KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2026 Cuma
°C

Sınır ötesinde sonuç, içerideki başarıya bağlı

Terör örgütü PKK'nın son saldırılarının ardından hükümet, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon için düğmeye bastı. Şimdi operasyonun nasıl yapılacağı tartışılmaya başlandı.

Sınır ötesinde sonuç, içerideki başarıya bağlı
11 EKİM 2007 PERŞEMBE 14:38
0
1168
0
AA aa
Gerek bugüne kadar yapılan 24 sınır ötesi operasyon, gerekse Kuzey Irak sınırı ve Güneydoğu kırsalında devam eden operasyonlar, muhtemel operasyonlar için de ipucu veriyor. Ancak Şırnak il sınırlarındaki Gabar Dağı'nda bile terörün sonunun getirilememesi ve en büyük kayıpların burada verilmesi dikkatleri buraya yöneltiyor. Sınır ötesi operasyonlarla Kandil Dağı'nda yuvalanan teröristler ve kampları imha edilmeye çalışılacak. Ancak Küpeli, Bestler ve Dereler bölgesindeki teröristlerin temizlenmesi Kandil kadar önem taşıyor.

Gabar Dağı yapısı, terörist faaliyetlerin sürdürülmesi açısından Kandil Dağı ile benzerlikler gösteriyor. Her iki dağın en önemli özelliği bir tarafının uzun bir ova şeklinde giderek yükselmesi, diğer tarafının sarp kayalıklardan oluşması. Gabar'ın Şırnak'a bakan tarafı ilk görenler açısından o kadar da korkunç olmadığı fikrini verebiliyor; ama kuzey yönü yüzlerce metre yüksekliklerden oluşan kayalıklarla dolu. Aynı yapı İran-Irak sınırında Türkiye'den 100 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı'nda da mevcut. İran açısından bakıldığında Kandil'e operasyon hiç zor değil, aksine çok basit. Teröristleri uzun menzilli top atışlarıyla düz ovada yürürken bombalıyor. Peki Türkiye, İran kadar şanslı mı? Kesinlikle hayır. Çünkü Türkiye'nin Kandil Dağı'nın Kuzey Irak tarafı dik kayalıklarla dolu. Teröristler sürekli hakim arazi denilen ateş üstünlüğünün sağlandığı bölgede duruyor. Yüz metre yerin altına inebilen bu sarp kayalıklar da Mehmetçiğin mücadelesini önemli ölçüde kırıyor. Kandil Dağı, 235 kilometreden 317 kilometreye kadar olan alanı kapsıyor. Dağın zirve noktası 3 bin 500 metre. PKK kamplarının bulunduğu yerlere ulaşım çok zor. Şartlar 'pusu atılmaya' çok müsait. Bugün Kuzey Irak'taki PKK'lı sayısı 3 bin 500 ile 5 bin arasında değişiyor. PKK'nın, silah ve ideolojik eğitim verilen 15 büyük kampı olduğu biliniyor. Bu kamplarda İran, Suriye, Irak ve Avrupa'dan gelen teröristler çoğunlukta. İranlılar, PJAK adı altında İran'a dönük eylemler yapmakta. Bugüne kadar yapılan 24 sınır ötesi operasyondan ilki Ankara ile Bağdat arasında Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması imzalanmasından sonra 25 Mayıs 1983 tarihinde gerçekleştirildi. TSK 8 kilometre içeri girdi. 1990'daki operasyonda ise Erbil, Selahaddin ve Zaho'ya istihbarat ağırlıklı Türk güvenlik güçleri yerleştirildi.

Tunceli kırsalında operasyon

Tunceli Alay Komutanlığı'na bağlı çok sayıda Özel Harekât timinin dün sabah Skorsky helikopterlerle, Ovacık ilçesine bağlı Munzur Dağları, Ahponos Vadisi ve Ovacık-Erzincan sınırındaki hakim tepelere indirme yaptığı bildirildi. Zaman zaman sıcak temasın yaşandığı bölgede 15 kişilik terörist grubunun Erzincan'a geçme çabası içinde oldukları öğrenildi. Ali Haydar Gözül, Tunceli


Zaman

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın