KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Şifa kaynağı dutun pekmeze yolculuğu

İçerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı birçok hastalığa şifa olan dut pekmezi, birçok merhaleden geçerek sofralara kadar geliyor.

Şifa kaynağı dutun pekmeze yolculuğu
16 AĞUSTOS 2016 SALI 23:37
0
2341
1
AA aa

Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle yapılan, içerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı birçok hastalığa şifa olan dut pekmezi, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Daha çok güneşli bölgelerde yetişen ve dut ağacından elde edilen kara ve beyaz dutlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, kurudut ve orcik haline getiriliyor.

Bingöl'de yetişen dutları ağaçlarından toplayan vatandaşlar da pekmez yapımına başladılar.

Solhan ilçesindeki bahçesinde yetiştirdiği dutları pekmez haline getiren Beyaz Kanat, üretilen dut pekmezini kilosu 15 ile 20 TL'den başlayan fiyatlarla sattıklarını söyledi.

Kanat, dut pekmezinin yapılışını şöyle anlattı: “Dut ağacına çıkan bir kişi dallara vurarak dutların, yerde serilen naylonun üzerine dökülmesini sağlıyor. Toplanan dutlar kazanlara konuluyor ve odun ateşinde bir süre kaynatılıyor. Daha kaynayan ve su haline gelen dutların bir torba içinde suyu süzülerek kaba konuluyor. Kazanlara konulan dut suyu, odun ateşinde yavaş yavaş kaynatılarak pekmez halini alıyor. Tekrar süzülüp tepsilere aktarılan pekmez, gerekli kıvama gelmesi için bir ay boyunca güneş altında bekletildikten sonra pamuklu ince tülbent bez ile süzülerek bidonlara alınıyor.  Bir süre dinlendirilen pekmez, tüketime hazır hale geliyor.”

Tekirdağ'dan geldiği Bingöl'de dut yapımı işinde ninesine yardımcı olan Erdal Kanat ise “Babaannem her yıl pekmez yapıyor ve bize de gönderiyor. Ben burada olduğum için kendisine yardım ediyorum.  Dut pekmezi sofraların olmazsa olmazıdır. Evimizde eksik olmaz. Tabi ki, babaannemin yaptığı pekmez bir başka oluyor. Doğal ortamda özel olarak yaptığı için organiktir. Herkese ve her aileye böyle kaliteli pekmez tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Dut pekmezinin bilinen faydaları şu şekilde belirtiliyor: “Kansızlık çeken hastalarda büyük yararlar sağlar. Mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikâyetine karşı faydalıdır. Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır. Soğuğa karşı vücut direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcıdır. Çocukların zekâ gelişimine yardım eder. Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir. Çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır.” (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
MASUM KÖSE (@Misafir_19865)
19 Ağustos 2016 Cuma 10:55
DUT BEKMEZİ EN ÇOK SİVANLILAR YAPIYOR BİRDE DUT BEKMEZİ GÜNEŞTE BİR AY DEĞİL EN FAZLA ÜÇ DÖRT GÜN KALIR HERHALDE YANLIŞ BİR BİLGİ AKTARIMI OLMUŞ OLABİLİR

GERÇEKTEN DUT BEKMEZİN KIYMETİ SON ZAMANLARDA BİLİNİYOR BANA GÖRE BEKMEZİ ÇOCUKLARIMIZA YEDİRELİM ÇOCUKLARA SEVDİRMEK İÇİN İÇİNE YOĞURT VEYA TERE YAĞI KOYARSAN ÇOCUKLAR SAVER

DUT BEKMEZİNE DEVLETİN BİR DESTEĞİ OLSUN ÖZELLİKLE BÖLGEDEKİ İNSANLAR İÇİN BİR GELİR KAYNAĞI OLUR MESELE KARADENİZ BÖLGESİNDE NASIL FINDIK, ÇAY GİBİ ÜRÜNLERE DEVLET SAHİP ÇIKIYORSA BEKMEZEDE SAHİP ÇIKMASI LAZIM
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın