KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Sezer aradı baykal aramadı

DİSK Başkanı Taksim'e çıksaydı kapatılma davasına karşı çıkacaktı.

Sezer aradı baykal aramadı
03 MAYIS 2008 CUMARTESİ 11:37
0
1214
0
AA aa
Milliyet Gazetesi yazarı Derya Sazak'ın 1 Mayıs izlenimleri..

1 Mayıs akşamı, polis kuşatması altındaki Taksim Meydanı'nda CNN Türk'ün canlı yayınına katıldıktan sonra Mithat Bereket ile birlikte Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'ne uğruyoruz.
Ortalık biraz yatışmış, 2 robocop'a rastlıyoruz. Usulen soruyoruz, DİSK Genel Merkezi'ne ‘nasıl gireriz' diye... Televizyondaki sahnelerden sonra ara sokakları kullanmak hâlâ tehlikeli olabilir! Genç polisler sabahtan beri nereyi abluka altında tuttuklarından habersiz, ‘Biz Mersin'den geldik, bilmiyoruz' diyorlar. 

Savaştan çıkmış gibi
Bu yanıt ürkütücü, İstanbul dışından gelen bu ekiplerin uykusuz bir gecenin ardından oraya buraya gaz bombası yağdırırken, silaha davranmaları halinde neler olacağını düşünmek bile nasıl bir felaketten döndüğümüzü gösteriyor.
‘Taksim'e çıkmasınlar' diye polisin 06.30'dan itibaren tazyikli su ve gaz kullanarak bine yakın insanı 7 katlı binanın içine hapsettiği DİSK binasının giriş katı ‘savaştan çıkmış' gibiydi. Benzer manzarayı 1980 askeri darbesinden sonra kapatılan CHP arşivinin SEKA'ya gönderilmek üzere parti binasının talan edilmesi sırasında görmüştüm.
Süleyman Çelebi, ‘12 Eylül'de bile böyle bir tablo yaşanmadığını' anlatıyor. Camlar kırılmış, 1 Mayıs için hazırlanan pankartlar, dövizler yerlerde; yan odadan rahmetli Kemal Türkler'in eşi Sebahat Hanım kırık dökük eşyaların üzerinden atlayarak çıkıyor. Boğazını yakan biber gazının etkisinden kurtulabilmiş değil, ‘geçmiş olsun' diyoruz. Güçlükle konuşabiliyor, Kemal Türkler'in emaneti sendikacıları 1977-78'lerin anılarıyla bağrına basıyor. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'yi gösteriyor:
‘O benim oğlum, çok korktum kalp krizi geçirecek diye'.
Dokunsanız ağlayacak.

11 Eylül gibi
Gaz bombalarının etkisi saatler sonra bile dağılmamış. Genizleri yakıyor. Karanfillerden yapılmış ‘1 Mayıs' çelengi inadına, canlı, taptaze duruyor.
Star Haber'de Uğur Dündar'ın, Mahsun Kırmızıgül'ün ‘Yıkılmadım ayaktayım' şarkısı eşliğinde ekrana getirdiği sendikacının onca su, boya ve gaza rağmen her fırsatta kapıdan çıkıp, ‘Yaşasın 1 Mayıs' diye saatlerce slogan atması DİSK Genel Merkezi'ndeki bine yakın insanın ruh halini yansıtıyor. Ekrandaki sendikacı DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu. Giriş kapısında polisin püskürttüğü sendikacılar, gazdan korunmak üzere üst katlara yöneliyorlar. Camlardan sarkanların görünümü ABD'deki 11 Eylül saldırısında İkiz Kuleler'deki insanların çaresizliğini çağrıştırıyor. Bu arada ilk kez CHP, DSP ve ÖDP'liler bir aradalar. DİSK'le dayanışma gösteriyorlar. CHP'li Algan Hacaloğlu, Vali Muammer Güler'i arayarak, yürüyüşe izin verilmesini istiyor. Güler, ‘Yapamam, Bakanlar Kurulu'nun kararının dışında çıkamam' diyor.

Çelebi konuşsaydı...
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim'e çıkmaları halinde yapacağı konuşmayı ve sendikaların 1 Mayıs Bildirgesi'ni anlatıyor.
AKP, 1 Mayıs gösterilerini yasaklatmaya çalışırken, sendikalar ‘demokratik ve sosyal bir anayasa' isteğini dile getirmek üzere hazırlanıyorlar. Bildirgenin en çarpıcı bölümü ise şöyle:
‘Bizler gerçek bir demokrasi için buradayız. Grevlerin yasaklanmadığı, sendikalı işçilerin işten atılmadığı, sendikaların ve partilerin kapatılmadığı gerçek bir demokrasi istiyoruz.'
Çelebi, ‘Konuşsaydık, AKP'nin haklarını da biz savunacaktık. Partiler kapatılmasın diyecektik' diye bilgi verdi

TÜSİAD aradı, Baykal aramadı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi dün 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arıyor. ‘Geçmiş olsun' dedikten sonra, sağduyulu tutumları nedeniyle kutlayıp, ‘1 Mayıs'ların gelecekte özgürce kutlanacağına' olan inancını belirtiyor.
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın telefonu Çelebi'yi etkiliyor. Yalçındağ, çalışanların 1 Mayıs bayramını kutlayarak, ‘İstanbul'daki görüntüler, uygar bir ülkede görmek istediğimiz manzara değil' diyor. Bu arada CHP lideri Deniz Baykal'dan bir ‘geçmiş olsun' telefonu gelmeyişi Çelebi'yi üzmüş. Şişli'deki Ermeni vatandaşların dün sabah DİSK Genel Merkezi'ne gelerek, ‘geçmiş olsun' dileklerini iletmeleri ise fazlasıyla mutlu etmiş sendikacıları. 

Erdoğan: ‘Ergenekon'da bütün deliller Danıştay suikastına çıkıyor
Hükümetin 1 Mayıs konusundaki bu denli katı tutumunda önemli bir etken olarak ‘Ergenekon' kuşkusunun etken olduğu belirtiliyor.
Sendika liderleriyle Ankara'daki görüşmesi sırasında Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu hassas süreçten, partisiyle ilgili kapatma davasından ve yargının ‘Ergenekon' soruşturması ile Danıştay saldırısı arasında bağ kurmak istemeyen tutumundan söz ediyor. Toplantıda içişleri ve çalışma bakanları da bulunuyor.
Erdoğan, sendikacılara ‘Ergenekon'da bütün deliller ve kanıtlar, Danıştay suikastına çıkıyor. Bütün bilgileri gönderdik ama nedense yargı bu bağlantıyı kurmaktan kaçındı' diye yakınıyor. Ergenekon yapılanması 1 Mayıs bağlamında AKP yönetimi iki şekilde etkilemiş:
1-Cumhuriyet mitinglerine benzer bir organizasyon olma ihtimali, dolayısıyla sadece iktidarın suçlanacak olması,
2-Taksim'de provokasyon yaşanması, kan dökülmesi ve   1 Mayıs 1977 benzeri bir katliamda çok sayıda insanın ölmesi halinde faturanın AKP'ye çıkacak olması.
Başbakan Erdoğan, sendikacılara AKP'nin kapatılmasıyla ilgili davadan duyduğu rahatsızlığı da anlatarak, ‘Siyasete girerken her şeyi göze aldık. Onun için beyaz gömlek benzetmesini yapmıştım' diyor.

MİLLİYET

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
12:55
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle engelli bireylere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış, personel, ödeme, denetim ve çalışma şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme, Bingöl'deki özel bakım merkezlerini de ilgilendiriyor.
07.10.2026
12:43
Bingöl`de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de öğrencilerin güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda okul çevreleri, trafik güvenliği, giriş-çıkışlarda alınacak önlemler ve bağımlılıkla mücadele başlıkları ele alındı.
06.10.2026
18:55
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Gazze ve Filistin'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası topluma adalet çağrısında bulundu. Kava, 'Uluslararası hukuk herkes için varsa İsrail için de vardır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kim tarafından işlenirse işlensin soruşturulmalı, sorumlular bağımsız ve adil mahkemeler önünde hesap vermelidir' dedi.
06.10.2026
18:28
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
AK Parti, fonların tasfiyesi ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirlemek amacıyla yaklaşık 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede 1 milyon liranın altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcı için tam ödeme mekanizması, daha yüksek tutarlar için ise kademeli ödeme planı öngörülüyor.
06.10.2026
15:57
Bingöl Umut Kervanı`ndan 2,1 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 2,1 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, Eylül ayında kentteki ihtiyaç sahibi aileler ve öğrenciler için 1 milyon 536 bin 29 TL ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yurt dışı ve Gazze'ye yapılan 566 bin 350 TL'lik destekle birlikte derneğin aylık toplam yardım tutarı 2 milyon 102 bin 379 TL'ye ulaştı.
06.10.2026
15:04
Meclis`e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
Meclis'e yeni teklif: 6 meslek grubuna yeşil pasaport yolu açılıyor
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle hususi damgalı pasaportun kapsamının genişletilmesi gündemde. Teklifin yasalaşması halinde belirli şartları taşıyan muhtarlar, mali müşavirler, eczacılar, doktorlar, mühendisler ve mimarlar yeşil pasaport alabilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın