KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Aralık 2025 Perşembe
°C

Soğuk duş ve klimaya dikkat!

Kardiyoloji uzmanları, uzun süre güneşli havada kaldıktan sonra bir anda soğuk duşa girmenin ya da klimalı ortama geçmenin kalp krizini tetikleyeceğini belirtiyor.

Soğuk duş ve klimaya dikkat!
08 AĞUSTOS 2011 PAZARTESİ 01:40
0
1801
0
AA aa

Yaz aylarında 40 dereceyi bulan sıcaklıkların insanın bünyesini zorladığını belirten uzmanlar, ''Sıcaklar arttıkça deriye giden kan akımı da artıyor. Bunun sonucunda hem beynimize, hem vücudumuza giden kan akımı azalmaya başlıyor. Dolayısıyla da kalbin beslemesi azalıyor. Bu dönemde güneşte gezerseniz, kalp krizi geçirme riskiniz artar. 'Çok sağlıklıyım' diyen insanlar kendilerine dikkat etmediği için kalp hastası haline geliyor. Yeterli sıvı tüketmeyen ve gün boyu güneş altında kalan insanlar kalp krizi riski taşıyor. Yaz aylarında yağlı gıdalardan, kızartmalardan uzak durulmalı. Taze sebze ve meyveler, haşlamalar, balık tercih edilmeli. Öğünlerde tıka basa yemek yerine, öğünlerin sayısı artırılarak yenmeli, günde 2,5 litre su tüketilmeli. Muz, kayısı ve yeşil yapraklı ürünler tüketilmeli” dedi.

“Sıcak bir ortamdan klimalı ortama ani geçiş, kalp krizini tetikliyor” diyen uzmanlar, “Bu durumda birden bire soğuğa maruz kalınır, bu soğuk su da olabilir, klimalı ortam da olabilir. Bu soğuk, kalp damarlarında kasılmaya yol açıyor. Bu da kalp krizini tetikliyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, yaz ve kış aylarında kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitesini artıran klimaların birçok faydasının yanında, bazı zararlarının da olduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle merkezi klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binaların havalandırma sistemlerinin içinde çoğalabilen mikroorganizmaların, içeride bulunan kişilerde akciğer ve diğer sistem hastalıklarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, klima sisteminde oluşan aerosollerin, ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu viral üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklara neden olabileceğini kaydetti.

Hastalık Göz Ardı Edilmemeli

Özellikle büyük işyeri ve otel klimalarında bulunan "Legionella pneumophilia" denen bir bakterinin ölümcül olabilecek zatürreye neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, aynı zamanda bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların da arttığını belirtiyor.

Klimalara Dikkat

Klimaya bağlı dış ve iç ortam ısı değişikliklerinin belirgin olduğu durumlarda yüz felci, kas tutulması ve çeşitli eklem ağrılarının görülebileceğinin altını çizen uzmanlar, tüm bu nedenlerden dolayı klimaların, sürekli ve düzenli olarak bakımlarının yapılması ve hava filtrelerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, klimanın kullanıldığı ortamlarda sigara içilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.12.2025
14:58
Bingöl`den gidenler dikkat! Gürcistan`dan yeni şartlar!
Bingöl'den gidenler dikkat! Gürcistan'dan yeni şartlar!
Yeni yılla birlikte, ülkeye yapılacak tüm ziyaretlerde seyahat ve sağlık sigortası zorunlu hale gelecek. Belgeyi sunamayanlar, günübirlik giriş yapmak istese dahi ülkeye alınmayacak.
03.12.2025
14:18
'Ek Ödeme Adaletsizliği Çalışma Barışını Bozuyor'
'Tüm kamu görevlileri düzenlemeden eşit şekilde yararlanmalıdır' diyen Büro Memur-Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Budunoğlu: 'Herhangi bir meslek grubuna verilen mali ve özlük haklarına karşı değiliz. Ancak verilen hakların kamu içerisinde eşitliği bozmaması, ayrıştırmaya yol açmaması ve çalışma barışını zedelememesi gerekir,' dedi.
03.12.2025
14:10
'Tabela Dernekleri Sivil Toplumun İtibarını Zedeliyor'
Bingöl Engelliler Platformu Başkanı Mücahid Korkutata: 'Engelli bireyler üzerinden menfaat sağlanmasına asla izin vermeyeceğiz. Hukuki çerçeve net, beklenti açık: Şeffaf, hesap verebilir ve topluma dokunan STK'lar güçlendirilmeli'
03.12.2025
13:57
Rektör Çelik, Dünya Engelliler Günü`nde Öğrencilerle Buluştu
Rektör Çelik, Dünya Engelliler Günü'nde Öğrencilerle Buluştu
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik; 'Üniversite olarak kapsayıcı bir eğitim anlayışını benimsiyoruz. Öğrencilerimizin beklentilerini dinlemek ve ihtiyaçlarını yakından takip etmek bizim için büyük önem taşıyor' dedi.
03.12.2025
13:42
Lider 12 Bingölspor, kritik Niğde sınavına kilitlendi
Lider 12 Bingölspor, kritik Niğde sınavına kilitlendi
Son dönemlerde yaşanan talihsizliklere rağmen kadrosunu hızla toparlayarak liderliğini koruyan 12Bingölspor, puan farkının 9'a çıkmasının getirdiği moralle Niğde Belediyespor maçına hazırlanıyor. Yeni transferleriyle güçlenen ekip, kritik 90 dakikada taraftarı önünde büyük avantajı perçinlemeyi hedefliyor.
02.12.2025
15:17
Tüz: `Engelliler kutlama değil, köklü çözüm bekliyor`
Tüz: 'Engelliler kutlama değil, köklü çözüm bekliyor'
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Bingöl Memur-Sen Temsilcisi Bahattin Tüz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yaptığı açıklamada engelli bireylerin yıllardır çözüme kavuşturulmayan sorunlarına dikkat çekerek hükümete ve karar vericilere 'kapsamlı reform' çağrısı yaptı. 'Bugün kutlama değil, haklarımızı haykırma günüdür' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın