KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mart 2026 Salı
°C

Silikozis meslek hastalığı olsun

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nden Yasemin Göksu, silikozis hastalığının meslek hastalığı olmasını istedi.

Silikozis meslek hastalığı olsun
15 ŞUBAT 2012 ÇARŞAMBA 18:57
0
1888
0
AA aa

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nden Göksu, Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in silikozis hastaları için verdiği yasa tekliflerini değerlendirirken, hastalığını ispat için maddi yük altına giren hastaların mağduriyetlerinin de giderilmesi gerektiğini söyledi.

Göksu, bu teklifleri değerlendirirken silikozis hastalarının bir mağduriyetine daha dikkat çekti.

Göksu, silikosiz hastalarının hastalığını ispat zorunluluğu dolayısıyla birçok işçinin çalışarak silikozis hastası olduklarının ispatlamak üzere dava açıldığını, ancak çoğunun kayı dışı çalıştırıldığı ortaya çıkınca davaları kaybettiklerini anlattı.

Göksu, "Zaten çalışmaz durumdalar ve çok yoksul aileler bunlar. Şimdi kişi başına düşen 1000-1500 liralık avukat ücretleri işçilerden isteniyor. Çocukları okuyamıyor, evlerini geçindiremiyorken ödemeleri mümkün değil. "Biz SGK'nın bu ceza gibi görünen avukatlık ücretlerinden işçileri kurtarmasını istiyoruz. Bunun için dilekçeler verdik..." diye konuştu.

Yeni yasa teklifi işçilere ispat zorunluluğunun kaldırılmasını da içeriyor. Ancak Göksu, sadece "Torba Yasa"da yer alan "üç aylık başvuru süresinin" kaldırılmasının bile yeterli olacağından söz etti.

İspat derdi bitecek mi?

Verilen yasa tekliflerinin önemli olduğunu belirten Göksu, silikozis dünyada çok yıllar önce meslek hastalığı olarak kabul edildiğini ancak Türkiye'de meslek hastalığı sayılması için işçilerin ispat zorunluluğu olduğunu anlatarak, “Hem işyerinde çalışma ispatı hem de rapor isteniyordu. Biz de silikozisin sokaktaki tozlardan ya da herhangi bir nedenle olamayacağı, mutlak bu işi yapanların yakalandığı bir hastalık olduğu için ispat gerekmeksizin doğrudan meslek hastalığı sayılsın istedik" dedi.

Sonra Torba Yasa'da yer alan bir madde ile silikozis hastalarına yüzde 15 alt limit koyarak rahatsızlıkları oranında bir maaş bağlandığını anlatan Göksu, hükümetin bunun için üç aylık başvuru süresi koyduğunu hatırlattı.

Gökse, şunları kaydetti:

"Şimdi o üç ay içinde başvurmamış kişilere de ispat gerekmeksizin başvurma hakkı tanınıp maaş bağlanması gerekli. Yasa bu anlamda çok önemli."

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.03.2026
03:37
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
03.03.2026
03:36
Bingöl`de ABD ve İsrail`in İran`a Yönelik Saldırılarına Protesto
Bingöl'de ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Saldırılarına Protesto
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, Bingöl Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Programda yapılan konuşmalarda saldırılar kınanırken, İslam dünyasına birlik ve ortak duruş çağrısı yapıldı.
03.03.2026
03:34
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddelik kanun teklifini açıklarken bedelli askerliğe yüzde 25,2 zam geleceğini belirtti. Kripto Varlıklara işlem vergisi geleceğini, şans ve bahis oyunlarındaki reklamların da gider sayılmayacağını kaydeden Güler, kıymetli taşlara da yüzde 20 vergi öngörüldüğünün altını çizdi. İşte teklifin detayları…
03.03.2026
03:33
Bingöl`de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeyken alev topuna dönen otomobil, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
03.03.2026
03:32
Bilaloğlu`nda kaza! 2 yaralı
Bilaloğlu'nda kaza! 2 yaralı
Bingöl–Elâzığ karayolu Bilaloğlu (Mendo) Köyü mevkiinde kontrolden çıkan otomobilin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, Bingöl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
03.03.2026
03:30
Umut Kervanı`ndan Genç`te Ramazan Seferberliği
Umut Kervanı'ndan Genç'te Ramazan Seferberliği
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Genç İlçe Temsilciliği, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, et, nakdi yardım ve çeşitli desteklerde bulundu. Yapılan yardımların toplam tutarı on binlerce lirayı buldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın