KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Mart 2026 Cuma
°C

Sodes'te bin 660 proje desteklendi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında bu yıl bin 660 projenin desteklendiğini ve programa 200 milyon lira kaynak ayrıldığını söyledi.

Sodes`te bin 660 proje desteklendi
14 EKİM 2011 CUMA 21:04
0
1951
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı olarak 2008 yılında GAP Bölgesinde uygulamaya başladıkları, 2010 yılında da DAP Bölgesine yaygınlaştırdıkları SODES'in kapsamına, bu yıl 5 yeni pilot ili daha ilave ederek, il sayısını 30'a çıkardıklarını hatırlattı.

Bu yıl Program kapsamında bin 660 projenin desteklendiğini ve SODES'e toplam 200 milyon lira kaynak ayrıldığını anlatan Yılmaz, ''(Küçük Dokunuşlar, Gerçekleşen Hayaller) sloganıyla yola çıktığımız SODES, genişleyerek ve daha fazla insanın hayatına anlam katarak yoluna devam etmektedir'' dedi.
SODES'te temel hedeflerinin; yoksulluk kültürünü önlemeye çalışmak, her bir insanı değer olarak kabul edip onlara kendilerini ifade edecekleri, becerilerini geliştirip yeteneklerini açığa çıkartacakları fırsatlar sunmak olduğunu dile getiren Yılmaz, bu kapsamda, sosyal içerme, istihdam, kültür, sanat ve spor alanlarındaki projelerin desteklendiğini söyledi.
SODES'i ''kamu hizmetlerinin kılcal damarları'' olarak nitelendiren Yılmaz, ''Programın çıkış noktalarından biri yerel sahiplenmenin programın başarısını doğrudan etkilediği hususudur. Bu çerçevede, SODES'te sadece projelerin uygulanması sürecinde değil, aynı zamanda projelerin hazırlanması ve seçimi sürecinde de tamamen yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi esas olmuştur. SODES Programı, merkezde Kalkınma Bakanlığı, yerelde Valilikler, taşra teşkilatı ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle yürütülmektedir'' diye konuştu.

''KENDİ SORUNLARI İÇİN KENDİ YEREL ÇÖZÜMLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR''

Program ile toplumsal hayata katılımda güçlük çeken, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunlarla başa çıkmaya çalışan vatandaşların kendi özgün projelerinin desteklendiğine dikkat çeken Yılmaz, vatandaşların bu sayede kendi sorunları için kendi yerel çözümlerini geliştirme fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.
Bakan Yılmaz, SODES Projelerinin rutin kamu hizmetlerinden diğer bir farkının da vatandaşlara talep ettikleri hizmeti ''kendi sokağında'' ve ''bütüncül bir şekilde'' sunması olduğunu belirtti.
SODES'in GAP ve DAP bölgelerindeki bütün iller ve 2011 yılı itibarıyla Programa dahil olan Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsadığını kaydeden Yılmaz, SODES'e yeni dahil edilen bu iller için farklı uygulama modellerinin pilot olarak hayata geçirildiğini söyledi.
Program kapsamında 2008 yılında toplam 42 milyon lira tutarında 398 adet projenin, 2009 yılında 91,8 milyon lira tutarında 778 adet projenin, 2010 yılında ise 155 milyon lira tutarında bin 187 projenin desteklendiğini anlatan Yılmaz, SODES'e 2011 yılında ayrılan kaynağın ise 200 milyon lira olduğunu bildirdi.
Bu kaynağın 180 milyon lirasının GAP ve DAP Bölge illerinde bin 660 projenin desteklenmesi için tahsis edildiğini belirten Yılmaz, yeni uygulama modeli çerçevesinde ayrıca Adana-Mersin ile Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay pilot illerine 7,5'ar milyon lira ayrıldığını ifade etti.
Yılmaz, valiliklere de SODES kapsamında yürütülecek faaliyetlerin daha sağlıklı ve verimli yürüyebilmesi amacıyla 5 milyon lira tutarında kurumsal kapasite geliştirme ödeneği aktarıldığını bildirdi.
Bakan Yılmaz, 2011 yılı sonu itibarıyla SODES'e ayrılan kaynak tutarının 490 milyon liraya ulaşacağını kaydetti.

STK'LARIN PAYI YÜZDE 33

Yılmaz, 2011 yılında STK'lara daha fazla öncelik verildiğini, bu kuruluşların 2011'de SODES bütçesi içindeki payının yüzde 33 olarak gerçekleştiğini, diğer bir ifadeyle her üç projeden birinin STK projesi olduğunu söyledi.
Yılmaz bu yıl STK'lara ait toplam 60 milyon lira bütçeli 485 projenin finanse edileceğini dile getirdi.

-SODES-

SODES, istihdam, sosyal içerme, kültür, sanat, spor alanlarında; göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunlarla değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçları karşılamayı amaçlayan, yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşan, il düzeyinde valiliklerin koordinasyonunda yürütülen, uygulama sürecinde yerel aktörlerin geniş bir biçimde yetkilendirildiği sosyal sorunlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen insan odaklı bir program.
Program ile beşeri sermayenin geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına yönelik olarak, uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Program kapsamında Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnak, Kilis, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Bayburt, Ardahan, Iğdır, Gümüşhane, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş'taki projeler destekleniyor.
Uygulanmakta olan projelere; evlerinden çıkma olanağı olmayan kadınlar için kendi sokaklarında kurulan, mesleki eğitim, kreş, aile rehberliği hizmetlerinin bütüncül olarak verildiği ''Şanlıurfa Kadın Kültür Merkezleri Projesi'', gecekondu mahallelerde yaşayan çocuklar için SBS gibi merkezi sınavlarda fırsat eşitliği sağlayan ''Gaziantep Sokaktan Okula Okuldan Hayata Projesi'' ve spor eğitimi verilmesi yoluyla çocukların sağlıklı bir hayat sürdürmelerinin sağlanması, onların zararlı oluşum ve alışkanlıklardan uzak tutulmasını amaçlayan ''Diyarbakır Spor Okulları Projesi'' örnek olarak verilebiliyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.03.2026
22:03
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
26.03.2026
21:49
Bingöl`de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl'de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim ve AFAD İl Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle öğrenci, öğretmen ve milli eğitim personellerine yönelik afet bilinci eğitimleri yaygınlaştırılacak.
26.03.2026
21:32
Karlıova`da Deprem Konutları İçin Kura Tarihi Belli Oldu
Karlıova'da Deprem Konutları İçin Kura Tarihi Belli Oldu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımı tamamlanan toplam 232 konuttan 229'unun hak sahibi için noter kurası çekilecek. Kura çekimi 31 Mart 2026'da gerçekleştirilecek.
26.03.2026
21:20
Bingöl`de Sürü Yönetimi Elemanı Kursu Açılıyor
Bingöl'de Sürü Yönetimi Elemanı Kursu Açılıyor
Bingöl'de hayvancılığa nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce açılacak kurs için başvurular başladı. Eğitimler Nisan ayında gerçekleştirilecek.
26.03.2026
20:25
Vali Çelik`ten Bingöl Basın Konseyi`ne İade-İ Ziyaret
Vali Çelik'ten Bingöl Basın Konseyi'ne İade-İ Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Cahit Çelik, basının sorumlu yayıncılık ilkesine bağlı kalmasının önemine dikkat çekti; 'Popülizm ve etkileşim odaklı değil, doğru ve sorumlu yayıncılık ilkesiyle hareket edilmesi kıymetlidir' dedi.
26.03.2026
18:07
Kiğı`da Kerek Deresi Projesi Hayata Geçiyor
Kiğı'da Kerek Deresi Projesi Hayata Geçiyor
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için ihale süreci tamamlandı. 119 milyon TL'lik projeyle bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın