KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Eylül 2025 Perşembe
°C

'Sen kimsin laikliğin güvencesi olacaksın?

Baykal'dan Erdoğan'a sert eleştiri: ""Cumhuriyeti sana mı emanet edeceğiz?"

`Sen kimsin laikliğin güvencesi olacaksın?
31 OCAK 2008 PERŞEMBE 16:02
0
1039
0
AA aa
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, türbanla ilgili tutumu nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Sen kimsin laikliğin güvencesi olacaksın, cumhuriyeti sana mı emanet edeceğiz?" diye sorarak tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı, cumhuriyet ve demokrasinin karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini savunurken, devletin 80 yıllık değerlerinin heba edilmemesini istedi.

Baykal, Hükümeti ilk açıklamalarının ardında durmamakla suçladı.

Türbana ilişkin düzenlemenin ilköğretim okulları ve liseye de yansıyacağını iddia eden CHP Lideri, düzenlemenin kamu kuruluşlarına da türbanla girişin yolunu açacağını öne sürdü. Baykal, "Orta Anadolu'da çok sayıda kız çocuğu liseye türbanla gidiyor, İstanbul'da ve kimi büyük şehirlerde kamu kuruluşlarında görev alan bayanlar başındaki türbanla çalışıyor" dedi.

"YASAL DÜZENLEMEYLE ÖĞRENCİLER BİRBİRLERİYLE VE ÖĞRETMENLERİYLE AYRIŞACAK"

Anayasa'nın belli maddeleri ve yasayla yapılan düzenlemenin tartışmaları beraberinde getireceğine işaret eden Deniz Baykal, konunun önünün alınamayacağını ileri sürdü. Hükümeti, vatandaşları üniformaya giydirmekle, türbanı meşrulaştırmakla suçlayan CHP Genel Başkanı, yasayla öğrencilerin birbiriyle ve öğretmenleriyle ayrıştırıldığını savundu. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düzenlemelerle birlikte okullarda niye onlar örtüyor da bunlar örtmüyor? soruları başlayacak, bunlara cevaplar getirilecek. Dinsel ve mezhepsel ayrılıklar görüşülecek. Dine bağı olanlar ya da olmayanlar, şu mezhepten olanlar bu mezhepten olanlar şeklinde ayrışmalar görülecektir ki bunlar sakıncalıdır."


Baykal, türbanın İslamiyet'in temel tarifi olan Kelime-i Şehadet'in yerini aldığını iddia ederken, "Yüce dinimiz, türbanla değil, iyi ahlakla ve dürüstlükle güçlendirilir" şeklinde konuştu. CHP Lideri, Başbakan Erdoğan'ı kast ederek, "Sen kimsin laikliğin güvencesi olacaksın, Cumhuriyet'i sana mı emanet edeceğiz?" diye sordu.

Baykal, devletin hukuku, kurumları olduğuna işaret ederek, söz konusu değerleri Başbakan'ın daha çok tahrip edeceğini, karıştıracağını ileri sürdü.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şöyle devam etti: "40 yıl önce türban yoktu, ne değişti, İslamiyet'te zihhiyet mi değişti, yeni bir peygamber mi geldi? Başbakan Erdoğan, senin Kadın Kolları Başkanın, belediye başkanın sözlerini ortaya koydu, sana mı güveneceğiz?

"CUMHURİYET İLE DEMOKRASİ KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEMELİ"


Anayasa değişikliklerinin ve yasanın referanduma konu olabileceğine ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine de Deniz Baykal, Cumhuriyet ve demokrasinin karşı karşıya getirilmemesini istedi.

Cumhuriyetin birimiklerine dikkat çeken CHP Genel Başkanı, cumhuriyetin demokrasi yoluyla etkisizleştirilmeye çalışılmasını eleştirdi. Uygulamanın yine demokrasiye zarar vereceğini ileri süren Baykal, cumhuriyet ve laikliğin plebisitle kurulmadığını, devrimlerin halk oylamasıyla oluşturulmadığını hatırlattı.

Baykal, yöneticilerin demokratik mekanizmaları cumhuriyetin etkisiz hale getirme çabası içerisine girmesinin ülkeye zararlar getireceğini iddia etti. Deniz Baykal, "Laiklik ve şeriatı da halk oylamasına koyun. Türkiye, inançları ve laik sistemi birarada götürüyor, bu sistemi tahrip etmeyelim, 80 yıllık birikimi bir anda heba etmeyelim" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın açıklamalarına yönelik tepkilerinin sorulması üzerine ise Deniz Baykal, değerlendirmelerinin siyasilere yönelik olduğunu kaydetti. Baykal, siyasetin dışındaki temel kurumları hedef haline getirmemeye çalıştıklarını savundu.

Cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.09.2025
17:36
Bingöl`de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de okul çevreleri ve servisler denetlendi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından okul çevreleri ve servisleri denetlendi. Denetimlerin yıl boyu süreceği aktarıldı.
11.09.2025
17:29
Bingöl`de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı gerçekleştirildi
Bingöl'de, üst merkezlerde riskli bulunarak yapılmayan iki aşamalı diz protezi revizyon ameliyatı, Bingöl Devlet Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
11.09.2025
12:16
Bir ilginç kaza! Bingöl`de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Bir ilginç kaza! Bingöl'de park halindeki otobüs kaza yaptı!
Otobüsün hareket ettiğini fark eden sürücü kapıyı açmak istese de başarılı olmadı ve otobüs, park halindeki başka bir otobüse çarparak durdu. Kameralara yansıyan kazada maddi hasar oluştu.
11.09.2025
11:56
Bingöl`de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de aranan şahıs saklandığı adreste yakalandı!
Bingöl'de 7 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şüpheli şahıs saklandığı adreste yakalandı. Yapılan aramada 1 adet tabanca ve 14 adet fişek ele geçirildi. Şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
11.09.2025
07:37
`Haftada 4 gün mesai` iddiasına DMM`den yalanlama
'Haftada 4 gün mesai' iddiasına DMM'den yalanlama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan 'Orta Vadeli Program'da haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği' yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
10.09.2025
18:23
Başkan Arıkan: `Bingöl`ün afet müdahale kapasitesi artıyor`
Başkan Arıkan: 'Bingöl'ün afet müdahale kapasitesi artıyor'
Bingöl Belediyesi, yeni İtfaiye Hizmet Binası ve Afet Koordinasyon Merkezi – Arama Kurtarma Hizmet Binası'nın yapım sürecine başladı. Modern tesislerle birlikte şehir, yangın ve olası afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelirken müdahale kapasitesi de önemli ölçüde artacak. Başkan Arıkan: 'Bu merkezle şehrimiz afetlere müdahale gücünü artıracak ve arama-kurtarma ekiplerimizin çalışmalarını tek çatı altında yürütmelerini sağlayacak.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın