KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Sigara yasağının yumuşatılması önerisine tepki

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), sigara yasağının yumuşatılmasına yönelik kanun teklifi veren CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'ye, sigaranın zararlarını anlatan büyük boy bir yeni yıl tebrik kartı gönderdi.

Sigara yasağının yumuşatılması önerisine tepki
05 OCAK 2010 SALI 15:11
0
1436
0
AA aa

SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, İstanbul Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında, tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunun çok sayıda kişi, işletme ve kurum tarafından desteklenirken, diğer taraftan karşıt eylemlerin de sürdürüldüğünü söyledi. ''İşletmeler zarar ediyor', ''battı'' ''batacak'' şeklinde spekülasyonlar yapıldığını savunan Dağlı, son olarak CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse tarafından kanunun yumuşatılmasına yönelik teklif verildiğini hatırlattı.

Dağlı, tüm spekülasyonlara rağmen 2009 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren kanun ile Temmuz-Kasım döneminde Türkiye'de son 5 yılın en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiğini söyledi. Dağlı, 2007 yılının aynı dönemine göre 233 milyon paket, 2008 yılının aynı dönemine göre 185 milyon paket daha az sigara içildiğini ve 2007 yılının aynı dönemine göre sigaraya 1 milyar 165 milyon TL, 2008 yılının aynı dönemine göre 922 milyon TL daha az para harcandığını dile getirdi.

Aynı dönemde Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3,3 oranında düşmesine karşın ikram sektöründe yüzde 5,2'lik bir gelir artışı olduğunu belirten Dağlı, Maliye Bakanlığı verilerine göre 2009 yılı Ocak-Ekim ayları arasında ikram sektöründeki işletme sayısında yüzde 2,7, lokanta gibi yemek sektörü sayısında yüzde 3,5 ve alkolü içki servisi yapan işletme sayısında da yüzde 3 oranında artma meydana geldiğini kaydetti.

Dağlı, ''Veriler göstermektedir ki, lokantalar ve kahvehaneler de dahil olmak üzere kapalı ortamlarda sigara içilmesini yasaklayan kanun işe yaramaktadır ve bu tür tam dumansız kanunlardan sadece sigara endüstrisi zarar etmektedir. Bu da halk sağlığına yararlıdır''' şeklinde konuştu.

-SİGARA ZAMMI-

Türkiye'de sigara paketi fiyatının Avrupa'nın en ucuzu olduğunu savunan Dağlı, ''Son sigara zammının sigara tüketiminin yüzde 7,4 oranında azaltacağı öngörülmektedir. Bu da sağlık açısından çok ciddi bir kazanımdır'' dedi.

Sigara fiyatının daha da yükseltilmesini isteyen Dağlı, sigara fiyatlarının yükseltilmesiyle hem devletin vergi gelirlerinin yükseleceğini, hem de tüketimin azalarak halk sağlının korunacağını ifade etti. Dağlı, ''Bir Maliye Bakanı, sigaraya zam yaparak tüm doktorlardan daha fazla hayat kurtarabilir. Sigara zamları sağlık açısından çok faydalı'' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dağlı, sigara zamlarının sigara konusunda kaçakçılığı artıracağı iddialarının da doğru olmadığını, bu iddiaların da yine sigara firmaları tarafından öne sürüldüğünü kaydetti.

-''YASANIN GEVŞETİLMESİNE İZİN VERMEYELİM''-

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da sigara yasağına ilişkin kanunun hiçbir şekilde sulandırılmasına izin vermemek gerektiğini ifade etti.

Özellikle de sigara içiminin yaygın olduğu gazetecilerin sigara yasağına ilişkin kanunun ayakta kalmasına destek vermesi gerektiğini vurgulayan Aktan ''Bir halk sağlığı yasası olan bu yasaya hep beraber sahip çıkalım ve gevşetilmesine izin vermeyelim'' diye konuştu.

İstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Aret Karabulut ise başta ağız kanseri olmak üzere ağız ve diş sağlığı üzerinde pek çok olumsuz hastalıklara neden olan sigara tüketiminin kolaylaştırılması için girişimde bulunan CHP Milletvekili Şevket Köse'nin bir diş hekimi olmasından üzüntü duyduğunu söyledi.Karabulut, ''Sigara yasağının yumuşatılmasını öngören bu kanun teklifinin meslektaşım tarafından geri çekilmesini istiyoruz'' dedi.

SSUK Hukuk Danışmanı Avukat Turgut Kazan da dumansız hava sahasının her vatandaşın en temel ve en doğal hakkı olduğunu belirtti. Sigara firmalarının sürekli olarak işletmelerin zarar ettiği şeklinde doğru olmayan bilgiler pompaladığını dile getiren Kazan, ''Eskiden otobüslerde sigara içilirdi. Uzun süredir içilmiyor ve hiçbir otobüs firması bugüne kadar batmadı'' dedi.

Konuşmaların ardından, Milletvekili Şevket Köse'ye gönderilmek üzere özel olarak hazırlanan büyük boy kartpostal, Prof. Dr. Eli Dağlı, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Diş Hekimi Aret Karabulut ve Turgut Kazan tarafından imzalandı.

Ön yüzünde ikinci el sigara dumanının yol açtığı sağlık sorunlarını gösteren, arka yüzünde ise ''Diş hekimi olduğunuzu, insan sağlığı için yemin etmiş hiçbir sağlık çalışanının öldürücü bir ürünün savunuculuğunu yapamayacağını hatırlamanızı dileriz'' ifadelerinin yer aldığı yeni yıl tebriği, daha sonra postaya verildi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.02.2026
12:07
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruluyor
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruluyor
Bingöl Kent Konseyi Yürütme Kurulu kararıyla Engelli Meclisi kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Yeni meclisle birlikte engelli bireylerin şehir yönetimine doğrudan ve kalıcı katılımının sağlanması hedefleniyor.
03.02.2026
17:38
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık suçlarında öğrenciler ve ekonomik durumu kötü vatandaşların banka hesapları ve GSM hatları üzerinden suçlara dahil edildiğini belirterek, ciddi hukuki sonuçlara dikkat çekti.
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın