ve fıkıh çabaları), Dr. Sabah Muhammed Najib (Eski ve yeni bütçe yaklaşımı ve metodolojisi arasındaki meşruiyet çalışmaları)

Dr. Mohamed Ahmed Şükrü (Molla Ahmed Hakkari ve onun bilimsel çalışmaları).

III. Oturum (Saat 15.15-16.45)

Prof. Dr. Mustafa Y. Kılınç (İlim, İslam ve Batı Medeniyeti), Prof. Dr M. Ali Kirman (Modern-Postmodern Bağlamında Türkiye'de Din Eğitimi), Yrd. Doç Dr. Halil Kayıkcı (Skolâstik Eğitim Kıskacında Medrese Ve İlahiyat), Yrd. Doç. Dr. Abdulnasır Süt- Arş. Gör. Ercan Çağlayan (Tek Parti Dönemi Din Eğitimi Politikaları), Arş. Gör. Bederettin Basuğuy (II. Meşrutiyet Sonrası Medrese Islah Tartışmaları).

29 HAZİRAN 2012 B Salonu (13.30-15.00)

Nimetullah Arvas (Arvas Medresesinin Türkiye'deki Entelektüel Çevre Üzerindeki Etkisi ‘Seyyid Abdülhakim Arvâsî Örneği'), Öğr. Gör. Mehmet Günaydın (Of Medreselerinin Fonksiyonelliği ve Kanaat Önderi Olarak Reîs'ül-Kurrâ M. Rüştü Aşıkkutlu), Kencebek Çıybılov (Kırgızistan'da Medrese Tarihi ve Kanaat Önderi Olarak Nurmoldo - Xıx. Asrın Büyük Aydını), Abdulcebbar Kavak (Hâlidiye Medreselerinin Anadolu'daki İlmî ve Kültürel Hayata Katkıları), Yusuf Dağ (Mardin'de Medrese Geleneği).

B Salonu (saat 15.15-16.45)

Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Gördük (Bedîüzzaman'in "Medrese"den Beklediği veya "Medresetü'z-Zehra"), Doç. Dr. Ergün Laflı (İslam Medeniyetinde Cam), Yrd. Doç. Dr. Veli Sırım (Said Nursi'nin Medresetü'z-Zehrâ Projesine Yüklediği Bölgesel Barış Misyonu), Nizamettin Yakışık (Medreselerin Toplum Üzerindeki Tesiri ve Ümmet İçin Faydaları), Hayal Akarsu (Geleneksel İslamî İlimleri İhya Denemesi: Darü'l-Hikme'nin Medrese Projesi Üzerine Antropolojik Okumalar).

29 Haziran 2012 C Salonu (saat 13: 30-15.00)

Prof. Dr. Celal Celalizade (İran Medreselerinin Serencamı), Gülsüm Gürbüz-Küçüksarı (Türk Tarih Yazıcılığı'na Karşı Kürt Mollalar ve Medreseler), Muhammed Çektin (Medreselerde ve İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Kullanılan Ders Kitapları ve İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminin Gerekliliği, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri), İbrahim Dağılma (Süleyman Hilmi Tunahan ve Kur'an Kursları).

C Salonu (saat 15.15-16.45)

Doç. Dr. Nurettin Turgay (Kızıltepe Yöresindeki Medreseler), (Doç. Dr. Orhan Başaran (Osmanlı Medreselerinde ve İlahiyat Fakültelerinde Farsça), Yrd. Doç. Dr. Yasin Kurban (Siirtli Molla Halil Ve “Minhâcü'l- Vusûl İlâ ‘İlmi''l- Usûl” Adlı Eseri), Arş. Gör. Selman Yeşil (Medrese Müfredatında Arap Diline Dair Okutulan Kürtçe Kitapların Tanıtımı ve Özellikleri), Sabahattin Bala (Medreselerdeki Öğretim Yöntem ve Teknikleri).

30 Haziran 2012 A Salonu (09.00-10.30)

Prof. Dr. İbrahim Yılmaz (İbnü'l-Hâcib'in el-Kâfiye İsimli eserinin Arapça Öğretimindeki Yeri), Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu (İmam-Hatip ve İlahiyat Fakülteleri Arapça Derslerinde Verimliliğin Artırılmasına Yönelik Medrese Müfredatından Yararlanma İmkânları Ve Bazı Öneriler), Yrd. Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa (Klasik (Medrese) Arapça Öğrenim Metodunun Problemi), Yrd. Doç. Dr. İbrahim Usta (İlahiyat ve Medreselerde Arapça Eğitiminin Karşılaştırılması), Arş. Gör. Ramazan Korkut (Modern Öğretim İlkeleri Açısından Doğu Medreseleri ve İlahiyat Arapça Öğretimi).

A salonu (saat 10.45-12.15)

Ahmed Saleh Neb Dmohm Asrgla (Türkiye'de İslami Okullar), Yrd. Doç. Dr. Nusreddin Bolelli (Şark Medreselerindeki Eğitim Sistemine Genel Bir Bakış), Yrd. Doç. Dr. Yahya Suzan (Medreselerde Arapça Öğretimi), Dr. Faruk Karim Kholi (Ilahiyat öğrencilerinin Arapça öğretim sorunları ve çözüm yolları), Arş. Gör. Abdullah Bedeva (Medrese Eğitiminde Şiirin Yeri ve Önemi).

A salonu (saat 13.30-15.00)

Doç. Dr. Metin Bozan (Şark Medrese Geleneğinde Fırak Yazıcılığı), Yrd. Doç. Dr. İsmail Narin (Bingöl ve Çevresindeki Medreselerde Fıkıh Eğitimi), Yrd. Doç. Dr.Tayyip Kılıç (İslam Hukuku Anabilim Dalı Bünyesindeki Lisans Ve Lisansüstü Derslerle İlgili Tespit Ve Teklifler), Arş. Gör. İlhan Baran (Şark Medreselerinde Okutulan Akâid Eserleri Üzerinden Mezhep Okumaları), Arş. Gör. Emran Çelik (Medreseler ile İlahiyat Fakültelerinde Fıkıh İlminin Eğitim ve Öğretimi).

A salonu (saat 15.15-16.45)

Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık- Zeynep Çelik - Esra Katırcı (Medrese Eğitimi ve Çağdaş Eğitimde Eğitim Anlayışının ve Yöntemlerinin Mukayesesi), Doç. Dr. Âdem Efe- Ercan Çelik (Din Eğitimi Alanında Hizmet Veren Müesseselerle, Medreselerin Eğitim-Öğretim Açısından Mukayesesi), Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kırkız (Medrese Müfredatıyla Ezher'in Müfredatının Karşılaştırılması), Arş. Gör. Ali Özenç (Müderrislerin ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinin Toplumdaki Algılanış Tarzı ‘Diyarbakır Örneği'), Mehmet Sadık Elçi (Medrese ve Modern Öğretim Kurumları Arasında Bir Mukayese),

30 Haziran 2012 B salonu (saat 09.00-10.30)

Yrd. Doç. Dr. Abdurrahim Alkış (Di Medresayên Kurdan De Dersên Tesewwufê û Te'sîra wê Li Ser Milletî), Tahsin İbrahim Doski (Şêweyê Xwandnê li Medresên Kurdstanê Devera Badînan Wek Nimûne), Zeynelabidin Zinar (Dı Medreseyên Kurdî De Gırıngıya Medreseya Axtepeyê), M. Xalid Sadînî (Helbestvan û Muderisên Meşhûr yên Hekkariyê), Nurettin Beltekin (Vera Modernbiyayişî de Medreseyê Rojhilatî/Şerqî).

B salonu (saat 10.45-12.15)

Yrd. Doç. Dr. Şahin Ahmetoğlu (Caferî Medrese Gelenekleri ‘Irak ve Suriye Örneği'), Yrd. Doç. Dr. Ali Yıldız Musahan (Sovyetler Birliği Döneminde ve Sonrasında Orta Asya Medreseleri), Dr. Sayfullah Bazarkulov (Kırgızistan'da Din Eğitiminde İlahiyat Fakültelerinin Yeri ve Rolü), Muhammet Okudan ve İsmail Hodzic (Bosna Hersek'teki Medreseler), Ömer Faruk Korkmaz, (Moritanya'da İslami Okullar).

B salonu (saat 13.30-15.00)

Yrd. Doç. Dr. Bülent Akot (Nurşin Medresesinin Yetiştirdiği Mutasavvıflar), Abdullah Yahya Alormela (Şeyh Ahmed bin İsmail Ataiwrani kitabı), Arş. Gör. Mustafa Öncü (Siirtli Molla Halil'in “Basiretu'l-Kulûb fî Kelâmi Allâmi'l-Guyûb” Adlı Tefsirinin Belâgat İlmi Açısından Değerlendirilmesi), Saki Çakır (Molla İbrahim Eskifî ve Eğitim-Öğretim Metodu), Nebi Butasım (Bingöl Ulemasından Yusuf Rıza Efendi Ve Türbesi).

B salonu (saat 15.15-16.45)

Prof.Dr. Hayati Aydın (Muhtasarü'l-Meanî ve Onun İlahiyat Fakültelerinde Okutulma Lüzumu), Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık/Rabia Olçar/Nur Gökhan (Medreseli Bir Alim Olarak Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın Resulullah Algısı), Doç. Dr. M. Cengiz Yıldız (Meslekler Sosyolojisi Açısından Din Görevliliği ve Din Görevlileri), Yrd. Doç. Dr. M. Rahmi Telkenaroğlu (Osmanlı'dan Günümüze Anadolu Medreselerindeki Fıkıh Tedrisatı ve Sorunları), Mahmut Dündar (Şark Medreselerinde Ezber Ve Tekrar Metodu).

C salonu (saat 09.00-10.30)

Yrd. Doç. Dr. Fadıl Aygan (Şark Medreselerinde Başlangıç Düzeyinde Okutulan Akaid Risalelerinin Tahlili), Ubeydullah Pilatin (Medreselerin Modernizm ve Muhafazakârlık Bağlamında değerlendirilmesi).

C salonu ( saat 10.45-12.15)

Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi (Şark Medreselerinde Seviye Belirleme Yöntemi), Prof. Dr. Muhittin Eliaçık (Medreselerde Okutulan Manzum Ders Kitapları), Mehmet Reşit Dündar (Medreselerin Gerileme Sebepleri).

C salonu (saat 13: 30-15.00)

Dr. Muhammet Sadık Hamidi (Mardin ve İlçelerinde Hâmidiyye Medreseleri), Ahmet Demir (Medreselerin Yaygınlaşmasında Eyyûbîler'in Rolü), Arş. Gör. Nurettin Yakışan (İran ve Anadolu Medreselerinde Felsefî İlimlerin Yeri), İbrahim Memiş (Kuruluşundan Modernleşme Sürecine Osmanlı Medreselerinde İlim Geleneği ve Edirne Medreseleri).

Yapılacak sunumların ardından değerlendirme oturumu 30 Haziran 2012 tarihinde saat 17.00'de Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Mehmet Yalar, Müfid Yüksel, Prof. Dr. Mustafa Y. Kılınç ve Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi'nin katılımıyla yapılacak. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın