KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2026 Perşembe
°C

Şifa kaynağı dutun pekmeze yolculuğu

İçerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı birçok hastalığa şifa olan dut pekmezi, birçok merhaleden geçerek sofralara kadar geliyor.

Şifa kaynağı dutun pekmeze yolculuğu
16 AĞUSTOS 2016 SALI 23:37
0
2241
1
AA aa

Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle yapılan, içerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı birçok hastalığa şifa olan dut pekmezi, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Daha çok güneşli bölgelerde yetişen ve dut ağacından elde edilen kara ve beyaz dutlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, kurudut ve orcik haline getiriliyor.

Bingöl'de yetişen dutları ağaçlarından toplayan vatandaşlar da pekmez yapımına başladılar.

Solhan ilçesindeki bahçesinde yetiştirdiği dutları pekmez haline getiren Beyaz Kanat, üretilen dut pekmezini kilosu 15 ile 20 TL'den başlayan fiyatlarla sattıklarını söyledi.

Kanat, dut pekmezinin yapılışını şöyle anlattı: “Dut ağacına çıkan bir kişi dallara vurarak dutların, yerde serilen naylonun üzerine dökülmesini sağlıyor. Toplanan dutlar kazanlara konuluyor ve odun ateşinde bir süre kaynatılıyor. Daha kaynayan ve su haline gelen dutların bir torba içinde suyu süzülerek kaba konuluyor. Kazanlara konulan dut suyu, odun ateşinde yavaş yavaş kaynatılarak pekmez halini alıyor. Tekrar süzülüp tepsilere aktarılan pekmez, gerekli kıvama gelmesi için bir ay boyunca güneş altında bekletildikten sonra pamuklu ince tülbent bez ile süzülerek bidonlara alınıyor.  Bir süre dinlendirilen pekmez, tüketime hazır hale geliyor.”

Tekirdağ'dan geldiği Bingöl'de dut yapımı işinde ninesine yardımcı olan Erdal Kanat ise “Babaannem her yıl pekmez yapıyor ve bize de gönderiyor. Ben burada olduğum için kendisine yardım ediyorum.  Dut pekmezi sofraların olmazsa olmazıdır. Evimizde eksik olmaz. Tabi ki, babaannemin yaptığı pekmez bir başka oluyor. Doğal ortamda özel olarak yaptığı için organiktir. Herkese ve her aileye böyle kaliteli pekmez tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Dut pekmezinin bilinen faydaları şu şekilde belirtiliyor: “Kansızlık çeken hastalarda büyük yararlar sağlar. Mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikâyetine karşı faydalıdır. Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır. Soğuğa karşı vücut direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcıdır. Çocukların zekâ gelişimine yardım eder. Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir. Çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır.” (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
MASUM KÖSE (@Misafir_19865)
19 Ağustos 2016 Cuma 10:55
DUT BEKMEZİ EN ÇOK SİVANLILAR YAPIYOR BİRDE DUT BEKMEZİ GÜNEŞTE BİR AY DEĞİL EN FAZLA ÜÇ DÖRT GÜN KALIR HERHALDE YANLIŞ BİR BİLGİ AKTARIMI OLMUŞ OLABİLİR

GERÇEKTEN DUT BEKMEZİN KIYMETİ SON ZAMANLARDA BİLİNİYOR BANA GÖRE BEKMEZİ ÇOCUKLARIMIZA YEDİRELİM ÇOCUKLARA SEVDİRMEK İÇİN İÇİNE YOĞURT VEYA TERE YAĞI KOYARSAN ÇOCUKLAR SAVER

DUT BEKMEZİNE DEVLETİN BİR DESTEĞİ OLSUN ÖZELLİKLE BÖLGEDEKİ İNSANLAR İÇİN BİR GELİR KAYNAĞI OLUR MESELE KARADENİZ BÖLGESİNDE NASIL FINDIK, ÇAY GİBİ ÜRÜNLERE DEVLET SAHİP ÇIKIYORSA BEKMEZEDE SAHİP ÇIKMASI LAZIM
19.03.2026
02:18
Bingöl`de Şehitler Dualarla Anıldı
Bingöl'de Şehitler Dualarla Anıldı
Bingöl'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen törende, şehitler için dualar edildi, anıta karanfiller bırakıldı. Vali Çelik; 'Üzerinde bulunduğumuz bu topraklar sadece bir coğrafya değil, sayısız kahramanlık hikayesinin yazıldığı bir hakikat arşividir' dedi.
19.03.2026
02:16
Araba camına takılan telefon tutucular yasaklanıyor! Cezası çok ağır
Araba camına takılan telefon tutucular yasaklanıyor! Cezası çok ağır
Trafik cezalarındaki düzenlemenin ardından yeni bir düzenleme geliyor. Araçlarda ön cama cep telefonu sabitlemek için kullanılan tutucular artık ağır kusur sayılacak. Bu kural ihlalinin cezası da yüksek. Para cezası 21 bin lirayı bulurken, trafikten men cezası da var.
19.03.2026
02:14
Bahar geldi ama Karlıova`da kar mesaisi bitmedi
Bahar geldi ama Karlıova'da kar mesaisi bitmedi
Bahar aylarına girilmesine rağmen yoğun kar yağışı etkili olduğu Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde kapalı köy yollarının açılması için ekiplerin zorlu mesaisi devam ediyor.
18.03.2026
02:36
Yapıcıoğlu:
Yapıcıoğlu: 'Siyonistlerin hedefinde Türkiye de var'
Bingöl'de HAKSİAD'ın iftar programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Siyonist saldırganlığın Filistin'le sınırlı kalmayacağını belirterek, 'Vadedilmiş topraklar hedefinde Türkiye de var' dedi. Yapıcıoğlu, bölge ülkelerine 'birlik ve dikkat' çağrısı yaptı.
18.03.2026
02:35
Bingöl`de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 100 bin liralık kolye hırsızlığı: Şüpheli tutuklandı
Bingöl'de bir evden 100 bin lira değerinde kolye çalınması üzerine başlatılan çalışmada şüpheli kısa sürede yakalandı. Gözaltına alınan zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
18.03.2026
02:34
Vali Çelik:
Vali Çelik: 'Çanakkale ruhu milli birlik ve beraberliğimizin teminatıdır'
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 111. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale'nin istiklal ve istikbal uğruna verilen eşsiz bir mücadele olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın