KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2026 Cumartesi
°C

Slikozis bu köyde 10 can aldı

Taşlıçay Köyü'nde, Gündoğdu ile birlikte silikozis hastalığından ölenlerin sayısı 10'a yükselirken, bu ölüm diğer hastalar arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizli tutuldu.

Slikozis bu köyde 10 can aldı
10 EKİM 2013 PERŞEMBE 07:56
0
1388
0
AA aa

İstanbul'da çeşitli tarihlerde kot taşlama fabrikalarında çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Taşlıçay Köyü'nde yaşayan 160 kişi, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Köyde son olarak oksijen tüpüne bağlı olarak yaşayan 6 çocuk babası Sait Gündoğdu, yaşamını yitirdi. Gündoğdu ile sadece Taşlıçay'da bu hastalıktan ölenlerin sayısı 10'a ulaştı.

Köyde bulunan silikozis hastalarının birçoğu belirli sürelerde oksijen tüpüne bağlı bir yaşam sürdürüyor. Ancak köyde elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle hastalar evlerinde jeneratör bulundurmak zorunda kalıyor.

"ÖLÜMLERİ HASTALARDAN GİZLİYORUZ"

Taşlıçay Köyü Muhtarı Atik Oral, bugün kadar 10 kişinin silikozis hastalığından yaşamını yitirdiğini belirterek: “Yaşanan ölümlerden dolayı diğer silikozis hastaları, 'sıra bizde' diye olumsuz etkileniyor. Bu yüzden psikolojileri bozulmasın diye bu ölümleri onlardan gizliyoruz. Silikozis hastalığından dolayı ölen diğer arkadaşlarımızın ailelerine her hangi bir devlet güvencesi verilmediği için geçimlerini sağlayamıyorlar. Daha önce 2011 yılındaki torba yasasında silikozis hastalarının malulen emeklilik ve ölen hastaların ailelerine maaş bağlanıldığı açıklanmıştı. Fakat hiçbir aile bu haklardan şu an yararlanmıyor. Bu hastalar zaten maddi durumları iyi olmadığı için batıdaki şehirlerde kot taşlama atölyelerinde çalışıyordu. Şimdi ölen bu hastaların aileleri çok mağdur durumdadır. Devlet yetkililerin yardım etmesi gerekir" dedi.

MALULEN EMEKLİ OLDU, AYLIK 100 LİRA MAAŞ ALIYOR

Silikozis hastalığının tek bir çaresinin akciğer nakli olduğunu ifade eden silikozis hastası Ensar Köylü de herkesin uyumlu akciğer bulamadığını kaydederek: “Köyümüzde birçok hasta nakil için sırada bekliyor. Silikozis hastalığından dolayı malulen emekli oldum ve ayda 100 lira maaş alıyorum. Bizler bu hastalıktan dolayı öleceğimizi biliyoruz. Biz öldükten sonra bari arkamızda kalan ailelerimiz güvence altında olmasını devletten bekliyoruz. Bir zamanlar kontrolsüz bir şekilde çalışmalarımıza göz yumulan kot taşlama fabrikalarında hayatımız nasıl karardıysa, bizi devletin güvence altına alınmasını da devletten bekliyoruz" diye konuştu.

Karlıova ve köylerinde şu anda toplam 300'e yakın silikozis hastası bulunduğu, bugüne kadar aynı hastalıktan dolayı il genelinde 20 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Silikozis hastası 22 yaşındaki Bilal Bilgiç'in bir ay önce Malatya'da akciğer nakli olduğu ancak ameliyat sırasında yaşamını yitirmesi, silikozis hastalarını da akciğer nakli olma konusunda tedirginliğe sürükledi.

Slikozis hastalarının, ölüm riski nedeniyle ameliyat olmaya çok sıcak bakmadıkları kaydedildi. Bu yüzden ameliyat olmaktan korkan birçok silikozis hastası, uygun akciğer bulunmasına rağmen, ameliyat olmaktan vazgeçtiği öğrenildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.03.2026
19:42
Bingöl`de Trafik Güvenliği İçin Kritik Toplantı
Bingöl'de Trafik Güvenliği İçin Kritik Toplantı
Bingöl'de Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda yeni trafik düzenlemeleri ele alındı. Artan kaza ve yaralanma sayıları dikkat çekerken, denetimlerin sıkılaştırılması ve sürücü hatalarının azaltılması hedefleniyor.
27.03.2026
17:17
Genç Devlet Hastanesi`ne BT Cihazı
Genç Devlet Hastanesi'ne BT Cihazı
Bingöl'ün Genç ilçesinde sağlık altyapısını güçlendirecek önemli bir adım atıldı. Genç Devlet Hastanesi'ne kurulan Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazı hizmete alınırken, il merkezine yapılan sevklerin azalması bekleniyor.
27.03.2026
17:05
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı.
27.03.2026
17:03
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Bingöl'de Kiğı Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen etkinlikte öğrenciler, Hesarek Kayak Merkezi'nde doyasıya eğlendi.
27.03.2026
16:29
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
Türkiye bu yaz itibariyle 'yaramaz çocuk' lakaplı El Nino'nun etkisine giriyor. Uzmanlara göre bu aşırı sıcak hava döngüsü 1.2 2 yıl sürecek ve sıcakla birlikte dolu, fırtına, selleri getirecek. El Nino ile alışıla gelen yağış rejimini bozulurken, bildiğimiz mevsim döngüleri de altüst olacak. İklim Bilim uzmanının açıklamasına göre Pasifik kaynaklı El Nino, Türkiye'ye okyanus atmosferini taşıyacak.
26.03.2026
22:03
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın