KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Sivil anayasa için büyük buluşma

Büyük işçi ve işveren teşkilatları, sivil toplum kuruluşları ve odalar, ülkenin geleceğinde iddiası bulunan herkesi anayasa için katkı yapmaya çağırıyor

Sivil anayasa için büyük buluşma
07 ARALIK 2007 CUMA 11:33
0
924
0
AA aa

İlkeler saptanacak

TOBB, TÜSİAD, Türk-İş, Hak-İş, TESK dahil çok sayıda kuruluş, anayasa çalışmalarına en geniş katılımı sağlamak ve temel yasanın temel ilkeleri üzerinde toplumsal mutabakata katkıda bulunmak için yarın Ankara'da toplanıyor. Kuruluşlar, 'Anayasa Platformu'nun Ankara Çalıştayı'na herkesi davet ediyor.

'İddiası olan'
Platformun çağrısı: "Sürecin gerçek sahipleri toplumun kendisidir. Bizlerin rolü, tartışmaya doğru ortamı sağlamaktır. Anayasa siz ne kadar sahip çıkarsanız o kadar sizin olur. Bu sürece, Türkiye'de yaşayan, Türkiye üzerinde iddia sahibi olan herkesi çağırıyoruz."

ÇAĞRI'NIN TAM METNİ

Anayasalar, dinamik toplumsal koşulları statik kurallarla düzenlemeye çalışan hukuksal metinlerdir. Ancak aynı zamanda anayasalar, bir toplumun ortak değerlerini, zihniyetini ve gelecek tahayyülünü yansıtan ilkeler toplamıdır. Anayasalar, 'ülkelerin yol haritalarıdır'. Anayasalar toplumun dinamiklerini dikkate alacak ve ve toplumsal gerçek ve özlemleri yansıtacak şekilde hazırlanmamışsa değişimi kısıtlayarak veya toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek kurumları ihmal ederek sürekli kriz ve bunalım yaratabilirler.
Türkiye'nin uzun yıllardır bir anayasa meselesi olmuştur. Bugün bu uzun vadeli meseleyi çözme fırsatı vardır. Yeni anayasa süreci, bugüne kadar kendi geleceği üzerinde ayrıntılı olarak düşünmemiş, yeterince tartışmamış bir topluma bunun için çok az bulunan bir fırsat sunmaktadır. Türkiye bu fırsatı kullanmalıdır.
Daha önemlisi Türkiye bu fırsatı ayırıcı değil, birleştirici bir anayasa hazırlama süreci tasarlayarak kullanmalıdır. Anayasanın ayrım değil, birlik sembolü olmasının yolu anayasayı hazırlama süreciyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle anayasa tartışma sürecinin tasarımı, en az tartışma süreci sonunda ortaya çıkacak anayasa metni kadar önemlidir.
Anayasa sürecinde teknik olanla olmayan arasındaki ayrım önemlidir. Anayasanın teknik kurgusu hukukçuların, siyasi vurgusu siyasetçilerin işidir. Evrensel normların yanı sıra anayasanın hangi temel ilke ve tercihlere dayanması gerektiği kolektif ve katılımlı bir tartışma süreci ile ortaya çıkarılmalıdır.
Türkiye'nin ihtiyacının sağlıklı bir anayasa hazırlama ve tartışma süreci olduğunu düşünen yedi sivil toplum ve meslek kuruluşu bir araya gelerek ve anayasa hazırlama sürecinin en az anayasanın içeriği kadar önemli olduğunu ifade ederek yeni anayasanın dayanması gereken temel ilkelerin bir tartışma süreci içinde belirlenmesinin yararını vurgulamıştır. Ekonomik Sosyal Konsey (ESK) üyesi bu yedi kuruluş, yeni bir anayasa metni hazırlamak istemediklerini, metnin zaten Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yazılacağını, önemli olanın anayasanın dayanacağı temel ilkeler konusunda toplumsal mutabakat zemini yaratmak olduğunu ifade etmiştir. Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) de katılımıyla 'anayasa platformu' daha da genişlemiş ve güçlenmiştir. Çalıştay tarihine kadar bu gruba ilave katılımlar beklenmektedir.
Amaç, anayasa konusunda kesin bir toplumsal uzlaşma sağlamak değil, anayasa gibi ortak iradeyi yansıtması beklenen en temel yasanın, en temel ilkeleri konusunda vatandaşların doğrudan ve üye oldukları sivil ve meslek örgütleri aracılığıyla katılacakları ve kendi aralarında tartışacakları bir ortam yaratmaktır.
Bu amaca yönelik olarak 8-9 Aralık 2007 tarihlerinde Ankara'da sivil toplum, meslek örgütleri, iş dünyası, medya, sanat ve bilim camiasından geniş bir katılımla Arama Konferansı yöntemiyle Türkiye'nin gelecek tasavvurlarını ve bunun anayasal yansımalarını tartışacağı Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı düzenleniyor. Çalıştayda, anayasanın dinamiklerini oluşturacak temel ilkelerin belirlenmesi hedefleniyor.
Ardından ülkemizin yedi bölgesinde yapılacak benzer toplantılarla geniş bir kitleye ulaşılmaya çalışılacak.
Çalıştayların yanı sıra, anayasada yer alan belirli konularda uzmanlardan oluşan ihtisas komisyonları ulusal ve yerel çalıştayların sonuçları temelinde öneri raporları kaleme alacaklar.
Bu süreçlerin ardından anayasanın dayanması gereken temel ilkeleri içeren bir rapor, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.
Tüm bu süreç boyunca toplantılar, paneller, basın açıklamaları, raporlar, broşürler, ilanlar ve internet sayfası aracılığıyla kamuoyunu her konuda bilgilendirmeye yönelik yoğun bir etkinlik dizisi yürütülecek.
Anayasa tartışmaları boyunca olabildiğince geniş katılıma ve düşünceye ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu süreçte aktif bir uzlaşı aranacak ama bu olmadığı takdirde farklılıklar mümkün olan en geniş şekliyle yansıtılacaktır.
Ancak unutulmamalıdır ki bu sürecin gerçek sahipleri kamuoyunun ve toplumun ta kendisidir. Bizlerin rolü, sürecin yürümesi için gerekli adımları atmak ve tartışmaya doğru ortamı sağlamaktan ibarettir. Anayasa siz ne kadar sahip çıkarsanız o kadar sizin olur.
Bu sürece katılmaya, Türkiye'de yaşayan, Türkiye üzerinde iddia sahibi olan herkesi çağırıyoruz.

Anayasa Platformu: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), KAGİDER, KADER, TÜGİK, TÜGİAD, TÜRKONFED, ASKON, TUSKON, MÜSİAD




Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın