Prof. Dr. Bülent Menteş, vatandaşlara Uzun ömürlü homojenize kutu sütleri kesinlikle kullanmayın. Meyve ve sebzenizi ise market yerine pazaryerinden alın. Çünkü doğal olanları pazaryerlerinde yığılmış birbirine benzemeyen, kimi büyük, kimi küçük meyve ve sebzelerdir dedi.
Prof. Dr. Bülent Menteş, vatandaşlara Güveniyorsanız sütü sokak sütçüsünden, meyve ve sebzenizi ise pazaryerinden alın önerisinde bulundu.
Bülent Menteş ANKAya yaptığı açıklamada, kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesmeyen süt ya da yoğurdun doğal olmadığını belirtti. Mümkünse günlük mandıra sütü tüketilmelidir. Güveniyorsanız sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz diyen Menteş, şehirdeki en iyi olabilecek seçeneğin günlük pastörize şişe sütler olduğuna işaret etti. Menteş, süt pastörizasyonunun bazı hastalık patojen bakterilerini ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri de yok ettiğini kaydederek, Bu nedenle şehir ortamında sütten çok mayalanmış süt ürünleri tercih edilmelidir dedi.
EKŞİYEN SÜT TÜKETİN
Menteş, sadece ekşiyen veya kesilen süt ve yoğurtların yenilmesi gerektiğini belirtirken, kefirle mayalanmış sütün çok yararlı olduğunu bildirdi. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerininin kullanılmamamsı gerktiğini ifade eden Menteş şunları kaydetti: Süt ya da yoğurt ekşimesin ya da kesilmesin diye içlerine antibiyotikler konulmakta ve süt içindeki probiyotiklerin tümüne yakını kaybolmaktadır. Ayrıca homojenizasyon sırasında süte 2 ton civarında bir basınç uygulanmakta ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişmektedir. Molekül yapısı değişmiş proteinler immün sistemi aşırı uyararak, çocuğun ileriki yaşamında Tip 1 diabet ve mültipl skleroz gibi otoimmün (kendi dokularını tahrip edici) hastalıklara yol açmaktadır.
SEBZENİZİ MARKETTEN DEĞİL PAZARYERİNDEN ALIN
Menteş, teknolojinin değdiği her şeyden uzak durulmasını isterken, olanak varsa yiyeceklerin kırsaldan getirilmesini önerdi. En azından pazar yerinden alışveriş yapılması gerektiğine işaret eden Menteş, Büyük marketlerde ambalajlı, her biri bir diğerine benzeyen ürünleri tercih etmeyiniz. En doğal olanları, pazaryerlerinde yığılmış birbirine benzemeyen, kimi büyük, kimi küçük kimi çürümüş meyve ve sebzelerin güzel olanlarını ayıklayıp alınız.
(Anka)