KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ocak 2026 Salı
°C

Slikozis bu köyde 10 can aldı

Taşlıçay Köyü'nde, Gündoğdu ile birlikte silikozis hastalığından ölenlerin sayısı 10'a yükselirken, bu ölüm diğer hastalar arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizli tutuldu.

Slikozis bu köyde 10 can aldı
10 EKİM 2013 PERŞEMBE 07:56
0
1344
0
AA aa

İstanbul'da çeşitli tarihlerde kot taşlama fabrikalarında çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Taşlıçay Köyü'nde yaşayan 160 kişi, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Köyde son olarak oksijen tüpüne bağlı olarak yaşayan 6 çocuk babası Sait Gündoğdu, yaşamını yitirdi. Gündoğdu ile sadece Taşlıçay'da bu hastalıktan ölenlerin sayısı 10'a ulaştı.

Köyde bulunan silikozis hastalarının birçoğu belirli sürelerde oksijen tüpüne bağlı bir yaşam sürdürüyor. Ancak köyde elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle hastalar evlerinde jeneratör bulundurmak zorunda kalıyor.

"ÖLÜMLERİ HASTALARDAN GİZLİYORUZ"

Taşlıçay Köyü Muhtarı Atik Oral, bugün kadar 10 kişinin silikozis hastalığından yaşamını yitirdiğini belirterek: “Yaşanan ölümlerden dolayı diğer silikozis hastaları, 'sıra bizde' diye olumsuz etkileniyor. Bu yüzden psikolojileri bozulmasın diye bu ölümleri onlardan gizliyoruz. Silikozis hastalığından dolayı ölen diğer arkadaşlarımızın ailelerine her hangi bir devlet güvencesi verilmediği için geçimlerini sağlayamıyorlar. Daha önce 2011 yılındaki torba yasasında silikozis hastalarının malulen emeklilik ve ölen hastaların ailelerine maaş bağlanıldığı açıklanmıştı. Fakat hiçbir aile bu haklardan şu an yararlanmıyor. Bu hastalar zaten maddi durumları iyi olmadığı için batıdaki şehirlerde kot taşlama atölyelerinde çalışıyordu. Şimdi ölen bu hastaların aileleri çok mağdur durumdadır. Devlet yetkililerin yardım etmesi gerekir" dedi.

MALULEN EMEKLİ OLDU, AYLIK 100 LİRA MAAŞ ALIYOR

Silikozis hastalığının tek bir çaresinin akciğer nakli olduğunu ifade eden silikozis hastası Ensar Köylü de herkesin uyumlu akciğer bulamadığını kaydederek: “Köyümüzde birçok hasta nakil için sırada bekliyor. Silikozis hastalığından dolayı malulen emekli oldum ve ayda 100 lira maaş alıyorum. Bizler bu hastalıktan dolayı öleceğimizi biliyoruz. Biz öldükten sonra bari arkamızda kalan ailelerimiz güvence altında olmasını devletten bekliyoruz. Bir zamanlar kontrolsüz bir şekilde çalışmalarımıza göz yumulan kot taşlama fabrikalarında hayatımız nasıl karardıysa, bizi devletin güvence altına alınmasını da devletten bekliyoruz" diye konuştu.

Karlıova ve köylerinde şu anda toplam 300'e yakın silikozis hastası bulunduğu, bugüne kadar aynı hastalıktan dolayı il genelinde 20 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Silikozis hastası 22 yaşındaki Bilal Bilgiç'in bir ay önce Malatya'da akciğer nakli olduğu ancak ameliyat sırasında yaşamını yitirmesi, silikozis hastalarını da akciğer nakli olma konusunda tedirginliğe sürükledi.

Slikozis hastalarının, ölüm riski nedeniyle ameliyat olmaya çok sıcak bakmadıkları kaydedildi. Bu yüzden ameliyat olmaktan korkan birçok silikozis hastası, uygun akciğer bulunmasına rağmen, ameliyat olmaktan vazgeçtiği öğrenildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.01.2026
20:32
En çok çay tüketen iller açıklandı. Bingöl kaçıncı sırada?
En çok çay tüketen iller açıklandı. Bingöl kaçıncı sırada?
Türkiye'nin vazgeçilmez içeceği çay, en fazla Doğu ve Güneydoğu illerinde tüketiliyor. Karadeniz illeri ise listede gerilerde yer aldı. Açıklanan listede Bingöl'ün sıralaması ise şöyle oldu;
20.01.2026
20:16
Bingöl`de Rojava Tepkisi
Bingöl'de Rojava Tepkisi
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgelerine yönelik saldırıları protesto ederek sivillere yönelik müdahaleleri kınadı.
20.01.2026
19:44
Bingöl`de KOAH hastası UMKE operasyonuyla hastaneye ulaştırıldı
Bingöl'de KOAH hastası UMKE operasyonuyla hastaneye ulaştırıldı
Karlıova'nın Taşlıçay köyünde solunum sıkıntısı yaşayan 70 yaşındaki KOAH hastası K.Ç., yoğun kar ve tipi nedeniyle kapanan yollara rağmen UMKE ve 112 ekiplerinin tam paletli araçla yaptığı operasyonla hastaneye ulaştırıldı.
20.01.2026
19:24
Bingöllü sporculardan Raffa Şampiyonluğu
Bingöllü sporculardan Raffa Şampiyonluğu
Mersin'de düzenlenen Gençler Türkiye Raffa Şampiyonası'nda Bingöl'ü temsil eden genç sporcular, farklı kategorilerde Türkiye şampiyonlukları ve dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
20.01.2026
18:57
Bingöl`de diyaliz hastasına AKUT yetişti
Bingöl'de diyaliz hastasına AKUT yetişti
Yoğun kar yağışı nedeniyle yolu kapanan Aşağı Gökçekanat köyünde yaşayan felçli ve diyaliz hastası 71 yaşındaki N.Ş, AKUT Bingöl ekibinin kar motoru ve arazi aracıyla gerçekleştirdiği zorlu operasyonla hastaneye ulaştırıldı.
20.01.2026
18:15
Bingöllü Kürt Mehmet vefat etti
Bingöllü Kürt Mehmet vefat etti
Almanya Berlin'de yaşayan 'Kürt Mehmet' lakaplı Bingöllü Mehmet Kaplankıran hayatını kaybetti. Ölüm haberini Sedat Peker duyurdu. Alman Bild Gazetesi, ölüm sebebine ilişkin detayları şöyle paylaştı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın