Sırbistan'a 'kosova rüşveti
AB liderleri, Brüksel'deki zirvede, Belgrad'a 'Kosova'nın bağımsızlığına ses etmemesi karşılığında AB'ye üyelik sürecini hızlandırmayı vaat etti. Sırbistan, 'Uygunsuz teklif' dedi.
15 ARALIK 2007 CUMARTESİ 15:37 |
0 |
1357 |
0 |
|
AA |
aa |
|
BRÜKSEL - Lizbon'da AB Anayasası'nın yerini alan Reform Anlaşması'na imza koyan liderlerin dün Brüksel'deki günübirlik zirvesine Kosova ve Sırbistan damgasını vurdu. Zirveden Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanına karşı koyan Sırbistan'a 'havuç-sopa' taktiği çıktı. Liderler, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına geçit vermesi karşılığı, Sırbistan'a AB'ye 'hızlı adaylık statüsü' önerdi. Ama Belgrad derhal, 'AB için Kosova'yı satmayız' yanıtı verdi.
Zirvenin sonuç bildirisinde Kosova'nın statüsü ile ilgili müzakerelerin sonuç vermediği, mevcut durumun savunulamayacağı ve Balkanlar'ın istikrarı için statü meselesinin çözümünün şart olduğu belirtildi. Kosovalılara ekonomik yardımın önü açılırken, Sırbistan dahil Balkan halklarının geleceğinin AB'de olduğu belirtildi. İstikrarın devamı için AB'nin başat rolü oynamaya hazır olduğu vurgulanan bildiride, 1800 kişiden oluşan polis gücü kurulması kararlaştırıldı. 'Sırbistan Avrupalı uluslar ailesine tam entegre olmalı. Bu bölgenin istikrarı için önemli' vurgusu yapılan bildiride, en kilit cümle 'Sırbistan'ın adaylık statüsünü hızlandırabilmek dahil AB üyeliği yolundaki ilerlemesine olan inanç tekrarlanır' ifadeleri oldu. Ama Kosova'ya karşılık AB'ye adaylık statüsü önerisi, savaş suçlularının Lahey'e teslim edilmesi gibi şartlara dayanması ve herhangi bir tarih içermemesi nedeniyle tartışma yarattı.
Savaş suçluları kilit şart
Belgrad'daki ılımlı hükümet 2008 sonu itibariyle AB'ye adaylık statüsü verilmesini talep ediyor. Normalde ise aday statüsünü almak, Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasının ardından iki yıl sürüyor. Ortaklık Anlaşması ise Belgrad, Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç gibi savaş suçundan yargılananları BM Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim etme şartını yerine getiremediği için geciktiriliyor.
Ortaklık Anlaşması için öngörülen şartlar dünkü zirvenin ağırlıklı konusuydu. Britanya, Belçika ve Fransa savaş suçlularının iadesi gibi şartların yerine getirilmesini isterken, Hollanda 'Mladiç Lahey'e gelmedikçe Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayız' resti çekti. İtalya ise Belgrad'a tarih belirtilmeksizin hızlı üyelik önerilmesinden yana tavır koydu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, "İstikrarlı bir Sırbistan istediğimiz mesajı vermek istiyoruz"; Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Belgrad ancak tüm koşulları karşılar ve bağımsız Kosova'ya saygı gösterirse üye olur" diye konuştu. Polis gücüne en sert muhalefet Kosova'nın KKTC'nin elini güçlendirmesinden korkan Kıbrıs Rum Yönetimi'nden geldi. Ayrılıkçı bölgelerinden çekinen İspanya, Slovakya, Yunanistan ve Romanya 'Kosova ayrılıkçıları tetikler' uyarısı yaptı.
'Söz Konusu Bile Olmaz, çünkü komik'
Sırbistan Başbakanı Vojislav Kostunica, AB önerisini 'hakaret' diye redderken, Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, "Söz konusu bile edilemez, çünkü komik. Bu münasebetsizlik olur, AB liderleri münasebetli insanlardır" dedi. Devlet Başkanı Boris Tadiç de Kosova'nın bağımsızlığını asla kabul etmeyeceğini belirtti: "Sadece anayasal sorumluluğum için değil, temel inancım olduğu için kabul etmeyeceğim."
(Radikal) |
07.10.2026 21:30
 |
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu |
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu. |
|
07.10.2026 20:56
 |
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı' |
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi. |
|
07.10.2026 20:45
 |
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim' |
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi. |
|
07.10.2026 20:02
 |
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor |
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi. |
|
07.10.2026 19:50
 |
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı |
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. |
|
07.10.2026 19:26
 |
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak |
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor. |
|
|