'Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya karar verme aşaması zorlu oluyor ve bu nedenle kesinlikle destek alarak bırakmaya çalışmak büyük önem taşıyor' diyen Gültekin, tütün kullanıcılarına şu önerilerde bulundu;
Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Tütün ürünleri kullanımının birçok hastalığın sebebi olduğunu ifade eden Gültekin;
"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın kullanılan tütün ürünleri; bağımlılık yapıcı etkileri yanında, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır" dedi.
“HER YIL 4,9 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
Sigaranın sağlık açısından zararına değinen Gültekin, şunları söyledi;
“Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl 4,9 milyon kişinin, sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden yaşamı sona eriyor. 2025 yılında bu rakamın 10 milyona çıkması bekleniyor. Bu rakamın 7 milyonunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtiliyor. 1.25 milyar sigara tiryakisi olan dünyada, bu rakamın 2025 yılında 1,6 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde sigara içen sayısının yüzde 30'larda olduğu ve 17 milyon kişinin bağımlı olduğu iletiliyor. Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya karar verme aşaması zorlu oluyor ve bu nedenle kesinlikle destek alarak bırakmaya çalışmak büyük önem taşıyor.
Tütün mamulleri ve bunların başında da sigara kullanımı giderek yaygınlaşıyor. 2015 verilerine göre, tüm dünyada 15 yaş üstü 942 milyon erkek, 175 milyon kadın sigara içiyor. On beş yaş altı gençlerde de sigara içme oranları her yıl giderek artıyor.”
İSTEKLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN;
Gültekin, tütün kullanıcılarına şu önerilerde bulundu:
-Tütün kullanmadan önce geciktirebildiğiniz kadar geciktirin.
-10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın.
-Kendinizi oyalayacak şeyler bulun (spor vb.)
-Dişlerinizi sık sık fırçalayın.
-Bol su için.
-Bol C vitamini alın.
-Tetikleyici etkenlerden uzak durun (içen arkadaşlar, ortam vb.)
Kahvehane, kafe, restaurant, otobüs durakları hepsi duman altı. Sigara içmeyen bile dumana maruz kalıyor. Denetim yok maalesef. Devlet hastanesi kapisinda sigara içildiği için, hastaneye bir duman bulutunun içinden geçip girebiliyorsunuz. Öğretmenler okul bahçesinde öğrencilerin gözüne bakarak sigara içiyor. Bagimlilikla mücadele bu şartlarda zor. Önce içenler içmeyenlere saygı duymayı öğrenmeli.
Bingöl merkez Aftor Küme Evleri mevkiinde bir evin bitişiğindeki odunlukta çıkan yangın paniğe neden oldu. Alevlerin eve sıçraması itfaiyenin müdahalesiyle engellenirken, dumandan etkilenen iki kişi hastaneye kaldırıldı.
01.06.2026
13:05
Gülbahar Barajı için çağrı: Doğal güzellik var, temel ihtiyaçlar yok
Kurban Bayramı tatilinde Bingöllülerin yoğun ilgi gösterdiği Gülbahar Barajı çevresinde yaşanan eksiklikler, vatandaşların tepkisini beraberinde getirdi. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken alan için ağaçlandırma, kamelya, çeşme ve seyyar tuvalet talebi öne çıktı.
31.05.2026
18:04
Bingöl ESOB'un yeni başkanı belirlendi
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) genel kurulunda başkanlık el değiştirdi. Üç adayın yarıştığı seçimde en fazla oyu alan Mesut Kurtaran, birliğin yeni başkanı oldu. Yılların başkanı Ali Bayram ise Şoförler Odası'nın ardından ESOB Başkanlığına da veda etti.
31.05.2026
18:02
Bayram tatilinin ağır bilançosu: 1 ölü, 39 yaralı
Kurban Bayramı tatili boyunca Bingöl ve çevresindeki kara yollarında meydana gelen çok sayıda trafik kazası, bayram sevincini gölgeledi. Kent merkezi, ilçe yolları ve çevre illerle bağlantılı güzergâhlarda yaşanan kazalarda 1 kişi hayatını kaybederken, toplam 39 kişi yaralandı.
Bingöl'de etkisini sürdüren yağışlı hava, bağ ve bahçe ekimlerini geciktirdi. Her yıl mayıs ayında tamamlanan ekimler, bu yıl haziran ayına girilmesine rağmen birçok bölgede hâlâ yapılamadı. Toprağın yeterince kurumasını bekleyen çiftçiler, havaların ısınmasını umutla takip ediyor.
31.05.2026
17:59
Akaryakıtta indirim geliyor! Bingöl'de fiyatlar ne olacak?
Akaryakıt fiyatlarında bir kez daha değişiklik yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından 1 Haziran Pazartesi gece yarısından itibaren benzine ve motorine indirim yapılması bekleniyor. İndirim Bingöl'de tabelalara şöyle yansıyacak!
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın