KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Sıfır otomobilde al-sat yapmaya karşı yıl sınırı ve kilometre sınırı geliyor

Sıfır otomobil ve araç alımlarında yeni kısıtlamaların gelmesi bekleniyor. Ev fiyatlarının ve ikinci el araç fiyatlarında al sat yaparak katlama olmasının önüne geçilmesi için atılacak adımlar belli oluyor.

Sıfır otomobilde al-sat yapmaya karşı yıl sınırı ve kilometre sınırı geliyor
09 AĞUSTOS 2022 SALI 14:40
0
3845
0
AA aa

Yaşanan yüksek enflasyonla birlikte, araç ve konut fiyatları zirvenin zirvesine çıktı. Ortalama ilçelerde bile ev kiraları 10 bin liraya çıkarken, sıfır araçlarıda da fahiş fiyat artışı kıskaç altına alınıyor. Satış için Ticaret Bakanlığı yeni önlemlerin alınacağını paylaşırken, masa da mevcutta yapılan kilometre veya yıl sınırının da olduğu tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri de bakanlığın bu konuda ciddi çalışmalarının olduğunu fakat detayların net olmadığını bildiriyor.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonla birlikte, evden otomobile-iğneden ipliğe her şeyin fiyatı arttı. Özellikle konut ve otomobil satışlarında hiç görülmeyen ve bu zamana kadar duyulmayan rakamlar artık telaffuz edilirken, ihtiyaç sahipleri için bunlara ulaşmak artık hayal oldu. Dünyada yaşanan çip sorunuyla birlikte otomobil arzında büyük bir sorun yaşanırken, Türkiye'de sıfır araç kuyrukları neredeyse 6 ayları buldu. Buna bir de fırsatçılar eklenince deyim yerindeyse ‘parayı veren düdüğü çaldı'. Uzun bir süredir ikinci el araç sitelerinde görülen sıfır otomobillerin sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Aracı alanlar daha üstünden günler geçmeden sıfır etiketinin üzerinde bedeller yazarak ‘bizde hemen teslim' sloganlarıyla pazarlamaya başladı. Kur ve vergi ekseninde tüketici de istediği araç için 3-6 ay gibi bir süreçte sıra beklemek yerine fahiş fiyata satın aldı. Böylece ortaya yeni bir talep dengesi çıktı. Fakat bu durum fazla sürdürülebilir değildi. Hem enflasyonu hem de alım gücünün erimesini tetikleyen durum için şimdi de bakanlık devreye girdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un geçen hafta yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Muş, otomobil satışlarında bayi, galeri ve filo üçgeninde yapılan operasyona dikkat çekti. Muş, bayilerin otomobili galeriye satmış gibi fatura kestiğini ve ‘araç yok' dediğini belirten Muş “Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kağıt üzerinde” diye konuştu. Araç kiralama şirketlerinin de (Rent a Car) ana bayiden araç almış gibi görünüp aracı yüksek fiyattan elden çıkardığını ifade eden Muş sözlerine şöyle devam etti: “Onlara belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz.” Bu sözler üzerine önceden yapılan denetimlere şimdi de ikinci el araç ilan siteleri dahil edildi.

Bakanlığın bir çalışması var ama detaylar net değil
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Çınar Noyan Karar gazetesine açıklamalarda bulundu. Noyan “Bakanlığın sıfır araç satışında ciddi bir taslak çalışması var. İkinci elde sıfırın üzerinde gelen fiyatlar sonrasında buna mecbur kaldılar. Alınan sıfır aracın hemen satılmamasını şart koymak istiyorlar. Ama detaylarını bilmiyoruz. Ne bir zaman ne de kilometre bilgisi verildi. Buna sadece tüzel kişiler mi dahil onun hakkında da net bir açıklama yok. Gerçek kişileri kapsayıp kapsamadığı konusunda bir net açıklama da şimdilik yok. Eğer gerçek kişiler de tespit edilirse onların da detaylı incelemesi yapılır diye düşünüyorum. Zaten uzun bir süreden beri bayi ile tüzel kişiler arasında bir alım satım sözleşmesi yapılıyor. Birçok bayi tüzel kişilere satış yaparken, 6 ay 10 bin kilometre satış sözleşmesi yapıyor. Bunun en büyük nedenleri arasında aracın hemen ikinci ele daha yüksek bir fiyattan düşmemesi için. Bu zaten bizim sözleşmelerimizde uzun bir süredir var. Şimdi esas konu bunu artık bakanlığında devreye girerek yapması. Markaların bu ve benzeri uygulamaları uzun zamandır var. Bayilik sözleşmelerinde zaten yeniden satıcıya mal sarmak açık şekilde yasaktır” dedi. İkinci el ilan sitelerine açılan soruşturmayı da değerlendiren Çınar Noyan “Bakanlık ikinci el regülasyonun da ciddi bir şekilde ele almaya başladı” diye konuştu.

 

İnternethaber

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın