KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Haziran 2025 Pazartesi
°C

Şiddet sorusuna tokat gibi cevap

Kadına yönelik şiddetle mücadele için toplantı yapan Diyarbakırlı kadınlara erkeklerden tokat gibi cevaplar geldi

Şiddet sorusuna tokat gibi cevap
04 ARALIK 2006 PAZARTESİ 06:58
0
1100
0
AA aa
Altyapı sorunu, işsizlik, kaldırım yetersizliği ve binaların uygun yapılmaması... Bunlar bir milletvekiline ya da belediye başkanına iletilen şikayet listesi değil. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Diyarbakır'da 5 kahvehanede yapılan toplantılarda erkeklerin 'eşlerini neden dövdükleri' sorusuna verdikleri cevaplar. Kadın kurumlarının düzenlediği toplantılarda, erkekler eşlerini dövdüklerini saklamak bir tarafa ne kadar haklı olduklarını bu gerekçelerle anlattı.
Özürler kabahatten büyük
Kadına yönelik şiddet konusuna bakış açısını trajikomik bir şekilde ortaya koyan toplantının yapıldığı kahvehanelerde, kimi erkekler toplantıyı yapan kadınları görmezden gelmeyi tercih ederek okey taşlarını dizmeye devam etti. Toplantıya duyarsız kalmayanlar ise kadına yönelik şiddeti, "İşsiziz ne yapalım, eşimizi döveceğiz. Altyapı sorunumuz var, binalar uygun yapılmamış, kaldırımlar yetersiz, ne yapalım biz de kadına şiddet uyguluyoruz" diyerek gerekçelendirdi.
Erkeklerin birçoğu ise, ‘Kürt sorunu varken kadının sorununu düşünemeyiz, bu sorun kadının sorunudur, gidin kadınlara anlatın' dedi. Toplantıya katılan erkekler kadınların özgürlük alanını da kendilerine göre çizdi: "Kadın akşam saat altıda-yedide nasıl eve gelir, biz bunu kabul edemeyiz. Kadınlar erkeklerin izni dışında hareket edemezler."
Kadın bilinçlenirse...
Diyarbakır'da bulunan belediyeler, Diyarbakır Kadın Platformu, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Uluslararası Af Örgütü ve diğer kadın örgütleri tarafından yapılan toplantıları değerlendiren Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Evi Yöneticisi Çağlar Demirel, şiddetin hep kadınlara anlatıldığından hareketle kadına yönelik şiddetin erkeklere de anlatılması gerektiği düşüncesiyle böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Toplantıya erkeklerin gösterdiği ilgiden memnun kalan Demirel, bir diğer bakış olarak da erkeklerin, 'Sakın bunları bizim kadınlara anlatmayın, yoksa kadınlarımız bilinçlenirse biz ne yaparız, kadınların şu bu hakları var diyorsunuz, bu şekilde bizi tehdit mi ediyorsunuz?' dediklerini anlattı.
SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi Yöneticisi Hacire Özdemir ise, kimi erkeklerin namus cinayetlerini savunduğuna dikkat çekerek "Bazı erkekler 'kadına yönelik şiddet yoktur' dedi. Bazıları şiddetle büyütüldüklerini söyledi. Yani şiddet gerekçelendiriliyor" diye konuştu.
Mekiye Görenç
(Diyarbakır/DİHA)

Haber
Evrensel Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2025
12:25
Bingöl`de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
Bingöl'de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bingöl'de toplam 182 Bin 180 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2025 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
23.06.2025
11:56
Lüks markaların koleksiyonları artık Bingöl`de üretilecek
Lüks markaların koleksiyonları artık Bingöl'de üretilecek
Artar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Bingöllü İş İnsanı Mücahit Artar; 'Amerika'daki ofislerimizde, planlama ve organizasyonu İstanbul'daki merkezimizde, üretimi ise Bingöl'deki fabrikamızda gerçekleştireceğiz.'
23.06.2025
11:10
Bingöl Belediyesi`nden çocuklara yaz sürprizi
Bingöl Belediyesi'nden çocuklara yaz sürprizi
Yaz tatiline 'Merhaba' diyen çocuklar, Bingöl Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte gönüllerince eğlendi. Konserlerden sihirbaz gösterilerine, yüz boyamadan tiyatro oyunlarına kadar birçok renkli aktivitenin yer aldığı şenlik, unutulmaz anlara sahne oldu.
23.06.2025
10:55
Kaderin böylesi! Mezarını kazdırdı, ertesi gün vefat etti
Kaderin böylesi! Mezarını kazdırdı, ertesi gün vefat etti
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 kişi, aile kabristanında kendisi için mezar kazdırdı. Ertesi gün fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybeden şahıs, kazdırdığı mezara gömüldü.
23.06.2025
10:38
Bingöl`de metamfetamin ele geçirildi: 1 tutuklama
Bingöl'de metamfetamin ele geçirildi: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 40,15 gram metamfetamin ele geçirilirken 1 şüpheli tutuklandı.
23.06.2025
10:28
Bingöl`de trafik kazaları! 8 yaralı
Bingöl'de trafik kazaları! 8 yaralı
Bingöl'de hafta sonu meydana gelen üç ayrı trafik kazasında 8 kişi yaralandı. Maddi hasarların oluştuğu kazalarda yaralananlar hastanelerde tedavi altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın