KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Şubat 2026 Cumartesi
°C

'Siyasi çözüm' tartışması

Cumhurbaşkanı Gül'ün, ABD Başkanı George Bush'la görüşmesinden sonra üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin yaptığı, "Görüşmede siyasi çözüm de gündeme geldi" iddiası tartışma yarattı. Gül, böyle bir görüşme olmadığını söyledi

`Siyasi çözüm` tartışması
10 OCAK 2008 PERŞEMBE 09:15
0
1200
0
AA aa
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün ABD Başkanı George W. Bush'la görüşmesinin ardından üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin telekonferansla yaptığı brifingdeki açıklamalar tartışma yarattı.
Beyaz Saray'ın internet sitesinde de yayımlanan brifing tutanaklarına göre, Gül ve Bush, PKK konusuna uzunca bir süre ayırdı ve alınacak tedbirler arasında "siyasi" çözüm de gündeme geldi. Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, "Görüşmenin temelinde konuya kapsamlı bir çözüm bulmak için yapılacaklar vardı ki bunlar sadece askeri çözümler değil, ekonomik, siyasi ve sosyal gelişime yönelik adımlardı" diye konuştu.

Af konuşulmadı

"Teröristlerle mücadelede önemli olan bu gruplara katılmanın çekici olmaktan çıkarılmasıdır" diyen yetkili "kapsamlı çözüm" "Konusunda detaylara girmemekle birlikte "Bölge Kürtlerine ulaşma" konusunda Erdoğan hükümetinin bazı adımlar attığının altını çizdi. Aynı yetkili "af" konusunun görüşmede gündeme gelmediğini de belirtti.
ABD'nin, PKK sorununa siyasi çözümü nasıl tanımladığı sorusuna yanıt veren Beyaz Saray yetkilisi, "Teröristlerle mücadeleye daha genel bakmak gerektiğine inanıyorum ve herkes de bu sorunun sadece askeri metotlarla çözülemeyeceği konusunu kabul ediyor. Atılacak adımlar PKK sorununun yaşandığı her yerde, Türkiye içinde de Kuzey Irak'ta da bu çerçevede değerlendirilmelidir" diye konuştu.
Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino'nun "uzun vadeli çözüm istedikleri" şeklindeki cümlesine açıklık getirmesi istenen üst düzey yetkili şunları söyledi:
"Türkleri ve Iraklıları (Kuzey Iraklı Kürtleri) daha yakın çalışmaları konusunda uyarıyoruz. Daha yakın temas olması gerektiğine inanıyoruz. Kapsamlı çözümden kastettiğimiz, PKK konusunda askeri çözümün sadece kısmen yeterli olacağı.
Türkiye'deki Kürtlerin şartları iyileştikçe, siyasi süreç içerisinde PKK'ya katılımcı tabanı oluşturmayacak ve süreç dışında kalan bir azınlık haline dönüşmeyecekler. Uzun vadeli çözümden kastettiğimiz budur. Olay parçalıdır. Askeri parça, siyasi parça ve ekonomik parçaları var."

'Dışarıdan gelen teröre karşı politik çözüm olur mu?'

AA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Woodrow Wilson adlı uluslararası düşünce kuruluşunda Türkiye'nin terör örgütüyle mücadelesinde politik çözüm arayıp aramayacağına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: "Türkiye ve ABD'nin terörizme karşı işbirliği yaptığı yer, merkezi yönetimin otorite sahibi olmadığı Kuzey Irak. Burada terör örgütünün kampları ve yerleşim yerleri var. Bu kamplardan, başka bir ülkeden Türkiye'ye karşı gerek siviller, gerek güvenlik güçlerine yönelik saldırı olacak. Böyle bir konuda herhangi bir politik çözüm söz konusu olabilir mi? 'Dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi? Nasıl El Kaide'nin dışarıdan saldırılarına karşı 'Burada politik çözüm bulalım' denilemezse burada da böyle bir şey söz konusu olamaz. Dolayısıyla bunu, ne bugün burada ne de önceki görüşmelerde başka ortamlarda konuşmadık, konuşmayız da."

Köşk: Biz anlattık ama talep gelmedi

Cumhurbaşkanı Gül'ün basın toplantısında ve Wilson Center'da yaptığı konuşmada sert bir dille yalanladığı görüşmelerde "siyasi çözüm" tartışmasına Köşk'ten üst düzey bir isim şu açıklamayı getirdi.
"PKK'yla mücadele konusunda atılacak adımları, Başbakan Erdoğan 5 Kasım'daki toplantıda detaylarıyla Başkan Bush'la paylaşmıştı. Burada da karşı taraf bize sormadan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de de dile getirdiğimiz ve sosyal ekonomik reform adımlarını genel çerçevesiyle anlattı. Operasyonun halen devam ettiğini, PKK ile askeri mücadelede bir noktaya gelindiğinde sonuçlarının değerlendirileceğini, aynı zamanda sorunu çözmeye yönelik ekonomik sosyal ve siyasi adımların değerlendirildiğini söyledik. Biz anlatınca da Başkan Bush'un herhangi bir sorusu olmadı."

GATES'LE IRAK'I KONUŞTU:

Sabah saatlerinde Washington Post'u ziyaret ettikten sonra ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile bir araya gelen Gül, askeri konulardaki son durumu da değerlendirdi. Görüşmeye ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ve Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Alaattin Sevim de katıldı. Toplantı çıkışında, "Birçok geniş konuyu görüştük" diyen Gates, Türk gazetecilerin, "Buna istihbarat paylaşımı dahil mi?" sorusuna, "Birçok konuyu görüştük" yanıtını vermekle yetindi. Görüşmede, terör örgütü PKK'ya karşı işbirliğinin de gözden geçirildiği öğrenildi.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.02.2026
19:21
Bingöl tek yürek olmaya hazırlanıyor! Dev ekran kurulacak
Bingöl tek yürek olmaya hazırlanıyor! Dev ekran kurulacak
Lider 12 Bingölspor'un şampiyonluk yolundaki kritik karşılaşması öncesi PFDK'nın verdiği 'seyircisiz maç' cezasına karşılık kent genelinde dayanışma çağrıları yapıldı. Belediye Başkanı Erdal Arıkan, maç saatinde stat önüne dev ekran kuracaklarını açıklarken, Bingöl halkı, tribünde olamasa da takımının yanında olacak.
13.02.2026
18:02
Vali Çelik Kiğı`da muhtarlarla bir araya geldi
Vali Çelik Kiğı'da muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Cahit Çelik Kiğı ilçesinde muhtarlarla bir araya gelerek taleplerini dinledi.
13.02.2026
13:42
Hesarek`te gerçeğini aratmayan tatbikat
Hesarek'te gerçeğini aratmayan tatbikat
Bingöl Hesarek Kayak Merkezi'nde yapılan çığ ve telesiyejde mahsur kalma tatbikatı, gerçeği aratmadı. Tatbikatı yöneten Vali Yardımcısı Şahin; 'Arkadaşlarımızın disiplin içerisinde hareket ettiği, verilen talimatlara titizlikle uyduğunu gözlemledik.'
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın