KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Servi yolu peşkeş mi çekildi?

HDP’li Baluken, pazarlık usulüyle 72 milyona ihale edilen 25 kilometrelik Genç-Servi karayolunu İçişleri Bakanı’na sordu. Baluken, 11 Temmuz 2013’te ihale edilen yolun yapım işini üstlenen firma sahiplerinin ATV-Sabah yolsuzluk iddianamesinde isimlerinin geçtiğini belirtti.

Servi yolu peşkeş mi çekildi?
08 TEMMUZ 2014 SALI 12:08
0
2847
2
AA aa

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Genç-Servi karayoluyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Sorularının İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken, önergesinde önemli ifadelerde bulundu.

Yolun ihale süreci ve ihale bedeli ile yol yapım sürecinde kamuoyunda ciddi tartışmaların yaşandığını ifade eden Baluken: “72 milyon liralık yüksek bir tutara tekabül eden yol ihalesinin pazarlık usulü ile ihale edilmesi kamuoyunda rahatsızlık yaratmışken, yolun acele yapılması gerekli gerekçesine rağmen bir yıldır yol yapımı devam etmemektedir. Bu durum da kamuoyunda ayrı tartışmalara sebep vermektedir” dedi.

İHALEYİ ALAN FİRMALAR YOLSUZLUK İDDİANAMESİNDE

Yol yapım işini alan firma sahiplerinin yolsuzluk iddianamesinde yer aldığını belirten Baluken: “İhalenin verildiği firmalar olan Özaltın ve Cengiz İnşaat firmalarının sahiplerinin AKP hükümetine yakınlığı ATV-Sabah Yolsuzluk iddianamesine geçmiştir. Yine ihalenin verildiği firma sahiplerinin Kürt halkına ağır hakaretler etmesine rağmen yol ihalesinin kendisine verilmesi de kamuoyu için kabul edilemez bir durumdur” dedi.

İHTARNAMEYE RAĞMEN YAPILMADI

Önergesinde önemli detaylara yer veren Baluken, her yönüyle şaibeli olan ihale ile ilgili yapım sürecinin ilerlememesi üzerine noter huzurunda verilen ihtarnamenin gereğinin yasal sürenin geçmesine rağmen yapılmadığını kaydetti. Baluken: “Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü kamuoyu baskısı üzerine 2014 yılının ikinci ayında yüklenici firmalara yapıma başlanması için ihtarname göndermiştir. Yasa gereği bu ihtarnameden sonra kaç gün içinde işe başlanması gerekmektedir? İhtarname ve yasalar hiçe sayılarak işe başlanmaması ile ilgili yüklenici firmalara yaptırım uygulanmış mıdır?” diye sordu.

KİLOMETRE FARKI NEDEN?

Yolun 72 milyona pazarlık usulüyle ihale edilmesinin gerekçesini soran Baluken, Diyarbakır, Elazığ gibi çevre illerle yapılan ve yapılması düşünülen yolların kilometre başına maliyeti ile Servi yolunun kilometre başına düşen maliyeti arasındaki farkı sordu. Firma ile siyasetçiler arasında rant olduğunu savunan Baluken, şunları kaydetti: “Genç Servi yolunun yüksek maliyetle ihale edilmesi ve yapım sürecinin başlatılmaması ile ilgili yaşanan firma gözeticiliğinde AKP'li siyasetçilerin de rant sağladığı ve çıkar elde ettiği ifade edilmektedir. Bu konu ile ilgili Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılıp, çıkar sağlama üzerine adı karışan siyasetçilerin başta banka hesapları olmak üzere, tüm denetimlerini yapılacak mıdır? Pazarlık usulü ile kısa vadede yapılan ihalenin yapım sürecinin sürekli uzaması ve yüklenici firmaların kayırılmasının izahı nedir? Kürt halkına aleni bir şekilde küfürler savuran firma sahiplerine Kürt nüfusun dominant olduğu bölgelerde ihale ısmarlanmasının izahı nedir?”

CHP DE DİLE GETİRMİŞTİ

Yolda yaşanan süreçler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından da dile getirilmişti. Aralık 2013 tarihinde Bingöl'e gelerek incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Genç-Servi yolunun peşkeş çekildiğini ileri sürmüştü.

Çam: “Bu yolun hemen yanı başında 26 metre, yer yerde 30 metre genişliğinde Bingöl-Diyarbakır karayolu bulunmaktadır. Bingöl-Diyarbakır karayolu toplam 30 kilometre olarak 46 milyona mal ediliyor ve açık ihale usulüyle ihale ediliyor. En düşük teklifi veren firmada ihaleyi alıyor. Ama Servi yolu yaklaşık 24 kilo metre ve genişliği 15 metre olmasına rağmen bu yolda 72 milyon TL'ye ihale edilmiş. Bu yol normal kanuni ihale yöntemiyle değil, bir firma davet ediliyor ve ihale o firmaya veriliyor. Hem Diyarbakır yolunun yarısı kadar genişlikte, hem de Diyarbakır yolundan daha da kısa mesafeli ve en önemlisi yarı yarıya bir fiyat farkı görünmektedir. Bu yol bir firmaya peşkeş çekilmiştir. Yaklaşık 50 milyon para ortadan buharlaşıyor. Buradan Ulaştırma Bakanı, İzmir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'a soruyorum; ‘Bu davet usulü ihaleyi nasıl verdiniz? Neden diğer yola göre fiyat farkı var? Bu 50 milyon para nereye gitti?'” ifadelerini kullanmıştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza zaza (@Misafir_17544)
08 Temmuz 2014 Salı 15:58
Yüzsüzlüğün bu kadarına PES. Önce bırakında yarım kalan yollarımız yapılsın bütün hizmetlere engel ol sonrada çıkıp yollar peşkeş çekiliyor de . Bingöl yolu günlerce kapalı kaldı. Ufak bi tepki bile vermedinbe. Bingölün saygıdeğer çooook kıymetli, yegane milletvekili.
sen ben (@Misafir_17543)
08 Temmuz 2014 Salı 12:50
Bu zat ne .... bir insan çıktı arkadaş. milleti dağa kaçır mileten haraç topla, araçları yak, işçileri tehdit et sonra utanmadan sıkılmadan .....bir şekilde çık deki bu yol neden yapılmıyor. sen biçim insansın. yaptıklarınızdan haberin yok herhalde baluken, tabi sen diyarbakır vekili olduğun için bingöl senin için hiçtir. sen bu soruya bi cevap ver önce servi yolunda kaç adet iş makinası yaktınız? kaç kişiyi dağa çıkardınız, kaç kişiyi tehdit ettiniz?
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın