KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2025 Pazar
°C

'Sil Baştan' filmi gerçek mi oluyor?

Yakın bir gelecekte tüm kötü anılarımızı beynimizden söküp atabiliriz..

`Sil Baştan` filmi gerçek mi oluyor?
27 EKİM 2008 PAZARTESİ 08:25
0
1388
0
AA aa
Bilim adamları, farelerin beyinlerindeki seçilmiş anıları, diğer hafıza bölümlerine ve beyne zarar vermeden silmenin yolunu buldu.

Georgia Tıp Fakültesinde nörobiyolog olan Joe Tsien liderliğinde yapılan araştırmada, beyindeki önemli protein seviyeleriyle oynayan bilim adamları, seçilmiş belirgin bazı anıları silmeyi başardı.

Neuron (Nöron) adlı dergide sonuçları yayınlanan araştırmanın, savaş travmaları gibi insanların ruh sağlığını bozan anıların silinmesi konusunda yön verici olabileceği belirtiliyor.

Farelerdeki araştırma, öğrenme ve anılarla ilgili olan alpha-CaMKII adlı bir proteine odaklandı. Bilim adamları, genetik olarak müdahale edilmiş farelerin beyinlerindeki alpha-CaMKII proteini seviyeleriyle oynayarak, uzun dönemli ve kısa dönemli hafızaya müdahale etmeyi amaçladı.

Bu süreç sonunda bilim adamları, farelerin başka şeyleri unutmadan, "elektrik şoku" gibi "seçili" anılarını silmeyi başardı.

Joe Tsien, bu yöntemin insanlarda da aynı etkiyi göstereceği konusunda şüpheli olduğunu ve bir insanın anılarını silmenin doğru olmayabileceğini kaydetti.

Tsien, acı verici olanlar da dahil bütün anıların bir amacının olduğunu, bunların hepsinden insanın büyük dersler aldığını ve deneyim edindiğini söyledi. Tsien, anılar sayesinde aynı hataların tekrarlanmadığını ve anıların ilerleyen hayata uyum sağlamaya yardımcı olduklarını belirtti.

İnsan beyninin fare beynine oranla çok daha karmaşık ve farklı olduğunu, bu nedenle yöntemi insanlarda uygulamanın mümkün olmadığını düşündüğünü söyleyen Tsien, yine de "eğer bunun olduğunu görürse çok da şaşırmayacağını" ekledi.

2004 yılında yapılan "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (Sil Baştan) filmi, iki sevgilinin, ayrıldıktan sonra çektikleri acıya dayanamayıp birbirleriyle ilgili anılarını "sildirmelerini" konu alıyordu.

Filmle ilgili görüşü sorulan Tsien, kötü bir ilişkiyi ya da o insanla ilgili anıları silmenin, kimse için çözüm olmayacağını söyledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın