KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ocak 2026 Çarşamba
°C

Sistem iyileştiriliyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili çalışmalara ilişkin, 'Riski düşük olanlara daha düşük primle bu sistemi iyileştirmemiz gerekiyor. Biz sorunun kökenine iniyoruz. Burada popülist bir yaklaşım yok. Primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim diye. Bu adımla birlikte ben sigorta primlerinin de düşeceğine inanıyorum' dedi.

Sistem iyileştiriliyor
16 ŞUBAT 2016 SALI 04:44
0
1361
0
AA aa

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TEPAV ve Dünya Bankası'nın “2016 Dünya Kalkınma Raporu” lansman toplantısı ve Türkiye Yatırım Fonu imza töreninin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili çalışmanın hatırlatılarak, kusurlu sürücülerin zararının şirketler tarafından karşılanmayacağına ilişkin ayrıntıların sorulması üzerine Şimşek, “Ben çalışmayı başlattım. Hazine şuanda bir taslak tasarı üzerinde çalışıyor. Yakında onu Bakanlar Kurulumuza, oradan Meclis'e getireceğiz. Bu prim tartışması yaşanıyor. O zaman bizim sorunun kökenine inmemiz lazım. Sorunun kökeni çok boyutludur. O boyutlardan bir tanesi kusurlu sürücülerin dikkate alınması gerekiyor. Bu önemli bir husustur. Sistemin öngörülebilir olması lazım. Yükleriyle masraflarıyla yılda 1.2 milyon kaza oluyor Türkiye'de. Bu kazalarda yaklaşık 3 bin 500 vatandaşımız hayatını kaybediyor, 10 binin üzerinde vatandaşımız yaralanıyor. Bunların hepsinin sisteme getirdiği etkiler var. Yargı kararları var. Sistemi bir bütün olarak daha öngörülebilir ve bu çerçevede riski düşük olanlara daha düşük primle bu sistemi iyileştirmemiz gerekiyor. Onun için dün kapsamlı bir açıklama yapmıştım. Önümüzdeki dönemde buna ilişkin bir taslak tasarıyı inşallah Meclisimize göndereceğiz. Biz sorunun kökenine iniyoruz. Burada popülist bir yaklaşım yok. Primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim diye. Özel sektörün yaptığı bir sigorta. Sigortaladığınız risklerin getirisinin, götürüsünün dengeli olması lazım. Sistemin öngörülebilir olması lazım. Bir bütün olarak bakacağız. Bu adımla birlikte ben sigorta primlerinin de düşeceğine inanıyorum. Biz oturup yasa yapacağız. Yargı keyfi uygulama içerisinde olamaz. Bizdeki yasalar yargıyı bağlar” yanıtını verdi.

“BİZİM İŞGÜCÜ PİYASASINI DAHA ESNEK KILACAK REFORMLAR YAPMAMIZ LAZIM”
Bir gazetecinin işsizlik rakamlarının açıklandığını hatırlatması üzerine Şimşek, şunları kaydetti:
“Türkiye'de biz son 12 ayda 800 binin üzerinde vatandaşımıza iş imkanı bulmuşuz. Ama gelin görün ki yanlış yatırlamıyorsam 840 bine yakın yeni vatandaşımız da daha doğrusu işgücüne katılım oranı öyle bir artmış ki işgücüne katılım oranından dolayı ilave bir 840 bin yeni iş arayan var. Bir de çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. Türkiye'nin hızla reform yapması lazım. İşte o nedenle güvenceli esneklik dediğimiz reform paketini Meclis'e biz gönderdik. Bu çok önemli. İnşallah yakında yasalaşır. Çünkü part time çalışmadan tutun diğer esnek çalışma modellerine kadar Türkiye'nin ciddi bir ihtiyacı var. Türkiye reform yapmadan işsizliği yüzde 10'ların altına kalıcı olarak zor çeker. Bu kadar teşvike, bu kadar desteklere rağmen biz şuanda işsizlik oranını ancak yüzde 10 civarında tutabiliyoruz. Bizim işsizlik oranını kalıcı olarak yüzde 10'un altına çekmemizin tek yolu var, o da dünyanın başarılı ülkelerindeki yoldur. Reformla işgücü piyasasını daha çok esnek hale getirmemiz. Bugün Amerika'da işgücü piyasası son derece esnektir. İşsizlik şuanda yüzde 5'in altına doğru gidiyor. Avrupa'da işgücü piyasası esnek değildir ve işsizlik oranı yüzde 10'nun üzerinde seyrediyor. Bu kadar açık ve net. Bizim işgücü piyasasını daha esnek kılacak reformlar yapmamız lazım. Başka kolaycı bir çözüm yolu yoktur ama son aylık açıklamada ben kötü bir trend görmüyorum. İşsizlik oranında biraz geçen seneye göre bir gerileme söz konusu. 800 binin üzerinde istihdam söz konusu. Dolayısıyla son açıklanan veriler aslında olumlu veriler. Ama daha çok istihdam için daha çok yatırım için çabalıyoruz. O nedenle bir taraftan yatırım iklimini iyileştirmeye çalışıyoruz, bir taraftan da işgücü piyasası reformuyla daha çok kişiye daha esnek şartlarda istihdam sağlayacağız.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.01.2026
15:14
Bingöl Üniversitesi 2026`yı
Bingöl Üniversitesi 2026'yı 'Üretim Yılı' İlan Etti
Bingöl Üniversitesi, 2026'yı 'Üretim Yılı' ilan ederek tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına Avrupa Birliği projesi hedefi koydu. Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, 'Her birimden en az bir AB projesi bekliyoruz' dedi.
13.01.2026
13:43
Bingöl genelinde karla mücadele sürüyor, 219 köy yolu kapalı
Bingöl genelinde karla mücadele sürüyor, 219 köy yolu kapalı
Bingöl'de etkili olan kar yağışı sonrası 219 köy yolu ulaşıma kapanırken, İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
13.01.2026
13:00
Bingöl`de kar bereketi
Bingöl'de kar bereketi
Bingöl genelinde iki gündür aralıksız süren kar yağışı, hem kent merkezinde hem de ilçelerde günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kent genelinde ulaşımda aksamalar yaşanırken, eğitim öğretime ara verildi, ekiplerin karla mücadelesi ise hız kesmeden sürüyor.
13.01.2026
12:50
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı.
13.01.2026
12:35
Murat Nehri`nde Kum Ocakları Tartışması: `Başka Canlar Gitmesin`
Murat Nehri'nde Kum Ocakları Tartışması: 'Başka Canlar Gitmesin'
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir çocuğu kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden Aydın Tutkal'ın ölümü sonrası harekete geçen ilçe sakinleri, 4 bin 200 imzayla yetkililere seslendi ancak herhangi bir adım atılmadı. Nehirdeki tehlike büyüyor, sessizlik sürüyor. İşte Bingöl Basın Konseyi üyesi Gazeteci Murat Gökçe ile röportajın detayları…
12.01.2026
15:29
Bayram`dan yeni yönetime net mesaj; `Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!`
Bayram'dan yeni yönetime net mesaj; 'Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!'
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçiminin ardından görevi devreden 52 yıllık Başkan Ali Bayram, yeni yönetime seslendi; 'Yiyicilere karşı sert olmazsanız bir kez boyun eğersiniz, bir ömür eğik kalır. O hâlinizi severler, kıymetli olursunuz, belki parayı da bulursunuz. Tercih sizin' dedi. Bayram, ağabeylik yapı tecrübe paylaşımına da açık olduğunun altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın