KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Ocak 2026 Salı
°C

Sezaryenle doğum yüzde 40 arttı

Rakamlar Türkiye'de özellikle büyük kentlerde sezaryenle doğumun yüzde 40'lara ulaştığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre normal oran yüzde 5 ila 15 arasında olmalı

Sezaryenle doğum yüzde 40 arttı
01 EKİM 2006 PAZAR 01:07
0
947
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğumdaki bu hızlı artışı dizginlemek için harekete geçti. Bir protokol hazırlayarak üniversite ve derneklerden görüş isteyen bakanlık, sezaryenle doğumun kriterlerini yeniden belirken bir yandan anne adaylarını bilinçlendirmeyi bir yandan da doktorların etik kurallara uymasını sağlamayı amaçlıyor.

Anne adaylarının doğum korkusu ve doktorların yönlendirmesi, son yıllarda sezaryenle doğum oranınında büyük bir artışa neden oldu. Tıbbi zorunluluk olmadan isteğe bağlı yapılan sezaryanle doğum oranı, 3 yıl içinde yüzde 21'den 40'a ulaştı. Oysa Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu oranın yüzde 5 ila 15 olması gerekiyor.

Sezaryenle doğum, birçok özel hastanede yüzde 70'lere kadar çıkıyor. Bunda normal doğumun maliyetinin ortalama 1000 YTL iken, sezaryenin maliyetinin 3 bin YTL'yi bulmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Sezaryenle doğum daha riskli
Birçok anne adayı ise sezaryenle doğumu risksiz gördüğü için tercih ediyor. Ancak uzmanlara göre bu inanış doğru değil. Sezaryenle doğumda enfeksiyon, kanama, ağrı, hastanede daha uzun süre kalma gibi sağlık sorunları oluşabiliyor.

Sağlık Bakanlığı harekete geçti
Sezaryenle doğumda bu hızlı artışa karşılık Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Taslak protokol oluşturan bakanlık, protokolü 25 Eylül tarihinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimi veren tıp fakülteleriyle uzmanlık derneklerine gönderdi. Fakülte ve derneklerden 1 Ekim tarihine kadar görüş istendi. Protokolde hangi durumlarda sezaryenin tercih edilmesi gerektiği son bilimsel çalışmalar ışığında detaylarıyla yer alıyor.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğumu azaltabilmek amacıyla bazı izleme çalışmaları da başlattı. Bakanlık devlet, üniversite ve anlaşmalı özel hastanelerin yöneticilerinden sezaryenle doğum yapan hasta dosyalarının detaylı ve doğru yazılmasını, istatistiklerin düzgün tutulmasını, etik kurallara uyulmasını istedi.

(NTV)


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.01.2026
15:29
Bayram`dan yeni yönetime net mesaj;
Bayram'dan yeni yönetime net mesaj; 'Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!'
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçiminin ardından görevi devreden 52 yıllık Başkan Ali Bayram, yeni yönetime seslendi; 'Yiyicilere karşı sert olmazsanız bir kez boyun eğersiniz, bir ömür eğik kalır. O hâlinizi severler, kıymetli olursunuz, belki parayı da bulursunuz. Tercih sizin' dedi. Bayram, ağabeylik yapı tecrübe paylaşımına da açık olduğunun altını çizdi.
12.01.2026
15:08
Efrayim Bebek İçin Canlı Yayında büyük destek
Efrayim Bebek İçin Canlı Yayında büyük destek
Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen yayında, hayırsever vatandaşların yoğun desteğiyle 550 bin TL bağış toplandı.
12.01.2026
14:56
Araç Takla Attı: 2 Yaralı
Araç Takla Attı: 2 Yaralı
Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.
12.01.2026
14:50
Bingöl`de trafik kazası: 1 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 1 yaralı
Bingöl'de kar ve buzlanmadan dolayı otomobilin tıra çarpması sonucu meydana gelen kazada, 1 kişi yaralandı.
12.01.2026
14:40
Muhammed Berdibek yanıtladı: İran`daki protestoların başarı şansı var mı?
Muhammed Berdibek yanıtladı: İran'daki protestoların başarı şansı var mı?
Bingöllü Bürokrat ve Yazar Muhammed Berdibek tarafından kaleme alınan 'Mehdi'den Önce, Devrimden Sonra: İran' eseri gündemdeki yerini korurken Berdibek, canlı yayında günlerdir süren protestoların başarıya ulaşma şansının olup olmadığını değerlendirdi.
11.01.2026
15:55
HÜDAPAR, Genç`teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDAPAR, Genç'teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın